Αλέξης Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτή την κάλπη μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη
Πρόσκληση-πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Χαιδάρι: να υποβάλλουν και οι δύο τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί την επόμενη ημέρα ντιμπέιτ ώστε να συζητήσουν ουσιαστικά ενώπιον του ελληνικού για τα προγράμματα των δύο κομμάτων, για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και για τις λύσεις που προτείνουν.
Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Ειπώθηκε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν ένα πρόγραμμα που θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στο πρόγραμμα της ακρίβειας, της δημόσιας υγείας, της πρόσβασης των νέων σε μία καλύτερη προοπτική, αλλά κοστίζει πάρα πολύ, ότι δεν μπορεί να βγει. Και μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι το πρόγραμμά μας κάνει 40 δισ. ή 80 δισ. και μας κάλεσε να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) να το κοστολογήσει. Θέλω να δώσω λοιπόν μία απάντηση στον κ. Μητσοτάκη: αν έχεις τα κότσια πάμε μαζί στο ΓΛΚ και το δικό σου πρόγραμμα και το δικό μας, το ΓΛΚ, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να κοστολογήσουν τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση όμως, την επόμενη ημέρα δεν θα το βάλλεις στα πόδια, θα έρθεις σε τηλεοπτική αντιπαράθεση για να μιλήσουμε εκεί και για το πρόγραμμα και για το πόσο κοστίζει και για το τι μπορεί να επιφέρει στις ζωές των ανθρώπων. Πριν τις εκλογές έλεγε ότι "δεν θα πάμε τώρα σε ντιμπέιτ θα πάμε στις επόμενες". Τώρα γιατί το βάζει στα πόδια; Πάμε λοιπόν μαζί στο ΓΛΚ και πάμε την άλλη μέρα σε τηλεοπτική αντιπαράθεση σε πανελλαδική κάλυψη να δώσουμε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για τα προγράμματα και τις απαντήσεις που έχουμε να δώσουμε στα προβλήματά του».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών σύμφωνα με το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση μοίρασε 15 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς και ρώτησε: «Θα διαχειριστούν τα 15 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης αυτοί που έδωσαν 15 δισ. σε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους»;
Μιλώντας σε πολίτες κατά την περιοδεία του στο Χαϊδάρι, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η δεύτερη εκλογική μάχη «θα είναι η τελική και κρίσιμη μάχη, όχι για το κόμμα αλλά για τον λαό μας. Σε αυτές τις κάλπες κρίνονται όχι μόνο τα πρόσωπα και τα κόμματα αλλά και οι ζωές μας». Απηύθυνε έκκληση στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε από το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Είπε συγκεκριμένα: «Σεβόμαστε το ποσοστό της πρώτης αναμέτρησης, εγώ ήμουν ο πρώτος που πήρα τον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρώ, υπάρχει όμως και ένα 60% που δεν τον ψήφισε. Σε αυτές τις εκλογές δεν θα υπάρχει η απλή αναλογική που την κατάργησαν ουσιαστικά τα προοδευτικά κόμματα, γιατί όταν εμείς τους κάναμε εκκλήσεις συνεργασίας εκείνοι έκαναν μονομέτωπο, δεν τους νοιάζει να κυβερνά ο Μητσοτάκης. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε αυτούς και που δεν θέλουν μία Δεξιά παντοδύναμη και θέλουν να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός. Τους λέμε, παρά τις διαφορές μας και τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνονται τα κόμματα αλλά η ζωή μας και μπορούμε με την δική τους συμβολή να ανατρέψουμε τον συσχετισμό που προέκυψε. Η ΝΔ θέλει αυτό το 60% που δεν την ψήφισε να πάει οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Γιατί θέλει να είναι ανεξέλεγκτη. Λέμε λοιπόν σήμερα στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες: ενώστε την φωνή σας και την δύναμη σας στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι μπορεί να έλθει η ανατροπή και να μείνει ζωντανή η ελπίδα για την κοινωνία για να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία. Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, οι κάλπες θα είναι άδειες. Καλώ όλους να κάνουμε μαζί την προσπάθεια, που δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την τελευταία μέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτή την κάλπη μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ξεκίνησε τις περιοδείες του ενόψει των δεύτερων εκλογών από την Δυτική Αθήνα και εξήγησε: «Βρισκόμαστε πάλι στις περιοχές εκείνες από τις οποίες αντλήσαμε την δύναμή μας σε όλη μας τη διαδρομή, στις λαϊκές περιοχές όπου ζουν οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η μεσαία τάξη. Γιατί εμείς αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπούμε. Θέλουμε να ακούσουμε τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου το κρίσιμο δεν είναι μόνο να μιλάμε αλλά να ακούμε τον κόσμο. Να ακούμε πώς θα μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δικές του αγωνίες, τα δικά του θέλω και τα δικά του κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι από την επαφή του με τον κόσμο αντιλαμβάνεται ότι «η μεγάλη αγωνία όλων έχει να κάνει με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα, με τη αντικειμενική δυσκολία που έχουν οι επιχειρηματίες για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με το ρεύμα και τους λογαριασμούς που έχουν λεηλατήσει το εισόδημα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τα επόμενα τέσσερα χρόνια ποιοι και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσουν την χώρα».
