Billy “The Kid” Emerson πέθανε 97 ετών

Αποσυρμένος από τη μουσική βιομηχανία από τη δεκαετία του 1970, ο Billy "The Kid" Emerson ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ο μόνος επιζών καλλιτέχνης που ηχογράφησε για τη Sun Records, αλλά η καριέρα του εκτείνεται πολύ πέρα ​​από αυτούς τους πρώιμους δίσκους.
Γεννημένος στις 21 Δεκεμβρίου 1925 στο Τάρπον Σπρινγκς, μια μικρή πόλη στη Φλόριντα, έμαθε πιάνο στην εκκλησία και άρχισε να παίζει με διάφορα τοπικά συγκροτήματα, πριν συμμετάσχει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ναυτικό. Πίσω στη Φλόριντα, έπαιξε με πολλά γκρουπ όπως οι Ivory Mitchell, Billy Battle και Alfonso Brown, πριν επιστρέψει στο στρατό, αυτή τη φορά στην αεροπορία, για μερικούς μήνες στα τέλη του 1952.

Με έδρα το Greenville του Μισισιπή, έγινε αντιληπτός από τον Ike Turner, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στους Kings of Rhythm του ως τραγουδιστή. Ήταν επίσης ο Turner που τον σύστησε στον Sam Phillips και τον συνόδευσε με τους μουσικούς του κατά τη διάρκεια της πρώτης ηχογράφησης  του για την Sun που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1954. Μετά τη μικρή επιτυχία που γνώρισαν τα δύο πρώτα σινγκλ του, δημιούργησε το δικό του γκρουπ με επικεφαλής από τον πιανίστα Phineas Newborn.

Τρεις ακόμη δίσκοι κυκλοφόρησαν μέχρι τις αρχές του 1955, συμπεριλαμβανομένων των συνθέσεων του Emerson Red hot και When it rains it pours, αλλά η προσοχή του Sam Phillips ήταν πλέον απασχολημένη αλλού και πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι, μέχρι που ασχολήθηκαν μαζί του ο Billy Lee Riley και ο Elvis Presley – δύο λευκοί καλλιτέχνες,. Έχοντας γίνει κλασικό, το Red hot ερμηνεύθηκε τακτικά τα επόμενα χρόνια, από τους Sam The Sham And The Pharaohs, Robert Gordon και Ronnie Hawkins, εξασφαλίζοντας κανονικό εισόδημα για τον συνθέτη τους.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url