Πέθανε ο Καναδός θρύλος της φολκ Gordon Lightfoot

Η εμβληματική μορφή της Καναδικής φολκ μουσικής Γκόρντον Λάιτφουτ, του οποίου τα υποβλητικά και ποιητικά τραγούδια είναι χαραγμένα στο μουσικό τοπίο του Καναδά, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Βικτόρια Λορντ.

Η Lord λέει ότι ο Λάιτφουτ πέθανε σε νοσοκομείο του Τορόντο το βράδυ της Δευτέρας. Η αιτία του θανάτου δεν έγινε άμεσα γνωστή

Γεννημένος στην Orillia της Οντ., ο Lightfoot χαιρετίστηκε ως ο λαϊκός τροβαδούρος του Καναδά για τη συναρπαστική μουσική του και τους συγκινητικούς στίχους του. Σε τραγούδια όπως το The Canadian Railroad Trilogy και το Wreck of the Edmund Fitzgerald, εξερεύνησε την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της χώρας.

«Είναι ο βραβευμένος ποιητής μας, είναι ο εμβληματικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός μας», είπε ο τραγουδιστής των Rush, Geddy Lee, στο ντοκιμαντέρ του 2019 Gordon Lightfoot: If You Could Read My Mind.

«Αν υπήρχε ένα όρος Ράσμορ στον Καναδά, ο Γκόρντον θα ήταν σε αυτό», είπε ο Τομ Κόχραν, στο ίδιο ντοκιμαντέρ.

 

"Είπε ο Tom Cochran: Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, ο Gordon Lightfoot οδήγησε τον δρόμο και μας έδειξε… ότι μπορείτε να είστε πιστοί στις ρίζες σας. Μπορείτε να αντλήσετε από τις επιρροές σας στο σπίτι και τη χώρα και μπορείτε να ενσωματώσετε αυτές τις εμπνεύσεις στο ιστό της δουλειάς σας και να συνεχίσετε να είστε διεθνώς επιτυχημένoi».

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, ο Lightfoot μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να σπουδάσει στο Westlake College of Music. Επέστρεψε στον Καναδά το 1959 και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές στο Τορόντο. Ήταν χορωδιακός ερμηνευτής, χορευτής στο Country Hoedown του CBC και λαϊκός τραγουδιστής στους Two Tones με τον Terry Whelan.

Στη δεκαετία του 1960, εμπνευσμένος από τη μουσική του Bob Dylan, ο Lightfoot έγινε μέρος της ανερχόμενης φολκ σκηνής του Τορόντο. Ανέπτυξε τη σύνθεση των τραγουδιών του και άρχισε να δουλεύει σε ένα ντεμπούτο άλμπουμ. To Lightfoot! εμφανίστηκε το 1966.

Αφού κέρδισε διακρίσεις  στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο τροβαδούρος του Καναδά έγινε γνωστός διεθνώς τη δεκαετία του 1970 αφού υπέγραψε με τη Warner Records στις ΗΠΑ, κάνοντας θραύση στις αρχές εκείνης της δεκαετίας με την κυκλοφορία του σινγκλ If You Could Read My Mind, που είναι τώρα λαϊκό πρότυπο.

Ο Lightfoot το ακολούθησε, τα επόμενα έξι χρόνια, με πολλά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, όπως Beautiful, Sundown, Don Quixote, Carefree Highway, Rainy Day People και The Wreck of the Edmund Fitzgerald.

Μερικά από αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν μετά το τέλος του πρώτου του γάμου κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σχέσης με την Cathy Smith, η οποία αργότερα καταδικάστηκε για παροχή ναρκωτικών στον John Belushi μετά τον θάνατό του από υπερβολική δόση.

«Ήταν μια από αυτές τις σχέσεις όπου νιώθεις ένα αίσθημα κινδύνου που εμφανίζεται στην εικόνα», είπε ο Lightfoot στο If You Could Read My Mind

Πολλοί Καναδοί μουσικοί ανέφεραν τον Lightfoot ως έμπνευση, 

Εκτός από τους  Ian και Sylvia Tyson και Peter, Paul και Mary, ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών ηχογράφησε τη μουσική του Lightfoot, συμπεριλαμβανομένου του είδωλου του Bob Dylan. Elvis Presley, Johnny Cash, Petula Clark, Stompin' Tom Connors, Liza Minelli, Barbara Streisand, Sarah McLachlan και Anne Murray. 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url