Ζευγάρι από την Βρετανία πλήρωσε 200.000 λίρες για να απομακρύνει έργο του Banksy από το σπίτι τους

Όπως έχουμε δει πολλές φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο καλλιτέχνης του  γκράφιτι Banksy, με έδρα το Μπρίστολ μπορεί να φανεί χρήσιμος, αν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή και τα χρήματα σε ξεχασμένες γωνιές των προαστίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίdας Sun, ένα ζευγάρι Βρετανών ζει έναν «πραγματικό εφιάλτη», από τότε που μια τοιχογραφία του Banksy εμφανίστηκε στο πλάι του σπιτιού τους στο Σάφολκ. Από τότε που ο μυστικοπαθής καλλιτέχνης ζωγράφισε έναν γλάρο 6 μέτρων στον πλαϊνό τοίχο του σπιτιού τους το 2021, οι ιδιοκτήτες, Garry και Gokean Coutts, υπέστησαν διάφορες παρενοχλήσεις, ακόμα και βανδαλισμό της περιουσίας τους, από περαστικούς και πιέστηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι για την προστασία του έργου τέχνης που θα τους κόστιζε σχεδόν 50.000 λίρες ετησίως.

Βλέποντας μόνο μία ρεαλιστική λύση στο πρόβλημά τους, το ζευγάρι έχει πλέον πληρώσει περίπου 200.000 λίρες για να αφαιρέσει τον τοίχο.

Σε μια νέα συνέντευξη στους Times, ο κ. Coutts είπε: «Στην αρχή, ήταν προφανώς διασκεδαστικό, αλλά όπως προχώρησαν τα πράγματα, έγινε εξαιρετικά αγχωτικό. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Banksy αντιλήφθηκε τις συνέπειες για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω, θα το κάναμε».

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι βανδαλισμοί περιλαμβάνουν καλλιτέχνες γκράφιτι που ζωγράφιζαν πάνω από την τοιχογραφία και άλλους που κόβουν τμήματα του τοίχους για να τα πουλήσουν στο διαδίκτυο. Μετά από τέτοια περιστατικά, το ζευγάρι αναγκάστηκε να προσλάβει ιδιωτική ασφάλεια για να παρακολουθεί τον τοίχο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Garry και η Gokean Coutts έχουν πλέον αφαιρέσει την τοιχογραφία των 22 τόνων, ένα μεγάλο έργο που περιελάμβανε «την ενίσχυσή της με 12 στρώματα ρητίνης, fibreglass, πέντε τόνους χάλυβα και τη χρήση γερανού για να την απομακρύνει».

Το ζευγάρι ελπίζει να πουλήσει τον τοίχο για να αντισταθμίσει την χασούρα των 250.000 λιρών. «Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι», είπε ο κ. Coutts στην εφημερίδα Sun, «και θα θέλαμε να την πουλήσουμε και να κερδίσουμε κάτι πίσω».

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την απομάκρυνση της τοιχογραφίας.

 

Video Url