Θρήνος: Πέθανε ο θρύλος της ροκ David Crosby

Ο βετεράνος αμερικανός σταρ της φολκ-ροκ Ντέιβιντ Κρόσμπι πέθανε σε ηλικία 81 ετών, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του.

Βοήθησε στη δημιουργία δύο μεγάλων συγκροτημάτων τη δεκαετία του 1960: The Byrds, και Crosby, Stills και Nash. Ήταν γνωστός για την κιθάρα και τις φωνητικές του αρμονίες.

Η καριέρα του τον είδε να επιτύχει το σπάνιο επίτευγμα να εισαχθεί δύο φορές στο σεβαστό Rock and Roll Hall of Fame.

Ο πρώην σύντροφος του συγκροτήματος Graham Nash εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη», παρά τη συχνά «αστατική» σχέση των δύο ανδρών.

Η σύζυγος του Κρόσμπι είπε στον ιστότοπο της showbiz Variety ότι πέθανε «μετά από μια μακρά ασθένεια» ενώ ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

«Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από τη θρυλική μουσική του», πρόσθεσε η δήλωσή της.

Ο Κρόσμπι γεννήθηκε στην Καλιφόρνια στις 14 Αυγούστου 1941, γιος του βραβευμένου με Όσκαρ κινηματογραφιστή του Χόλιγουντ Φλόιντ Κρόσμπι.

Έγινε μέλος των The Byrds το 1964 - ένα folk-rock συγκρότημα που σημείωσε την πρώτη του επιτυχία με μια διασκευή στο Mr Tambourine Man του Bob Dylan.

Η θυελλώδης θητεία του - μια περίοδος κατά την οποία έβγαινε για σύντομο χρονικό διάστημα με την τραγουδίστρια Τζόνι Μίτσελ - κορυφώθηκε με την απόλυσή του από το συγκρότημα τρία χρόνια αργότερα.

Ο Crosby, ο Stills και ο Nash ενώθηκαν ως supergroup αμέσως μετά και εμφανίστηκαν στο θρυλικό φεστιβάλ Woodstock το 1969.

Αργότερα ενώθηκαν από τον Καναδό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Neil Young. Αυτό το συγκρότημα, επίσης, κατακλυζόταν από ενδομαχίες και διαλύθηκε μετά από μερικά χρόνια - αν και έκτοτε έχει αναμορφωθεί περιοδικά για συναυλίες.

Επιτυχίες που έγραψε ο Crosby κατά τη διάρκεια της μπάντας περιελάμβαναν τους χίπι ύμνους Almost Cut My Hair και Deja Vu.

Έγινε γνωστός για την αντιπολιτισμική του πολιτική και το σήμα κατατεθέν του μουστάκι καθώς και για τη μουσικότητά του. Μια καριέρα έξι δεκαετιών κορυφώθηκε με το τελευταίο του άλμπουμ, For Free, που κυκλοφόρησε το 2021.

Ο δίσκος τον είδε να συνεργάζεται με ένα από τα παιδιά του, τον James Raymond, ο οποίος είχε τεθεί για υιοθεσία αμέσως μετά τη γέννησή του και γνώρισε τον πατέρα του μόλις τρεις δεκαετίες αργότερα.

Εκτός σκηνής, ο Κρόσμπι είχε πολλές μάχες με τις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύλληψης το 1982 για κατηγορίες ναρκωτικών και όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάχρηση ουσιών του είχε ενταθεί μετά το θάνατο μιας κοπέλας του σε τροχαίο όταν ήταν νεαρός.

Ακολούθησαν περίοδοι κακής υγείας και μεταμόσχευση ήπατος το 1994. Η φήμη του Crosby για έναν ηδονιστικό τρόπο ζωής τον οδήγησε να τον ονομάσει δύο δεκαετίες αργότερα ως «ο πιο απίθανος επιζών της ροκ» από το περιοδικό Rolling Stone.

Ο Κρόσμπι εξέφρασε αργότερα τη λύπη του για τους εθισμούς του και τους καβγάδες με συμπρωταγωνιστές του, λέγοντας στους Los Angeles Times το 2019 ότι «ντρεπόταν» για κάποιες από τις προηγούμενες συμπεριφορές του.

Μετά τον θάνατο του μουσικού, ο Graham Nash έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο εκλιπών συνεργάτης του ήταν «ατρόμητος στη ζωή και στη μουσική» και άφησε πίσω του ένα «τεράστιο κενό».

Αναγνώρισε ότι είχαν μια «αστατική» σχέση, αλλά είπε «αυτό που είχε πάντα σημασία για τον Ντέιβιντ και εμένα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ήταν η αγνή χαρά της μουσικής που δημιουργήσαμε μαζί».

Ένα άλλο αφιέρωμα προήλθε από τον τραγουδιστή των Beach Boys, Μπράιαν Γουίλσον, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι ήταν «πληγωμένος» με τα νέα - καθώς ο συνάδελφός του ήταν ένα «απίστευτο ταλέντο» και ένα «υπέροχο άτομο».

