Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Φωτεινή Μπακαδήμα (Α’ Πειραιά) απαντά σε ερωτήσεις για την μουσική κ.α.

Μερικές μέρες πριν από τις εκλογές και έχουμε απευθύνει ερωτήσεις για την μουσική σε πολλούς υποψήφιους των βασικών κομμάτων. Θεωρούμε δεδομένη την αγάπη τους για την μουσική.Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Φωτεινή Μπακαδήμα (Α’ Πειραιά) απαντά

 

1) Θα πάτε ή θα θέλατε να πάτε σε κάποια συναυλία από αυτές που θα γίνουν στην χώρα μας από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο;

Αν έχω τη δυνατότητα ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές υπάρχουν αρκετές συναυλίες που θα ήθελα να παρακολουθήσω. Όπως για παράδειγμα αυτή των Nightwish τον Ιούνιο. Πρέπει να ομολογήσω πως δεν  τους γνώριζα μέχρι που ένας καλός φίλος μου έβαλε πριν λίγους μήνες ν’ ακούσω το “Over the Hills and Far Away” και “κόλλησα” μαζί τους. Θα ήθελα, επίσης, να πάω στους Deep Purple στο Terra Vibe, μιας και νομίζω πως ελάχιστοι άνθρωποι δεν έχουν αγαπήσει το “Smoke on the Water” ή “Love Conquers All”, στον Andrea Bocelli και τον Lewis Capaldi. Και το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας προσφέρει πολλές μουσικές και εν γένει πολιτιστικές ευκαιρίες για να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε.

 

Video Url

 

2) Ακούτε μουσική και πώς, πότε ακούσατε τελευταία ένα ολόκληρο άλμπουμ και ποιο ήταν αυτό;

Σαν μουσικός μιας και έχω ασχοληθεί με τη μουσικολογία, το κλασικό τραγούδι, το πιάνο και τελευταία την κιθάρα, τολμώ να πω πως η μουσική είναι κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να θυμηθώ μέρα, ακόμη και την πιο πιεσμένη στο τέλος της οποίας δεν θα προσπαθήσω να ξεκλέψω λίγο χρόνο ν’ ακούσω ένα αγαπημένο ορχηστρικό κομμάτι ή τραγούδι. Κι όταν δεν βάζω κάτι ν’ ακούσω, θα τραγουδήσω είτε γράφοντας είτε κάνοντας δουλειές στο σπίτι. Εξάλλου η μουσική είναι μέρος του περιβάλλοντος όλων μας.  Δεν μιλώ αποκλειστικά για μια σύνθεση. Μουσική δημιουργεί και μια σταγόνα βροχής που πέφτει σε ένα παράθυρο.  Μουσική είναι τα πουλιά που ακούμε γύρω μας, μουσική κρύβει ακόμη και η σιωπή. Αρκεί να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία σε εκείνα που θεωρούμε δεδομένα όπως ο αέρας. Το τελευταίο άλμπουμ που άκουσα ήταν το «Tangos του Μαγικού Ρεαλισμού» του Γιάννου Αιόλου, ένα σύνολο συνθέσεων που πραγματικά αντικατοπτρίζει τον ρεαλισμό στη μουσική, το οποίο ειλικρινά με ενθουσίασε. Θεωρώ το tango έναν παντοδύναμο χορό, μια πάλη μεταξύ δυο αντιθέτων, τα οποία, τελικά, αφού περνούν μεταξύ μιας αλληλουχίας νικών και ηττών καταλήγει σε μια συνύπαρξη αποδοχής πως οι ατέλειες συνθέτουν την τελειότητα. Αυτήν ακριβώς τη ρεαλιστική “πάλη” αποτυπώνει στη μουσική του ο συνθέτης γι’ αυτό και το συγκεκριμένο έργο είναι τόσο δυνατό. Η διαδικασία της σύνθεσης μέσα από την ανασύνθεση των δύο σωμάτων που χορεύουν ένα tango και οι μεταμορφώσεις μέσα από τις οποίες περνά το κάθε μέρος του ζευγαριού, διαφαίνονται μέσα από τις συχνές τονικές αλλαγές και τα ποικίλα μουσικά θέματα των κομματιών.

3) Βλέπετε κινηματογράφο και τηλεοπτικές σειρές; ποιες έχετε ξεχωρίσει;

Βλέπω κινηματογράφο με προτίμηση στις ταινίες που αποτελούν μεταφορές βιβλίων τα οποία έχω διαβάσει ή διαβάζω αφού δω την ταινία. Μου αρέσουν, εξίσου,  ταινίες μυστηρίου και τρόμου. Έχω επιλέξει να μην βλέπω τηλεόραση με εξαίρεση τις όπερες που φιλοξενεί συχνά το κανάλι της Βουλής.

