Πέθανε ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης

Γεννημένος στην Καστέλα του Πειραιά το 1948, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης φοίτησε στη Ράλλειο και κατόπιν στην πρότυπο Ιωνίδειο Σχολή. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στο Harvard (πολεοδομία) και στο Stanford (διοίκηση επιχειρήσεων). Ήταν ο δημιουργός των πρώτων εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος Χαραγκιώνη που ίδρυσε ειδικευόταν στην ανάπτυξη και στην μακροχρόνια εκμετάλλευση ακινήτων επαγγελματικής φύσης στο κέντρο των μεγάλων ελληνικών πόλεων, στο λιανικό εμπόριο ειδών πολυτελείας και στην εγκαθίδρυση και διαχείριση σταθμών αυτοκινήτων.

Υπήρξε ο δημιουργός των πρώτων εμπορικών κέντρων της χώρας και ήταν αυτός ο οποίος έφερε τον οίκο μόδας Gucci. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων (ΣΕΑΑΚ) καθώς και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του I.C.S.C (International Council of Shopping Centers). Συμμετείχε αρκετές φορές ως οδηγός σε ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου όπως το ιστορικό ράλι Ακρόπολις με αγωνιστικά Abarth, Alfa Romeo, Volvo και Porsche.

Τον Μάρτιο του 2011 ίδρυσε το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου που στεγάζεται στο συγκρότημα του Athenian Capitol, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1988 ο πρωτοπόρος developer δημιούργησε σε διατηρητέο στο Κολωνάκι, το εμπορικό κέντρο «Μέλαθρον», το οποίο εισήχθη στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως το μικρότερο mall του κόσμου.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εμπορικού κέντρου, το οποίο βραβεύτηκε διεθνώς από τον οργανισμό ICSC για την βέλτιστη χρήση γης (σ.σ. το οικόπεδο είναι μόλις 230 τ.μ.), το κατάστημα της Zara στο Golden Hall είναι 3.200 τ.μ. ενώ ολόκληρο το «Μέλαθρον» είναι 1.379 τ.μ.!

Αν και η επιχειρηματική τύχη δεν ήταν πάντα με το μέρος του, ο Πειραιώτης Θεόδωρος Χαραγκιώνης, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια είχε αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις στο στίβο και στην κωπηλασία, πάλεψε μέχρις εσχάτων για να πετύχει. Άλλωστε πάντα του άρεσε το ρίσκο από τους αγώνες αυτοκινήτων μέχρι την πολυσχιδή επιχειρηματική του δραστηριότητα. «Αν δεν ρισκάρεις, δεν πετυχαίνεις», έλεγε.

Η ολική ανατροπή
Γόνος, από την πλευρά της μητέρας του, των οικογενειών Παλαιοκρασσά και Εμπειρίκου, με καταγωγή από την Άνδρο, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης μόλις πήρε το δίπλωμα του πολιτικού μηχανικού ανέλαβε την τεχνική εταιρεία του πατέρα του Νικηφόρου, ο οποίος είχε γίνει γνωστός  από το διάσημο ζαχαροπλαστείο Ακροπόλ στον Πειραιά.

Στη συλλογή του με αυτοκίνητα περιλαμβάνονται πραγματικά διαμάντια, όπως η Mercedes 300 SL του Πωλ Νιούμαν, με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω – εξ ου και το όνομα Gullwing (φτερά γλάρου). Αυτό το αυτοκίνητο βρέθηκε στο Τζέρσεϊ.

Ένα άλλο γνωστό αυτοκίνητο είναι το Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, ενώ ιδιαίτερη θέση στη συλλογή του έχει και η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini διάσημου οδηγού της Formula 1, που το 1958 είχε κερδίσει το Ράλι Ακρόπολις.

Επίσης ξεχωρίζουν η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci Αston, η Martin Lagonda, πρώτος ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο δούκας του Γουεστμίνστερ, η Bugatti του ’57, αυτοκίνητο που είχε κάποτε ο Νικόλαος Εμπειρίκος, πρώτος ιδιοκτήτης της περίφημης διεθνώς Embiricos Bentley, μια Rolls-Royce που ανήκε παλαιότερα στον Αλέξανδρο Ανδρεάδη, δεύτερο σύζυγο της Χριστίνας Ωνάση, καθώς και η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή «στρίγγλα» με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και πολλά ακόμα.

Το αρχαιότερο έκθεμα στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Ferrari 308 GTS του 1980.