Πέθανε ο Huey 'Piano' Smith από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ

Συνδυάζοντας μολυσματικά grooves με κωμικούς στίχους, ο Huey "Piano" Smith δημιούργησε κλασικά rock 'n' roll στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αίσθηση της Νέας Ορλεάνης.

Οι εθνικές επιτυχίες του τραγουδοποιού-πιανίστα "Rocking Pneumonia and the Boogie Woogie Flu", "Don't You Just Know It" και "Sea Cruise" έκαναν παγκόσμια απήχηση.

Ο Smith, 89 ετών, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του τη Δευτέρα το βράδυ στο Μπατόν Ρουζ, επιβεβαίωσε η μεγαλύτερη κόρη του Acquelyn Donsereaux. Είχε μετακομίσει από τη Νέα Ορλεάνη στο Μπατόν Ρουζ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Απλώς κοιμήθηκε μακριά», είπε η Donsereaux την Τρίτη. «Ο μπαμπάς ήταν το πιο θετικό άτομο που ξέρω. Εύκολη και αστεία. Ήταν κωμικός μέχρι τις τελευταίες δύο ώρες».

Οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες που ερμήνευσαν και ηχογράφησαν το "Rocking Pneumonia" και άλλα τραγούδια του Smith τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια περιλαμβάνουν τους Bruce Springsteen, Jason Isbell, Aerosmith, the Grateful Dead, Tom Jones, Paul Simon, Johnny Rivers, Jerry Lee Lewis, Herman's Hermits. , Jimmy Buffett, KC and the Sunshine Band, Boz Scaggs, Patti LaBelle και Chubby Checker.

Ο προστατευόμενος του Smith, Mac Rebennack, γνωστός και ως Dr. John, του πιστώνει ότι «άνοιξε την πόρτα στο funk, βασικά όπως το ξέρουμε, με έναν γελοίο τρόπο, και το έβαλε στο mainstream της παγκόσμιας μουσικής».

Η κυκλοφορία της Ace Records του Smith το 1957, "Rocking Pneumonia and the Boogie Woogie Flu", ανέβηκε στο Νο. 5 του ρυθμού-εν-μπλουζ chart του Billboard. Η επιτυχία του ενέπνευσε τον Smith να σχηματίσει τους Huey Smith and the Clowns. Σπάνια τραγουδώντας ο ίδιος, ανέθεσε μέρη σε ένα εξελισσόμενο καστ τραγουδιστών σε ενορχηστρώσεις συνόλων. Ο  Bobby Marchan και οι άλλοι  τραγούδησαν, , ενώ ο Smith έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε στο φωνητικό σύνολο. Εκτός από τον Marchan, στο γκρουπ περιλαμβάνονται η Gerri Hall, ο John "Scarface" Williams, ο τραγουδιστής του μπάσου Roosevelt Wright και ο Curley Moore.

 

Video Url

Το "Rocking Pneumonia" που κυκλοφόρησε σε μια εποχή που οι Μαύροι καλλιτέχνες είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους λευκούς ερμηνευτές να λάβουν μεταδόσεις στο ποπ ραδιοφωνικό  έφτασε μόνο στο Νο. 52 του Billboard's Hot 100 pop singles. Παρόλα αυτά, το 1958, η ταραχώδης διασκεδαστική κλήση και απάντησή του, «Don’t You Just Know It», ανέβηκε στο Νο. 9 του Hot 100 pop chart. Μια φράση για κατοικίδιο που είπε ο Ρούντι Ρέι Μουρ ήταν εμπνευσμένη από τον τίτλο και τους στίχους του «Don’t You Just Know It’s». Ο Μουρ, οδηγός για τους Smith and the Clowns, βρήκε αργότερα φήμη με τα εκρηκτικά κωμικά άλμπουμ του και τις ταινίες «Dolemite».

Video Url

 

Η έλλειψη πίστωσης που έλαβε ο Smith για το «Sea Cruise» του 1959, που κυκλοφόρησε ως single o Frankie Ford, ράγισε την καρδιά του. Ο Johnny Vincent, πρόεδρος της Ace Records στο Τζάκσον του Μισισιπή, κυκλοφόρησε το τραγούδι ως σινγκλ του Ford αφού τα αρχικά φωνητικά του ντουέτο Smith και Gerri Hall αντικαταστάθηκαν από τη σόλο φωνή του Ford. Ο μάνατζερ της 18χρονης τραγουδίστριας πίστευε ότι ο Φορντ, ένας λευκός έφηβος, θα πουλούσε περισσότερους δίσκους από τον Σμιθ, έναν μαύρο καλλιτέχνη.

 

Video Url

 

Με πληροφορίες από το Nola.com