Ο υποψήφιος της ΝΔ στην Β΄Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, απαντά σε ερωτήσεις για την μουσική κ.α.

 

1)    Θα πάτε ή θα θέλατε να πάτε σε κάποια συναυλία από αυτές που θα γίνουν στην χώρα μας από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο;

 

Θα σας εκπλήξω. Αν και ρετρό τύπος, θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη συναυλία των Arctic Monkeys για να συνοδεύσω τις δύο μου κόρες που είναι fun του συγκροτήματος. Θέλω να κρατώ επαφή με τα νέα ρεύματα (δυστυχώς δεν το καταφέρνω πάντοτε), ενώ θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δω τις κόρες μου με την παρέα τους, καθώς λείπω συνέχεια από δίπλα τους.

 

 

2) Ακούτε μουσική και πώς, πότε ακούσατε τελευταία ένα ολόκληρο άλμπουμ και ποιο ήταν αυτό;

 

Είμαι παλαιολιθικός τύπος. Η κασέτα (ή ο δίσκος αν προτιμάτε) κόλλησαν για εμένα στα 80s, 90s, 00s. Είμαι ο τύπος που άκουγε πολύ REM, έχω στη δισκοθήκη μου όλα τα albums τους, τους Fleetwood Mac, Jethro Tull, Phil Collins, U2, Depeche Mode με τους οποίους έχω μεγάλη τρέλα, ενώ επανακαθόρισα τη σχέση μου με τους Duran Duran τους οποίους μετά από χρόνια άρνησης κατατάσσω στα μεγάλα συγκροτήματα πλέον. Δυστυχώς έπεσα κι εγώ θύμα της μάχης καρεκλάδων και ροκάδων.

 

Video Url

 

3)    Βλέπετε κινηματογράφο και τηλεοπτικές σειρές; ποιες έχετε ξεχωρίσει

 

Κι εδώ θα με βρείτε old fashion. Υπήρξα φανατικός της τηλεόρασης παρακολουθώντας όλα τα διαμάντια των 80s και 90s. Σειρές όπως το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, η Μάχη (από τα 70s), το Σογκούν, οι Dukes ακόμα θεωρούνται από εμένα κάτι σαν την τηλεοπτική Βίβλο. Στο σινεμά μου αρέσει κυρίως ο γαλλικός κινηματογράφος ενώ μια ταινία την οποία θα θυμάμαι πάντοτε είναι το Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα. Με είχε συγκλονίσει. Επίσης είμαι μεγάλος fun του Όλιβερ Στόουν ενώ παρακολουθώ φανατικά το σινεμά των 50s και 60s με μεγάλη αγάπη για τον Στιβ Μακ Κουίν, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Πολ Νιούμαν. Να μην ξεχάσω και τη λατρεία στους Σον Κόνερι και Μάικλ Κέιν και τον Κλιντ Ιστγουντ.

 

 

4) Αν είχατε τον χρόνο και την δυνατότητα, ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να δείτε ζωντανά σε συναυλία;

 

Θα ήθελα να (ξανα)δω τον Phil Collins. Είχα προλάβει να δω την τελευταία του tour και πραγματικά τον είχα απολαύσει.

 

Video Url

 

5) Βλέπετε παλιές ταινίες, ακούτε παλιά μουσική και ποια είδη είναι τα αγαπημένα σας

 

Όπως είπα και πιο πάνω είμαι φανατικός του παλιού σινεμά. Εκτός των γαλλικών φιλμ (Γκοντάρ, Μαλ, Ταβερνιέ, Ρενέ, Γαβράς κλπ) μου αρέσει το εμπορικό σινεμά των ΗΠΑ στα 50s, 60s, 7s, 80s. Θα προσθέσω και το καλό ελληνικό σινεμά του 50 (Τζαβέλα, Σακελλάριο). Από μουσική έχω επίσης αδυναμία στο μινιμαλιστικό κίνημα (Βιμ Μέρτενς, Νάιμαν, Γκλας, μου αρέσει ο Σακαμότο, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ ενώ δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφερθώ και στον Νίνο Ρότα.

 

6) Πιστεύετε ότι θα δούμε σύντομα τις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας στους ομίλους του Champions League

Δύσκολο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο παρουσιάζει στοιχεία ανωριμότητας και οπισθοδρόμησης. Είναι σαφές πως υπάρχουν πολλά διοικητικά προβλήματα και δεν επιτρέπουν τέτοια αισιοδοξία. Πάντως θα ήταν πολύ θετικό να γίνει κάτι τέτοιο.

 

7) Δεν ξέρουμε αν διαβάζετε σήμερα βιβλία, όμως θα υπάρχει ίσως κάποιο που σας έκανε εντύπωση από παιδιά, μπορείτε να μας το γράψετε;

 

Διαβάζω φανατικά βιογραφίες. Ένα βιβλίο που με συγκλόνισε πάντως και με οδήγησε σε πολιτική αναζήτηση ήταν το «Le Livre noir du communisme» (ελλην. Η μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού) των Στεφάν Κουρτουά, Νικολά Βερτ, Ζαν Λουί Πανέ κ.ά. Η Μαύρη Βίβλος είναι μια συλλογική προσπάθεια που πρωτοκυκλοφόρησε το 1997, στα νεανικά μου δηλαδή χρόνια για να διερευνηθεί για πρώτη φορά και να αναλυθεί το κομμουνιστικό πείραμα, όχι μόνο στην πρώην ΕΣΣΔ και τους δορυφόρους της αλλά συνολικά σε δεκαπέντε χώρες του κόσμου. Τα τότε χρόνια το να δηλώνεις κομμουνιστής σήμαινε πολλά. Εμένα η σοβαρή αυτή κι εμπεριστατωμένη μελέτη μου άλλαξε άποψη για πάρα πολλά πράγματα.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι βουλευτής ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στην Β' Πειραιώς.