Τα tweets στάλθηκαν από τον λογαριασμό του ίδιου του Crosby την ημέρα πριν από την ανακοίνωση του θανάτου του - με ένα να αναφέρει ότι η Eleanor Rigby ήταν το αγαπημένο του τραγούδι στους Beatles για να παίξει μια βροχερή μέρα.

Η ακριβής αιτία του θανάτου του δεν διευκρινίστηκε αμέσως.

Πριν από οκτώ μήνες, ο Crosby έγινε πρωτοσέλιδο όταν είπε ότι τελείωσε τις ζωντανές εμφανίσεις, δηλώνοντας: «Είμαι πολύ μεγάλος για να το κάνω πια. Δεν έχω την αντοχή. Δεν έχω τη δύναμη». Αλλά είπε ότι ηχογραφούσε όσο πιο έντονα μπορούσε: «Έχω κάνει δίσκους με εκπληκτικό ρυθμό. … Τώρα είμαι 80 χρονών, οπότε θα πεθάνω αρκετά σύντομα. Έτσι λειτουργεί. Και γι' αυτό προσπαθώ πολύ σκληρά να βγάλω όση περισσότερη μουσική μπορώ, αρκεί να είναι πολύ καλή… Έχω ήδη μια άλλη στο κουτάκι να περιμένει». Στη συνέχεια, ο Crosby υπαναχώρησε σχετικά με το ότι είχε αποσυρθεί από τις ζωντανές εμφανίσεις, λέγοντας στα μέσα Δεκεμβρίου ότι είχε αλλάξει γνώμη: «Να τολμήσω να το πω;… Νομίζω ότι ξεκινάω ένα άλλο συγκρότημα και θα επιστρέψω για να παίξω ζωντανά».

 

Η τελευταία συνέντευξη του Crosby στο Variety ήταν μια δακρύβρεχτη, συγκινητική μαρτυρία για τον Jerry Garcia, στην 25η επέτειο από τον θάνατο του κιθαρίστα των Grateful Dead, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020. «Από όλους τους ανθρώπους που μπορώ να σκεφτώ ότι έχω αγαπήσει πραγματικά ως μουσικούς — και μετά υπάρχουν μερικοί εντυπωσιακοί εκεί μέσα που μου λείπουν. Μου λείπει ο (Τζίμι) Χέντριξ, η Τζάνις (Τζόπλιν), η φίλη μου η Κας (Έλιοτ), μου λείπουν πολλοί άνθρωποι που έχασα — ναι, μάλλον μου λείπουν περισσότερο», είπε ο Κρόσμπι. «Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιον για να εκπροσωπήσει μουσικούς στον κόσμο και στο σύμπαν, θα τον είχα επιλέξει. Νοιαζόταν για τα σωστά πράγματα. … Δεν έπαιζε μουσική για χρήματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη λίστα με τα πράγματα για τον Τζέρι Γκαρσία με αυτό: δεν ήταν εκεί για τα χρήματα. ».

Ο Κρόσμπι μίλησε για το πώς ο Γκαρσία τον τράβηξε ξανά στη μουσική όταν η κοπέλα του είχε πεθάνει τραγικά πριν από τη δημιουργία του "If I Could Only Remember My Name". «Πιστεύω ότι ο Γκαρσία μου έκανε εσκεμμένα μια καλοσύνη. Νομίζω ότι ήξερε ότι ήμουν σε τρομερή φόρμα, και ήξερε ότι η μουσική ήταν το μόνο πράγμα που δούλευε, και μπήκε και απλώς το βελτίωσε. … Απλά πες ότι τον αγαπώ, φίλε. Τον αγάπησα και θα τον αγαπώ πάντα στην καρδιά μου. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος».

Μεταξύ των πολλών μαρτυριών για τον Κρόσμπι που ήρθαν μετά τον θάνατό του (δείτε αυτή τη συλλογή εδώ), ήταν μια παλαιότερη που κυκλοφόρησε ιδιαίτερα μεταξύ των θαυμαστών των θρύλων της ροκ της δεκαετίας του 1960. Έγραψε ο Μπομπ Ντύλαν στα απομνημονεύματά του, «Χρονικά»: «Ο Κρόσμπι ήταν ένας πολύχρωμος και απρόβλεπτος χαρακτήρας, φορούσε την κάπα του Μανδραγόρα, δεν τα πήγαινε καλά με πολλούς ανθρώπους και είχε μια όμορφη φωνή — ένας αρχιτέκτονας της αρμονίας… (Αυτός) θα μπορούσε να φρικάρει μόνος του ένα ολόκληρο τετράγωνο της πόλης, αλλά μου άρεσε πολύ».

Οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του Crosby την Τετάρτη, μια μέρα πριν πεθάνει - στο Twitter, την πλατφόρμα που είχε τόσο καιρό στη ζωή του - ήταν μια τυπική μίξη πραγμάτων που χαρακτήριζαν τη μουσική και πολιτική τροφή του: ένα χτύπημα κατά των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, Matt Gaetz. και Marjorie Taylor Greene, και μηνύματα επαίνου για τον ακτιβισμό της Greta Thunberg και την υπεροχή του «Eleanor Rigby» του Paul McCartney.

 

Video Url

 

Video Url