Πέθανε η Rita Lee των Βραζιλιάνων Os Mutantes

Η Rita Lee Jones, 31 Δεκεμβρίου 1947 – 8 Μαΐου 2023) ήταν Βραζιλιάνα τραγουδίστρια, συνθέτης και συγγραφέας της ροκ. Ήταν μέλος του βραζιλιάνικου συγκροτήματος Os Mutantes και δημοφιλής φιγούρα στη βραζιλιάνικη διασκέδαση. Ήταν επίσης γνωστή ως ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και βίγκαν. Πούλησε περισσότερους από 55 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η αυτοβιογραφία της Rita Lee: Η Uma Autobiografia ήταν το  βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις του 2017 στη Βραζιλία.

Μέλος της αρχικής σύνθεσης των Os Mutantes, ενός από τα πιο σημαίνοντα ροκ συγκροτήματα της Βραζιλίας, η μουσική της καριέρα διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια.

Το άλμπουμ της Fruto Proibido (Απαγορευμένο Φρούτο) με το συγκρότημα Tutti Frutti θεωρείται κλασικό βραζιλιάνικο μουσικό κομμάτι.

Η Λι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα το 2021 και πέθανε στο σπίτι της στο Σάο Πάολο «περιτριγυρισμένη από την αγάπη ολόκληρης της οικογένειάς της», ανέφερε μια δήλωση.

Η οικογένειά της είπε ότι οι θαυμαστές της θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στην τραγουδίστρια και τραγουδοποιό σε μια δημόσια αφύπνιση την Τετάρτη στο πλανητάριο στη γενέτειρά της, το Σάο Πάολο.

Συχνά αναφέρεται ως "Rainha do Rock" (Βασίλισσα του Ροκ), έναν τίτλο που είπε ότι έβρισκε "κολλώδης", προτιμούσε να είναι γνωστή ως "Ένας  Άγιος της Ελευθερίας", κάτι που πολλοί πίστευαν ότι αντανακλά καλύτερα το ανεξάρτητο πνεύμα της.

Video Url

 

Video Url