Ακολούθως απάντησε σε μία σειρά αιτιάσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ειπώθηκαν πάρα πολλά κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, συζητήσαμε τι έγινε το 2015, ακούστηκαν πράγματα που δεν είχαν αληθή βάση, ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική σταθερότητας αν η μεγάλη πλειοψηφία ζει μέσα στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς εισόδημα βιώσιμο για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των εργαζόμενων των συνταξιούχων. Είπαν ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο να αυξήσει τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα τέτοιο σχέδιο. Το αντίθετο, έχει σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών τους με διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους και αποπληρωμή σε 120 δόσεις, όπως κάναμε και το 2018. Και αυτοί που το έλεγαν λίγες ημέρες μετά αποδεικνύεται ότι άφησαν ακάλυπτους όσους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Να είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη».
Αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολόγησης: «Μας είπαν επίσης ότι θέλουμε να αυξήσουμε τους φόρους. Όμως στο πρόγραμμά μας μιλάμε όχι για φόρους αλλά για έκτακτη φορολόγηση της αισχροκέρδειας οκτώ μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς τα θέλαμε τα 6 δισ. που βάλανε στην τσέπη τους με πρώτη την ΔΕΗ, να τα πάρουμε και να τα δώσουμε όχι με επιδόματα αλλά με στοχευμένη κοινωνική πολιτική στον εργαζόμενο ελληνικό λαό, στους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μπορέσουμε να δώσουμε τη 13η σύνταξη, να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για να μπορέσουμε να πάμε το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, για να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία. Είπαν επίσης ότι αυτοί δεν αύξησαν κανέναν φόρο στα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαν. Η αλήθεια είναι ότι αυξήσαν 4,5 δισ. τη φορολόγηση, διατηρώντας υψηλό τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους ενώ οι τιμές των προϊόντων ανέβαιναν. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ έχει στόχο να διαιωνίσει τις ανισότητες και την αισχροκέρδεια. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο την μείωση έμμεσων φόρων, πάταξη της αισχροκέρδειας, ανάσα για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αγρότη και όχι αύξηση εισφορών».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είπε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ρύθμιση των χρεών που είναι στα funds ώστε να μην έχουμε τσουνάμι πλειστηριασμών, είναι ντεμοντέ. Θέλω να θέσω το θέμα ως κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Τι ακριβώς είναι ντεμοντέ; Είναι ντεμοντέ να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όπως κάναμε με το νόμο Κατσέλη; Και είναι σύγχρονο να ζήσουμε 700 χιλιάδες πλειστηριασμούς. Είναι σύγχρονο τα funds που έχουν πάρει τα δάνεια στο 20% της αξίας να θέλουν να βγάλουν το 100% της αξίας; Είναι ντεμοντέ να πάνε σε μία ρύθμιση που θα δώσει ανάσα και προοπτική και τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν και να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους; Αν είναι ντεμοντέ η κοινωνική προστασία και είναι σύγχρονο πράγμα η λεηλασία, τότε είμαστε πολύ ντεμοντέ. Αλλά είμαστε με την κοινωνική προστασία».
Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα των απευθείας αναθέσεων λέγοντας: «Σήμερα διάβασα έναν πρωτοσέλιδο τίτλο στην Εφημερίδα των Συντακτών και ζητώ συγγνώμη. Έλεγα πριν τις εκλογές ότι φάγανε και τα πόμολα με 10 δισ. απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους. Τελικά έκανα λάθος, ζητώ συγγνώμη, 15 δισ. ήταν το 2020-2022, πρωτοφανές ρεκόρ την μεταπολίτευση. Και αυτοί που 'δώσαν 15 δισ. μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί θέλουμε να δώσουμε 13η σύνταξη, γιατί θέλουμε να δώσουμε 2.000 ευρώ στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό, θέλουμε να στηρίξουμε τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Και μας λένε "που θα βρείτε τα λεφτά;". Αυτοί που 'δώσαν 10 δισ. σε επιδοτήσεις στο ρεύμα και 15 δισ. σε απευθείας αναθέσεις μας λένε να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο. Να πάμε, αλλά βγείτε και πείτε την αλήθεια για το πρόγραμμά σας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σπ. Γκουτζάνης