Απάντησε ο Roger Waters σε όσους τον κατηγόρησαν για τη εμφάνιση στο Βερολίνο

Ο Ρότζερ Γουότερς κυκλοφόρησε μια δήλωση σχετικά με τις αμφιλεγόμενες συναυλίες του στο Βερολίνο, οι οποίες επικρίθηκαν έντονα επειδή φορούσε μια ναζιστική στολή (αν και είχε σκοπό να απηχήσει τον φασιστικό χαρακτήρα του Μπομπ Γκέλντοφ Pink από το The Wall του 1982). Οι εμφανίσεις της 17ης και της 18ης Μαΐου περιείχαν επίσης ένα φουσκωτό γουρούνι με πανό τύπου Τρίτου Ράιχ και ένα αστέρι του Δαβίδ, ένα σύμβολο που χρησιμοποιεί ο Waters από το 2010. Η αστυνομία στη Γερμανία έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για τα κοστούμια του Waters. «Τα στοιχεία της παράστασής μου που αμφισβητήθηκαν είναι ξεκάθαρα μια δήλωση σε αντίθεση με τον φασισμό, την αδικία και τον φανατισμό σε όλες τις μορφές του», έγραψε ο Γουότερς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Η πρόσφατη παράστασή μου στο Βερολίνο προσέλκυσε κακοπροαίρετες επιθέσεις από όσους θέλουν να με δυσφημήσουν και να με φιμώσουν επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές μου απόψεις και τις ηθικές μου αρχές.

Τα στοιχεία της παράστασής μου που αμφισβητήθηκαν είναι ξεκάθαρα μια δήλωση σε αντίθεση με τον φασισμό, την αδικία και τον φανατισμό σε όλες τις μορφές του. Οι προσπάθειες να απεικονιστούν αυτά τα στοιχεία ως κάτι άλλο είναι ανειλικρινείς και υποκινούνται πολιτικά. Η απεικόνιση ενός ανεξάρτητου φασίστα δημαγωγού ήταν χαρακτηριστικό των εκπομπών μου από το The Wall των Pink Floyd το 1980.

Έχω περάσει όλη μου τη ζωή μιλώντας ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπίεση όπου κι αν το βλέπω. Όταν ήμουν παιδί μετά τον πόλεμο, το όνομα της Άννας Φρανκ λεγόταν συχνά στο σπίτι μας, έγινε μια μόνιμη υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν ο φασισμός μένει ανεξέλεγκτος. Οι γονείς μου πολέμησαν τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον πατέρα μου να πληρώνει το υπέρτατο τίμημα.