Εκλογές στις 21 Μαΐου, δεύτερος γύρος σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση «το αργότερο αρχές Ιουλίου»

Τη διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης, 28 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο σημερινό, τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, θα είναι όπως είπε ο πρωθυπουργός «το αργότερο στις αρχές Ιουλίου», επομένως η πιθανότερη ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές είναι η 2 Ιουλίου. 

Σημειώνεται ότι ο Ιούνιος είναι εκτός προγραμματισμού εκλογών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε ενισχύσει παιδία και υγεία με χιλιάδες προσλήψεις, η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί ενώ αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό μετά την κατάσταση που κληρονομήσαμε το 2019. Τηρήσαμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών, κάναμε πράξη ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα φέρουμε επενδύσεις. Σχεδόν έχουμε μηδενίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

»Πρόκειται όπως γνωρίζετε για πρωτοβουλίες που ενεργοποιήθηκαν ενώ αντιμετωπίσαμε παράλληλες κρίσεις όπως η πανδημία, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, την ενεργειακή κρίση. Το έργο αποτυπώνεται σε 432 νόμους που ψηφίστηκαν και καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής. Συμπληρώνεται ένας κυκλος 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού από το καλοκαίρι του 2019».

Στην εισήγηση του ο κ. Μητσοτάκης για τις εθνικές εκλογές τόνισε πως: «H πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η 2η κάλπη πώς θα κυβερνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό. Συνεπώς αυτοδύναμη ΝΔ ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος με καλύτερους μισθούς και οι Ελληνίδες και οι Ελληνες στις 21 Μαΐου θα επιλέξουν αν ο τόπος θα συνεχίσει το δρόμο του εκσυγχρονισμού και θα κρίνουν δύο θητείες. Ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός θα ζυγίσει και θα αποφασίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει σωστά».

Υπενθυμίζεται ότι βασικό θέμα της συνεδρίασης του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση:

Ερανιστικό νομοσχέδιο,

Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής,

Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού,
Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα,
Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

Video Url