Τα θέματα της καθημερινότητας δεν ενδιαφέρουν κανένα

Κυβερνήσεις, δημοτικοί άρχοντες, αντιπολίτευση, ακόμα και οι πολίτες αν δεν θίγετε το άμεσο περιβάλλον τους ή δεν έχουμε εκλογές, αδιαφορούν για την καθημερινότητα ενός κατοίκου μιας ανθρώπινης, όπως θέλουμε να την αποκαλούμε πόλης.

Μπορώ να αναφέρω πολλά  παραδείγματα, από αυτοκίνητα που παρκάρουν επάνω σε διαβάσεις για πεζούς έξω από κτίρια της τροχαίας η οποία αδιαφορεί, υπόγειες διαβάσεις για πεζούς από τις οποίες πιο συχνά περνούν τα μηχανάκια, ακόμα και μικρά αυτοκίνητα από τους πεζούς, η ανακύκλωση που σπάνια συλλέγεται από τα απορριμματοφόρα στην ώρα της, σπασμένα πεζοδρόμια στα οποία συχνά σκοντάφτουν πεζοί και τόσα άλλα. Διάβασα την επιστολή κάποιου σε οικονομικό site, στο Capital στην στήλη του Κ. Στούπα και θυμήθηκα αυτά που αναφέρω, μάταια είναι η αλήθεια αρκετά συχνά, 

 

Βγαίνω από το σπίτι μου και συναντώ σκουπίδια, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένο οδόστρωμα, αδέσποτα ζώα, μηχανές και αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, αυθαιρεσίες κάθε είδους, και εν γένει μια εικόνα τριτοκοσμικής κοινωνίας. Δυστυχώς, τα θέματα αυτά δεν έχουν πολιτικό ενδιαφέρον γιατί δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες πολίτες.

Στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρουν κανένα. Ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τους εκπαιδευτικούς.  Και φυσικά ούτε την κοινή γνώμη. Είναι σημαντική η οικονομία, και οι θεσμοί, όπως η Δικαιοσύνη και η Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η αστυνομία. Η ποιότητα αυτών των θεσμών και τα προβλήματά τους αποκρυσταλλώνονται στην καθημερινή ζωή, είναι η άλλη όψη της.

Μήπως πρόκειται για φαύλο κύκλο, που αν δεν βελτιωθεί το ένα βαλτώνει και το άλλο, με τελικό αποτέλεσμα την κοινωνική υπανάπτυξη με τα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα;

καλή χρονιά να έχετε

Στ. Μπάλιας