Πέθανε ο ντράμερ των Azymuth, Ivan “Mamão” Conti

Ο Ivan "Mamão" Conti, ο ιδρυτής ντράμερ των βραζιλιάνικων μεγάλων τζαζ-φανκ Azymuth, πέθανε, ανακοίνωσε η δισκογραφική του εταιρεία σε δελτίο τύπου. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου. Ο Ιβάν Κόντι ήταν 76 ετών.

Ο Conti, ο αρχηγός του συγκροτήματος/keyboardist José Roberto Bertrami και ο μπασίστας/κιθαρίστας Alex Malheiros ξεκίνησαν τη μουσική τους σταδιοδρομία τη δεκαετία του 1960, παίζοντας σε μπαρ ως session μουσικοί στη σκηνή bossa nova του Ρίο ντε Τζανέιρο. Έγιναν τρίο το 1968  στις αρχές της δεκαετίας του '70, άρχισαν να δραστηριοποιούνται σοβαρά με το όνομα Azymuth. Ανέπτυξαν ένα εξερευνητικό, αντικειμενικό στυλ που συνδύαζε στοιχεία τζαζ, bossa nova, μουσική δημοφιλής brasileira, samba, folk, ψυχεδέλεια και, αργότερα, disco και funk που σαγήνευσε διεθνείς DJs καθώς και μεγάλους θαυμαστές στην πατρίδα τους τη Βραζιλία, εν μέρει χάρη σε εξέχοντες συγχρονισμούς σε εθνικές σαπουνόπερες.

Μετά από μια σειρά LP στην αμερικανική δισκογραφική τζαζ Milestone, οι Azymuth υπέγραψαν με την Far Out Recordings, η οποία επανεξέδωσε τα προηγούμενα άλμπουμ του γκρουπ και εδραίωσε την αγιασμένη θέση τους μεταξύ των cratediggers. Μεταξύ αυτών ήταν ο Madlib, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του με τον Conti για το συνεργατικό LP Sujinho το 2008. Ο Conti —ο οποίος κυκλοφόρησε επίσης πολλά σόλο άλμπουμ, από το The Human Factor του 1984 έως το Poison Fruit του 2019 — συνέχισε να παίζει με τους Azymuth μετά τον θάνατο του Bertrami το 201. Το τελευταίο άλμπουμ του γκρουπ είναι το Azymuth JID004 του 2020, που δημιουργήθηκε με τον Adrian Younge και τον Ali Shaheed Muhammad των A Tribe Called Quest.

Video Url