Έφτασε το τέλος του 2022, μια χρονιά κατά την οποία μετρήσαμε δυστυχώς σημαντικές απώλειες στον χώρο της μουσικής, του κινηματόγραφου, του αθλητισμού και τις πολιτικής. Μεγάλες προσωπικότητες έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας πίσω τους σπουδαίο έργο, ο καθένας στον τομέα του. Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα πρόσωπα που θα μας λείψουν. Ανάμεσα τους ο Δάκης, η Ντίνα Κώνστα, ο Κώστας Καζάκος, η Ειρήνη Παππά, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
Δάκης
Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens». Είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές παραστάσεις και σε ελληνικές ταινίες όπως «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Βρισκόταν από το 1967 στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά ήταν το CD με τίτλο «Moments» του 2008 του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδά σε 7 γλώσσες. Απεβίωσε από καρκίνο στις 29 Μαΐου 2022 σε ηλικία 78 ετών.
Ντίνα Κώνστα
Απεφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ την ίδια εποχή εργαζόταν σε εταιρεία χρωμάτων για να πληρώσει τις σπουδές της. Σπούδασε υποκριτική κρυφά από τους γονείς της και είχε καθηγήτρια τη Μαίρη Αρώνη. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και το «Σόι μας». Ωστόσο, αγαπήθηκε από το κοινό για την ερμηνεία της ως Ντένη Μαρκορά στη σειρά «Δύο ξένοι». Δεν παντρεύτηκε ποτέ, επειδή δεν της άρεσε η δέσμευση του γάμου. Είχε δηλώσει πως έγινε ηθοποιός επειδή ήταν αυτοκαταστροφικό άτομο. Απεβίωσε στις 3 Ιουλίου σε ηλικία 83 ετών.
Ρόμπερτ Ουίλιαμς
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς γεννήθηκε το 1949 από βρετανό πατέρα και ελληνίδα μητέρα. Για ένα διάστημα εργάστηκε στην Ροδεσία αφού τελείωσε το γυμνάσιο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ μπάντας POLL. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο «Robert Williams». To 1976 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Μίλα μου» από τον δίσκο «Εσύ κι εγώ». Το 1977 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με τον Πασχάλη, τη Μπέσσυ Αργυράκη και τη Μαριάννα Τόλη και έφτασε με το τραγούδι Μάθημα Σολφέζ στην πέμπτη θέση. Το 1991 έγραψε για τη τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου τη μουσική και τους στίχους σε πολλά τραγούδια. Απεβίωσε στις 21 Αυγούστου, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 72 ετών.
Κώστας Καζάκος
Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός ωστόσο η αριστερή κληρονομιά από τον πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο. Του ζητούσαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και δεν έκανε εγγραφή στη σχολή. Έτσι, άλλαξε σταδιοδρομία και φοίτησε στη Σχολή Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957). Ο γάμος με την Τζένη Καρέζη Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Βραβεύτηκε για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»), ενώ στις εκλογές του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ. Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 87 ετών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα.
Ειρήνη Παππά
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1929 ως Ειρήνη Λελέκου. Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς της, η Ειρήνη Παπά με καταγωγή από την Κόρινθο, έχτισε μια καριέρα που ξεπερνά τα πενήντα χρόνια. Κέρδισε διεθνή αναγνώριση μέσα από δημοφιλείς βραβευμένες ταινίες όπως Τα Όπλα του Ναβαρόνε και Ζορμπάς ο Έλληνας. Το 2018 ανακοινώθηκε ότι η Παπά έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ για πέντε χρόνια από το 2013. Το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παπά (1922-2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε το επίθετό του. Η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη και ότι είχαν συνάψει μακροχρόνια σχέση. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
Μάρθα Καραγιάννη
Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής και η ίδια γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1955, σε ηλικία 17 ετών, στην ταινία «Η άγνωστος» της Φίνος Φιλμς, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη-Φουκς και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη στο Θέατρο Ακροπόλ. Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά Ο Δρόμος το 1977, με σενάριο του Κώστα Πρετεντέρη. Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 82 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σταμάτης Κόκοτας
Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές του λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης και ο Απόστολος Καλδάρας. Είχε τρία παιδιά, ενώ χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του. Ο γιος του, Δημήτρης, είναι επίσης τραγουδιστής. Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού. Επίσης, υπήρξε λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Απεβίωσε την 1η Οκτωβρίου 2022 σε ηλικία 85 ετών αφού ήταν ενεργός στο τραγούδι μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του.
Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Ανήκε στο αθλητικό σωματείο τάε κβον ντο «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης. Είχε στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με σημαντικότερες τα δύο αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Τον Δεκέμβριο του 2008, ψηφίστηκε με 1.875 ψήφους ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής για το 2008 από τον ΠΣΑΤ. Τον Μάρτιο του 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος. Άρχισε το τάε κβον ντο το 1982, σε ηλικία τριών ετών και το επάγγελμά του ήταν πυροσβέστης. Απεβίωσε από έναν εξαιρετικά σπάνιο τύπο καρκίνου, σε ηλικία 42 ετών στις 14 Οκτωβρίου.
Μίνα Αδαμάκη
Γνωστή και ως μία από τις Τρεις Χάριτες, η Μίνα Αδαμάκη γεννήθηκε στο Βόλο και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν (1966). Σε νεανική ηλικία σπούδασε στο Λονδίνο κουκλοθέατρο και παντομίμα. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στο θέατρο, ως μαθήτρια ακόμα, με το Θέατρο Τέχνης, στο έργο «Η δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά». Είχε παίξει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Έφυγε στις 11 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 78 ετών.
Γιάννης Διακογιάννης
Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοσχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών ο Γιάννης Διακογιάννης ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου, διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβο μεταξύ άλλων. Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο. Ήταν 13 Δεκεμβρίου όταν έφυγε σε ηλικία 91 ετών.
Ιανουάριος
-2 Σοφία Μιχοπούλου, ηθοποιός. Δούλεψε στο Θέατρο Τέχνης όλη τη δεκαετία του ’60 με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν
-2 Φούλης Μπουντούρογλου. Ιδρυτής του θρυλικού Καφεθεάτρου της Καλαμαριάς μαζί με τη Δέσποινα Πανταζή, όπου έπαιζαν σπουδαία πρόσωπα της πόλης σε πρωτοποριακές παραστάσεις
-4 Σάκης Παπανικολάου, 89 ετών, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός
-6 Πάνος Ηλιόπουλος, ηθοποιός γνωστός για τις ταινίες του τις δεκαετίες του ’70 και του ’80
-7 Δημήτρης Χαρίτος, 91 ετών, κριτικός κινηματογράφου και ποιητής, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
-8 Γιώργος Τοπτσής, 64 ετών, πρωταθλητής του στίβου, Παραολυμπιονίκης στο άλμα σε μήκος (αργυρός το 1992 και χάλκινος το 1988 και το 1996), έφυγε από κορονοϊό
-12 Μπάμπης Αργυρίου, δημοσιογράφος μουσικής, μουσικοκριτικός, εκδότης, παραγωγός και λογοτέχνης
-13 Τζώρτζης Μονογυιός, 42 ετών, επιχειρηματίας αδερφός της Κατερίνα Μονογυιού
-16 Αλέκος Φασιανός, 86 ετών, ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη
-20 Κάρολος Τρικολίδης, 74 ετών. Ελληνο-Αυστριακός μαέστρος, μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (1973-2008)
-24 Γιώργος Τρομάρας, 75 ετών, παλαιστής, δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας και μασίστας, που εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες
-27 Παντελής Παντελιάδης, επιχειρηματίας, ιδρυτής του ομίλου Metro, ο οποίος εισήγαγε το θεσμό των Cash & Carry στην Ελλάδα
-28 Πάνος Νάτσης, 31 ετών ηθοποιός, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο
-31 Νίκος Αντύπας, 68 ετών. Ήταν μια από τις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Υπήρξε μέλος των Socrates
Φεβρουάριος
-3 Χρήστος Σαρτζετάκης, 93 ετών, πολιτικός και πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας (1985-90), έφυγε από πνευμονία
-6 Νίκος Κάτσικας, 56 ετών, δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου και συνεργάτης της ΕΡΤ
-7 Μάρκος Βενιός, ζωγράφος του Αιγαίου
-11 Μίμης Δαρειώτης, 79 ετών, αντιδικτατορικός αγωνιστής, διευθυντής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ επί δεκαετίες
-11 Θεόφιλος Μητρούδης, 69 ετών, παράγοντας του Άρη, πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης (1992-94)
-15 Κώστας Κλεφτόγιαννης, 75 ετών, ηθοποιός (Πέτρινα Χρόνια, Η φανέλα με το νούμερο 9)
