Πέθανε ο Tony McPhee, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Groundhogs

Δεν θα τους ξέρουν πολλοί στην χώρα μας στην Αγγλία όμως είχαν 3 τοπ 10 άλμπουμ στην δεκαετία του '70

Ο Tony McPhee, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας που ηγήθηκε της βρετανικής μπλουζ και ροκ ομάδας Groundhogs για έξι δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Αναρτήθηκε ένα μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο Facebook που επιβεβαίωσε ότι πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του» στις 6 Ιουνίου από επιπλοκές μετά από πτώση πέρυσι. Είχε επίσης υποστεί μια σειρά από εγκεφαλικά στη μετέπειτα ζωή του.

Ο McPhee εδραιώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη βρετανική μπλουζ σκηνή που είχε πάρει θέση σε κλαμπ όπως το Marquee στο Soho του Λονδίνου, όπου παρακολουθούσε μουσικούς όπως ο Cyril Davies. Εντάχθηκε σε μια ομάδα του νότιου Λονδίνου, τους Dollar Bills, το 1962 και τους μετονόμασε σε Groundhogs.

Παίζοντας blues και R&B, η καριέρα τους απογειώθηκε το 1964 όταν ο John Mayall και η μπάντα του δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν τον Αμερικανό σταρ της μπλουζ John Lee Hooker σε μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Groundhogs πήραν την θέση του. Στη συνέχεια, ο Hooker τους ξαναπροσέλαβε για μια άλλη περιοδεία τον επόμενο χρόνο και ηχογράφησε μαζί τους ένα διάσημο άλμπουμ. Hooker and the Hogs. Ο McPhee αργότερα περιέγραψε τον Hooker ως "φανταστικό - υπέροχο διασκεδαστικό και πραγματικό κύριο"

Video Url

 

Συνόδευσαν τους Rolling Stones σε μια περιοδεία του 1971 και είχαν τρία back to back 10 άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 – Thank Christ for the Bomb, Split (αργότερα πιστοποιημένο χρυσό) και Who Will Save the World – και ερμήνευσαν το σκληρό σινγκλ Το Cherry Red στο Top of the Pops, κερδίζοντας μια ευρεία βάση θαυμαστών για την ανοιχτόμυαλη προσέγγισή τους και το αδάμαστο αλλά και τεχνικά εξαιρετικό παίξιμο κιθάρας του McPhee. «Προσπαθώ πάντα να γράφω και να παίζω πράγματα που είναι διαχρονικά, χωρίς να ανταποκρίνονται στη «μόδα» όπως τα μπλουζ. να είσαι ειλικρινής και ικανός να ενσωματώνει νέες ιδέες και τεχνικές», είπε αργότερα.

Η σύνθεση του γκρουπ άλλαξε κατά την υπόλοιπη δεκαετία του '70 με τον McPhee να παραμένει στον πυρήνα του, με άλλα τέσσερα άλμπουμ μέχρι το 1976, προτού διαλυθούν. Μια άλλη ενσάρκωση υπό την ηγεσία του McPhee ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 - είχαν γίνει μια σημαντική επιρροή στον Mark E Smith και στο Fall στο μεταξύ - βγάζοντας δύο στούντιο άλμπουμ, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '90 έφεραν ένα ζευγάρι άλμπουμ που ερμήνευαν τα τραγούδια του Howlin' Wolf και Muddy Waters. Το 2003, οι Groundhogs γιόρτασαν τα 40 χρόνια με μια επανένωση των McPhee, Cruickshank και του ντράμερ Ken Pustelnik που είχαν τροφοδοτήσει τα επιτυχημένα άλμπουμ της δεκαετίας του '70. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε επίσης πάνω από δώδεκα ζωντανά άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας του και ο McPhee κυκλοφόρησε επίσης μια σειρά από σόλο κυκλοφορίες.

 

Video Url

 

Video Url

 

Με πληροφορίες από Guardian