Ρολφ Χάρις: Πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Είχε καταδικαστεί για παιδοφιλία

Ο πρώην παρουσιαστής Ρολφ Χάρις, ο οποίος φυλακίστηκε για μια σειρά ασελγών επιθέσεων σε κορίτσια, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, όπως επιβεβαιώθηκε.

Συχνά χρησιμοποιούσε ασυνήθιστα όργανα στις παραστάσεις του: έπαιζε ντιτζεριντού και στυλόφωνο και του αποδίδεται η εφεύρεση της σανίδας ταλάντωσης.

Ο Χάρις ξεκίνησε την καριέρα του στην τηλεόραση, τη μουσική και την τέχνη τη δεκαετία του 1950, κυκλοφορώντας πολλά τραγούδια όπως το "Tie Me Kangaroo Down, Sport" (το Top 10 hit στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ), το "Jake the Peg" και η ηχογράφηση του "Two Little Boys" (που έφτασε στο νούμερο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο).

 

Ο Ρολφ Χάρις κρίθηκε ένοχος για μια σειρά άσεμνων επιθέσεων μεταξύ 1968 και 1986 μετά από δίκη το 2014 – και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια και εννέα μήνες.

Αποφυλακίστηκε το 2017 – αλλά δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τα θύματά του.

Πριν τα εγκλήματά του έρθουν στο φως της δημοσιότητας, ο Χάρις ήταν ένα από τα βασικά μέλη της τηλεοπτικής, οικογενειακής ψυχαγωγίας στη Βρετανία.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων PA από ληξίαρχο στο δημαρχείο του Maidenhead.

Η οικογένεια του Χάρις εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Η οικογένεια του Χάρις δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί.

»Επιβεβαιώνουμε ότι ο Ρολφ Χάρις πέθανε πρόσφατα ειρηνικά περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του και έχει πλέον αναπαυθεί.

»Ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή. Δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

 

Μετά από δίκη στο Southwark Crown Court, ο Χάρις κρίθηκε αρχικά ένοχος για 12 επιθέσεις σε τέσσερα κορίτσια, κυρίως τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Μία καταδίκη, που αφορούσε τον ισχυρισμό ότι επιτέθηκε με άσεμνο τρόπο σε ένα οκτάχρονο κορίτσι, ανατράπηκε αργότερα. Όμως οι δικαστές του Εφετείου απέρριψαν την αίτησή του να αμφισβητήσει τις άλλες 11 καταδίκες.

Στα θύματα περιλαμβάνονταν δύο κορίτσια στην αρχή της εφηβείας τους και μια φίλη της κόρης του.

Πριν έρθουν στο φως τα εγκλήματά του, ο Χάρις ήταν γνωστή προσωπικότητα στη βιομηχανία του θεάματος στη Βρετανία και στη γενέτειρά του, την Αυστραλία, για περισσότερα από 50 χρόνια.

Έφτασε στο Λονδίνο το 1952, σε ηλικία 21 ετών, και συνέχισε να είναι παρουσιαστής μιας σειράς παιδικών τηλεοπτικών και ποικίλων εκπομπών, καθώς και σειρών για ζώα και τέχνη. Ο Χάρις ζωγράφισε ένα πορτρέτο της αείμνηστης βασίλισσας με αφορμή τα 80ά γενέθλιά της το 2006.

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έλαβε τα βραβεία OBE, MBE και CBE και του απονεμήθηκε υποτροφία Bafta, αλλά του αφαιρέθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις μετά τις καταδίκες του.

Κατά την καταδίκη του, το δικαστήριο άκουσε ότι ήταν ένας «μοχθηρός διεστραμμένος», ο οποίος χρησιμοποιούσε τη φήμη του για να έρθει κοντά σε νεαρές γυναίκες και κορίτσια.

«Δεν δείξατε καμία μεταμέλεια για τα εγκλήματά σας» του είπε ο δικαστής. «Η φήμη σας βρίσκεται τώρα σε ερείπια, αλλά δεν έχετε να κατηγορήσετε κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό σας».

Ο Χάρις εξέτισε τρία χρόνια της ποινής του στις φυλακές Stafford στο Staffordshire. Μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στο σπίτι στο Bray του Berkshire, το οποίο μοιραζόταν με τη σύζυγό του, Alwen – την οποία είχε παντρευτεί το 1958.

Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Bindi.

 

Video Url