-24 Αλέξανδρος Ίσαρης, 81 ετών, ζωγράφος και λογοτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Δημητριάδης
-25 Δημήτρης Τσοβόλας, 79 ετών, δικηγόρος και πολιτικός
-27 Μαριέττα Γιαννάκου, 71 ετών, πολιτικός, διετέλεσε υπουργός και βουλευτής. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς
-28 Κώστας Καρράς, 84 ετών, ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (από το 1972)
Μάρτιος
-4 Χρόνης Μπότσογλου, 81 ετών, ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας
-5 Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, 63 ετών, ηθοποιός
-5 Γιώργος Πετρίδης, 88 ετών, σκηνοθέτης
-10 Δημήτρης Κοντομηνάς, 82 ετών, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha
-12 Νίκος Αϊβαλής, ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός
-15 Όλγα Τουρνάκη, 89 ετών, ηθοποιός της τηλεόρασης και του θεάτρου
-17 Έλσα Παπαδημητρίου, 80 ετών, αρχιτέκτονας και βουλευτής Αργολίδας με την Νέα Δημοκρατία
-19 Πέτρος Λινάρδος, 97 ετών, θρύλος της Αθλητικής Δημοσιογραφίας και επί 16 χρόνια πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου
-20 Νίκος Νικολάου, 91 ετών, δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή
-22 Ρένα Στάμου, 92 ετών, τραγουδίστρια του ρεμπέτικου
-28 Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, 91 ετών, τραγουδίστρια του νησιώτικου τραγουδιού
Απρίλιος
-3 Ηλίας Κουσκουβέλης, 61 ετών, πανεπιστημιακός, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2006-10)
-12 Αντώνης Συκάρης, 60 ετών, ορειβάτης. Δεν άντεξε ενώ κατέβαινε το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, έπειτα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια
-14 Σταύρος Λογαρίδης, 69 ετών, τραγουδιστής των Poll και συνθέτης, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη
-21 Ροβήρος Μανθούλης, 92 ετών, σκηνοθέτης και συγγραφέας με έδρα το Παρίσι, πρώην διευθυντής της ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2, πέθανε από κορονοϊό
-26 Σταμάτης Γιαννούλης, Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας (Βαλκανιζατέρ, Μπαλαμός)
-30 Σούλα Αθανασιάδου, 92 ετών, ηθοποιός η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τους ρόλους της στις πετυχημένες σειρές του ANT1
Μάιος
-2 Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, 59 ετών. Κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης. Ήταν Επίσκοπος και Μητροπολίτης Δράμας. Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου
-6 Κώστας Γκουσγκούνης, ηθοποιός και φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις ταινίες με ερωτικό περιεχόμενο στις οποίες πρωταγωνίστησε μεταξύ 1965 και 1984
-16 Κώστας Τσαούσης, 62 ετών, δημοσιογράφος
-17 Βαγγέλης Παπαθανασίου, 79 ετών, μουσικός και συνθέτης, γνωστότερος ως Vangelis, συνθέτης του soundtrack της ταινίας Chariots of Fire
-19 Κατερίνα Βελλίδη, 75 ετών, εκδότρια (εφημερίδα Μακεδονία) και συγγραφέας, κόρη του Γιάννη Βελλίδη
Ιούνιος
-3 Γιώργος Καλογερόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (από το 1998)
-4 Μαρία Μπονίκου, 73 ετών, ηθοποιός, μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου στο σπίτι της στην Αίγινα
-6 Γιάννης Νόνης, 52 ετών, μουσικός, μπασίστας του συγκροτήματος Χαΐνηδες
-13 Νικόλαος Δεληγιώργης, 85 ετών, εκδότης (Μανίνα, Δυναμικό Αγόρι, Βαβούρα)
-13 Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, 83 ετών, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και αναπληρώτρια υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων
-15 Βασίλης Μαλούχος, 86 ετών, ηθοποιός (Αχ! Αυτή η γυναίκα μου) και σκηνοθέτης
-25 Κωνσταντίνος Τζούμας, 77 ετών, ηθοποιός (Ρεμπέτικο, Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, Γλυκιά Συμμορία), ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας
-27 Βάσω Αλλαγιάννη, 77 ετών, συνθέτρια, στιχουργός (Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ, Υδροχόος, Λεμόνι στην πορτοκαλιά)
Ιούλιος
-2 Σεραφείμ Δεδέογλου, 85 ετών, επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος και παράγοντας της ΠΑΕ Άρης
