Ο Θάνος Τζήμερος επικεφαλής του συνασπισμού Εθνική Δημιουργία , απαντά σε ερωτήσεις για την μουσική κ.α.

Μερικές μέρες πριν από τις εκλογές και έχουμε απευθύνει ερωτήσεις για την μουσική σε πολλούς υποψήφιους των βασικών κομμάτων. Θεωρούμε δεδομένη την αγάπη τους για την μουσική. Απαντά ο Θάνος Τζήμερος επικεφαλής του συνασπισμού Εθνική Δημιουργία 

 

1) Θα πάτε ή θα θέλατε να πάτε σε κάποια συναυλία από αυτές που θα γίνουν στην χώρα μας από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο;

Σε συναυλίες πηγαίνω όταν βρίσκομαι σε διακοπές. Δυστυχώς με κουράζει η διαδικασία προσέγγισης των συναυλιών που γίνονται στην Αθήνα με το στριμωξίδι και τις συνήθως κακές συνθήκες ήχου και φωτισμού. Κάποιες φορές πηγαίνω στο Ηρώδειο. Έχω πάει και στο θέατρο του Λυκαβηττού. Σε σε ένα νησί όμως, ή σε μια μικρή πόλη, η απόλαυση είναι διαφορετική. Όσες συναυλίες θυμάμαι νοσταλγικά ήταν σε τέτοιους χώρους.

2) Ακούτε μουσική και πώς, πότε ακούσατε τελευταία ένα ολόκληρο άλμπουμ και ποιο ήταν αυτό;

Ήμουν επαγγελματίας μουσικός για 13 χρόνια. Έχω πτυχίο κλασικής κιθάρας, παίζω πιάνο και φυσαρμόνικα και έχω διδάξει σε ωδεία, έχω δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχω γράψει μουσική. Όταν ήμουν φοιτητής έπαιζα στην μπουάτ Τιπούκειτος των Εξαρχείων με την Αρλέτα, τον Λάκη Παππά, τη Φλέρυ Νταντωνάκη, και ήξερα προσωπικά τον Μάνο Χατζιδάκι. Άρα η σχέση μου με τη μουσική είναι ιδιαίτερα έντονη. Ένα άλμπουμ που ακούω συχνά και το ξανάκουσα τελευταία είναι ο κύκλος του CNS του Χατζιδάκι με τον Σπύρο Σακκά.

 

Video Url

 

Video Url

 

3) Βλέπετε κινηματογράφο και τηλεοπτικές σειρές; ποιες έχετε ξεχωρίσει

Κινηματογράφο βλέπω πού και πού. Με ενδιαφέρουν ιστορίες με ποιητική σκηνοθεσία ή έντονο ψυχογραφικό υπόβαθρο. Τηλεοπτικές σειρές δεν βλέπω, εκτός αν αναφέρονται σε ιστορικά πρόσωπα ή σε ιστορικά γεγονότα. Δεν βλέπω τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας. Δεν έχω χρόνο και δεν με ενδιαφέρουν.

4) Αν είχατε τον χρόνο και την δυνατότητα, ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να δείτε ζωντανά σε συναυλία;

Όλοι όσοι θα ήθελα να ζω ζωντανά, δυστυχώς έχουν φύγει απ' τη ζωή!

5) Βλέπετε παλιές ταινίες, ακούτε παλιά μουσική και ποια είδη είναι τα αγαπημένα σας.

Βλέπω και δε βαριέμαι να ξαναδώ τις κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου κυρίως αυτές που έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Σακελλάριος. Θεωρώ την ταινία "Καλώς ήρθε το δολάριο" κορυφαία ηθογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει παλιά μουσική, όταν εξακολουθεί να συγκινεί. Ακούω κλασική μουσική, συμπαθώ ιδιαίτερα τον Βιβάλντι, τον Σοπέν, τον Λιστ, τον Ραχμάνινοφ και τους συνθέτες της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης "σχολής": Αλμπένιθ, Ντε Φάλια, Ροντρίγκο, Βίλα Λόμπος, Μπάριος. 

 

6) Πιστεύετε ότι θα δούμε σύντομα τις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας στους ομίλους του Champions League

Για να έχουμε σοβαρή πορεία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρέπει να αποκτήσουμε σοβαρό ποδόσφαιρο. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Αν πάψει η πολιτική να ανακατεύεται με το ποδόσφαιρο υπάρχει κάποια ελπίδα.

7) Δεν ξέρουμε αν διαβάζετε σήμερα βιβλία, όμως θα υπάρχει ίσως κάποιο που σας έκανε εντύπωση από παιδιά, μπορείτε να μας το γράψετε;

Διάβαζα μετά μανίας και εξακολουθώ να διαβάζω, μολονότι η πολιτική και η δουλειά μου μου τρώνε πολύ χρόνο. Ένα βιβλίο που μου έκανε βαθιά εντύπωση όταν το διάβασα, 12 ετών περίπου, ήταν "Η ζωή εν τάφω" του Μυριβήλη: η αγριότητα του πολέμου, η τρυφερότητα των μικρών πραγμάτων, οι μεγάλες δυνάμεις που συνθλίβουν τον άνθρωπο, και η προσπάθειά του να διατηρήσει την ανθρωπιά και την αξιοπρέπειά του σε έναν εφιαλτικό κόσμο.