Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έγραψε ιστορία στην Ιταλία, άλλοι τον λάτρεψαν, άλλοι τον μίσησαν

Αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν γ' αυτόν που πέθανε 86 ετών είναι αυτοί που αρέσκονται στο να κάνουν επιθέσεις σε όποιον θεωρούν ότι δεν ανήκει ιδεολογικά στην ίδια παράταξη με αυτούς.

Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η ιστορία είναι μία για αριστερούς και δεξιούς, όπως και ο θάνατος. 

 

Ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα 12/06 σε ηλικία 86 ετών, κράτησε το τιμόνι της Ιταλίας τρεις φορές, συγκεντρώνοντας στην πορεία των χρόνων μια τεράστια περιουσία.

Ειδικός στην τέχνη του όχι απλώς να ξεπερνά το σκάνδαλο, αλλά να βγαίνει από αυτό ενισχύοντας το προφίλ και τη δημοτικότητά του, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη περισσότερες από 30 φορές με κατηγορίες όπως υπεξαίρεση, ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και δωροδοκίες. Πολλές υποθέσεις δεν εκδικάστηκαν, ορισμένες φορές επειδή ο Μπερλουσκόνι άλλαξε τον νόμο βάσει του οποίου είχε κατηγορηθεί.

Μόνο μία φορά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για φορολογική απάτη το 2013. Από αυτά, τα τρία έλαβαν χάρη, ένας χρόνος ήταν κοινωφελής εργασία, ενώ αποκλείστηκε για έξι χρόνια από το βουλευτικό αξίωμα. Ωστόσο, επανήλθε αμέσως, το 2019, ως ευρωβουλευτής. Καταδικάστηκε επίσης για σεξ επί πληρωμή, άσκησε ωστόσο έφεση και την κέρδισε.

Η δίκη για τα περίφημα «μπούνγκα μπούνγκα» πάρτι στην πολυτελή βίλα του έξω από το Μιλάνο συνεχιζόταν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, όταν αθωώθηκε για την παραποίηση μαρτύρων.

 

Σε μήνυμά του στο Twitter ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ματέο Ρέντσι, επεσήμανε τη διχαστική κληρονομιά του Μπερλουσκόνι. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έγραψε ιστορία σε αυτή τη χώρα. Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μισούσαν. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο αντίκτυπός του στην πολιτική ζωή, αλλά και στην οικονομική, στον αθλητισμό και στην τηλεόραση, δεν είχε προηγούμενο».