-3 Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ για τρεις θητείες
-5 Γιώργος Λαζόγκας, 77 ετών εικαστικός
-8 Ανέζα Παπαδοπούλου, ηθοποιός. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από το 1974 μέχρι το 2004
-16 Γιώργος Μάζης, 84 ετών, ηθοποιός
-18 Κώστας Γεράκης, 40 ετών, μουσικός, μπουζουξής και ερμηνευτής, κιθαρίστας του Στέλιου Βαμβακάρη
-18 Βούλα Χαριλάου, 92, ηθοποιός (Εφιάλτης)
-22 Θεόδωρος Καρζής, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και ιστορικός. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το 1987 έως το 1989
-27 Θεόδωρος Ακάλεστος, 62 ετών, δημοσιογράφος, έφυγε από ανακοπή καρδιάς. Είχε εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στη Βουλή των Ελλήνων και διετέλεσε αθλητικός συντάκτης στα Νέα
-27 Ματθαίος Γιωσαφάτ, 85 ετών, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
Αύγουστος
-2 Σταύρος Ψυχάρης, 77 ετών, δημοσιογράφος, πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους και εκδότης
-6 Τζούλια Τσιριμώκου Πιμπλή, 87 ετών, πολιτικός, βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία (1977-81)
-7 Ντόρα Κωστίδου, 85 ετών, ηθοποιός και Μις Ελλάς (1957)
-7 Διονύσης Σιμόπουλος, 79 ετών, αστρονόμος και συγγραφέας, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου
-9 Αγγελική Βαρελλά, 92 ετών , συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας (Φιλενάδα, φουντουκιά μου)
-18 Τσιμάρας Τζανάτος, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας
-29 Βάσω Μεριδιώτου, 88, ηθοποιός (Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, Ο Θόδωρος και το δίκαννο)
Σεπτέμβριος
-3 Φρύνη Αρβανίτη, 78 ετών, ηθοποιός της τηλεόρασης (Οδός Ανθέων) και του θεάτρου
-8 Νίκος Βολωνάκης, 73 ετών, δημοσιογράφος
-14 Δημήτριος Παντερμαλής, 82 ετών, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, διευθυντής στο Μουσείο της Ακρόπολης
-17 Μάριος Ποντίκας, 80 ετών, θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολιτευτικού «ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου»
-18 Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, 77 ετών, δημοσιογράφος, συνεκδότης της εφημερίδας Το Ποντίκι, αρχισυντάκτης και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή
-30 Ζάχος Χατζηφωτίου, 99 ετών, επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας
Οκτώβριος
-1 Θέμης Κατριός,70 ετών, καλαθοσφαιριστής (Άρης) και ψυχαναλυτής, πρώην πρόεδρος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας
-13 Σταύρος Σαράφης, 72 ετών, ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής στον ΠΑΟΚ
-20 Χάρης Καμπουρίδης,72 ετών, ιστορικός τέχνης
-25 Χρήστος Στεφανίδης, 82 ετών, πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ
-31 Ηλίας Ζερβός, 65, ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές σειρές που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές όπως το Κωνσταντίνου και Ελένης αλλά και στο Άκρως Οικογενειακόν
Νοέμβριος
-4 Αντώνης Σκυλλάκος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ
-8 Θανάσης Γεωργιάδης, 79 ετών, συγγραφέας και εκδότης, διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Παρατηρητής
-8 Κατερίνα Ιατροπούλου, 74 ετών, ακτιβίστρια δικηγόρος και αντιδικτατορική αγωνίστρια
-10 Νίτσα Μαρούδα, 87 ετών, ηθοποιός (Η αρχόντισσα κι ο αλήτης, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες)
-10 Βασίλης Παπαζάχος, 92 ετών, σεισμολόγος
-11 Κώστας Μπάσης, 74 ετών, ηθοποιός, χρόνια συνεργάτης του ΚΘΒΕ
-18 Γιώργης Μασσαβέτας, 78 ετών, δημοσιογράφος και συγγραφέας
-19 Γιώργος Καραγιάννης, 36 ετών, πιανίστας
-22 Ανδρέας Καρακώστας, 54 ετών, δημοσιογράφος
-22 Λάμπρος Μαργαρίτης, 68 ετών, πανεπιστημιακός, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
-29 Λεωνίδας Τριβιζάς, 93 ετών, σκηνοθέτης του θεάτρου. Ο άνθρωπος πίσω από το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο και το Θέατρο Πορεία
Δεκέμβριος
-6 Κώστας Μπέσιος, 73 ετών, ραδιοφωνικός παραγωγός