Πέθανε 91 ετών ο Isaac “Redd” Holt, ιδρυτικo μέλος σε Ramsey Lewis Trio, Young Holt Ulimited

Ο Isaac "Redd" Holt, ο πρωτοπόρος του jazz fusion και ιδρυτικό μέλος του Ramsey Lewis Trio, πέθανε την Τρίτη (23 Μαΐου) Ο βραβευμένος με Grammy κρουστά, τραγουδοποιός, εκπαιδευτικός, ανθρωπιστής και επιχειρηματίας ηχογράφησε δεκάδες άλμπουμ ως sideman, ως αρχηγός συγκροτήματος και με τον μπασίστα Eldee Young. Η μουσική του έχει διασκευαστεί περισσότερες από 200 φορές από καλλιτέχνες hip-hop όπως οι De La Soul, Kendrick Lamar και Pete Rock & CL Smooth. Ήταν  91.

Γεννημένος στο Rosedale του Μισισιπή, στις 16 Μαΐου 1932, ο Χολτ έδωσε τις πρώτες του συναυλίες με τον Λέστερ Γιανγκ τη δεκαετία του 1950 ενώ εξακολουθούσε να παρακολουθεί το γυμνάσιο στο Αμερικανικό Ωδείο Μουσικής του Σικάγο. Υπηρέτησε  στον στρατό των ΗΠΑ πριν ενταχθεί στο αρχικό τρίο του Ramsey Lewis μαζί με τον μπασίστα Eldee Young.

Το υψηλό σημείο της καριέρας του Ramsey Lewis Trio ήταν το δεύτερο LP τους The In Crowd, το οποίο έφτασε στο Νο. 2 στο τσαρτ άλμπουμ του Billboard το 1965. Το ομότιτλο κομμάτι ήταν τοπ  5 στο Billboard Hot 100 single chart και το Νο. 2 στο τσαρτ R&B . Το άλμπουμ κέρδισε το Grammy το 1966 σαν καλύτερη Ενόργανη Τζαζ Ερμηνεία, και το σινγκλ θα εισαχθεί στο Grammy Hall of Fame το 2009.

 

Video Url

 

Μετά την τεράστια επιτυχία του άλμπουμ, οι Holt και Young αποχώρησαν για να σχηματίσουν το Young-Holt Trio, το οποίο τελικά έγινε Young-Holt Unlimited. Το συγκρότημα παρουσίαζε ένα εκτεταμένο εκ περιτροπής καστ μουσικών, πολλοί από τους οποίους υπέγραψαν στην εκδοτική εταιρεία που ίδρυσαν μαζί. Το ζευγάρι διαλύθηκε το 1974.

Video Url

 

Ο Χολτ πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1980 κυκλοφορώντας διάφορες συνεργασίες και έργα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 80 ως Redd Holt Unlimited. Θα επέστρεφε επίσης στο σχολείο, πηγαίνοντας στο Kennedy-King College για να σπουδάσει ραδιόφωνο και τηλεόραση τη δεκαετία του 1980.