4) Αν είχατε τον χρόνο και την δυνατότητα, ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να δείτε ζωντανά σε συναυλία;

Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο χρόνο θα ήθελα να απολαύσω τη Μαρία Κάλλας ή τον Luciano Pavarotti, τους οποίος και θεωρώ εμβληματικούς στο χώρο του λυρικού τραγουδιού. Έχοντας γεννηθεί το 1981, θυμάμαι πολύ καλά τη μέρα που έφερε η μητέρα μου στο σπίτι ένα αντίτυπο της ηχογραφημένης συναυλίας των Pavarotti, Domingo και Carreras το 1990, την παραμονή της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Ίσως αυτά τα ερεθίσματα με έκαναν να αγαπήσω την όπερα και να ασχοληθώ με το τραγούδι. Θα ήθελα να μπορούσα να δω τους 3 τενόρους ζωντανά στη σκηνή. Σε ότι αφορά, τώρα, σύγχρονους καλλιτέχνες τον Andrea Bocelli.

5) Βλέπετε παλιές ταινίες, ακούτε παλιά μουσική και ποια είδη είναι τα αγαπημένα σας;

Ναι, λατρεύω τις παλιές ταινίες όπως και την παλιά μουσική. Είτε είναι παλιό ρομαντικό δράμα όπως το “Casablanca” και το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” είτε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ του Χίτσκοκ ακόμη κι ένα μιούζικαλ της δεκαετίας του ‘60 θα επιλέξω να τις δω και να τις ξαναδώ. Το ίδιο ισχύει και για παλιά μουσική, τόσο ελληνική όσο και ξένη. Sinatra, Aretha Franklin, Dean Martin όπως και Κωνσταντινίδης, Σουγιούλ, Σακελλαρίδης, Μουζάκης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, είναι κάποιοι από τους συνθέτες και ερμηνευτές που αγαπώ να ακούω και να τραγουδάω. Φυσικά, πιστεύω ακράδαντα πως σε όλα τα είδη μουσικής υπάρχουν “διαμάντια”, τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Ποιος μπορεί να κλείσει τ’ αυτιά του σε μια μελωδία του Χιώτη, σε ένα κομμάτι του Άκη Πάνου ή να μην ανατριχιάσει ακούγοντας τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο στο “εγώ γιορτάζω πάντα όταν πονάω”;

 

Video Url

 

6) Πιστεύετε ότι θα δούμε σύντομα τις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας στους ομίλους του Champions League;

Η περσινή εμφάνιση των ομάδων της χώρας μας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σαν τραγωδία. Χάρη στη 15η θέση στο ranking της UEFA θα δούμε 5 ομάδες να παλεύουν στις διεθνείς οργανώσεις. Πρωταθλητής και δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, τρίτος και τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο Europa Conference League. Πολλοί επισημαίνουν πως αυτό δείχνει ότι η επόμενη σεζόν είναι η τελευταία ευκαιρία εκπροσώπησής μας σε ομίλους του Champions League αν ο πρωταθλητής ή ο δεύτερος του φετινού πρωταθλήματος ή και οι δύο καταφέρουν να περάσουν τους προκριματικούς και τα πλέι οφ ώστε να καταφέρουν να περάσουν στους ομίλους. Θέλω να πιστεύω πως αυτό θα χτυπήσει σαν καμπανάκι αλλάζοντας την κατάσταση. Έχουμε καλές ομάδες όπως και καλούς παίκτες γι’ αυτό και αξίζει να έχουμε παρουσία στο Champions League. Προσωπικά, σαν Ολυμπιακός από μικρή, έχοντας ζήσει και τη μοναξιά του Ολυμπιακού που μεγαλώνει στους Αμπελόκηπους, ελπίζω ο Ολυμπιακός να έχει μια καλή πορεία κάτι που, φυσικά, εύχομαι και σε όλες τις ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας όχι μόνο στο Champions League αλλά και σε όλα τα αθλήματα και τις διοργανώσεις.

7) Δεν ξέρουμε αν διαβάζετε σήμερα βιβλία, όμως θα υπάρχει ίσως κάποιο που σας έκανε εντύπωση από παιδιά, μπορείτε να μας το γράψετε;

Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να διαβάσω όσο θα ήθελα. Δυο βιβλία που μου έκαναν εντύπωση από τη στιγμή που τα διάβασα ήταν τα “Εκατό Χρόνια Μοναξιάς” του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και “Το Σπίτι των Πνευμάτων” της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Σήμερα, όταν ξεκλέβω λίγη ώρα προσπαθώ να γράφω η ίδια και ελπίζω σύντομα να κατορθώσω να ολοκληρώσω μια νουβέλα που έχω αρχίσει εδώ και 2.5 χρόνια.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιά για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.