Η 9χρονη Μαριάντα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σκάκι

Πόσο οικείο είναι ένα απαιτητικό παιχνίδι στρατηγικής όπως το σκάκι σε παιδιά Δημοτικού; Για την 9χρονη Μαριάντα, μαθήτρια του Ευρωπαϊκού Πρότυπου Σχολείου, η ενασχόλησή της με το σκάκι ξεκίνησε από τα έξι της χρόνια και μόλις σε διάστημα τριών ετών κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων, το οποίο διενεργήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Για περίπου 15 ημέρες, η Μαριάντα βρέθηκε στην Τουρκία και συμμετείχε σε παρτίδες σκακιού με συνομήλικους αντιπάλους της από πολλές χώρες. Το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς πολλές χώρες του εξωτερικού επενδύουν σε μαθήματα στρατηγικής και καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων. Η Μαριάντα κατάφερε να νικήσει τον ανταγωνισμό και να ξεχωρίσει φτάνοντας στην κορυφή.

Η μικρή μαθήτρια Δημοτικού μόνο θετικά πράγματα έχει να θυμάται από το ταξίδι της στην Αττάλεια. Οπως μας μεταφέρει η μητέρα της, συμμετείχε για πολλές ημέρες σε παρτίδες που απαιτούσαν πολλές ώρες. Μπορεί να δυσκολεύτηκε, να πέρασε πολλές ώρες αντιμετωπίζοντας συνομήλικους αντιπάλους, όμως τα κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο. Η εμπειρία του διαγωνισμού και το ταξίδι ήταν γι’ αυτήν σαν διακοπές, καθώς βρέθηκε και έκανε παρέα με άλλα παιδιά της ελληνικής αποστολής. Και γι’ αυτό το λόγο πέρασε καταπληκτικά, όπως αναφέρει.