Βέλγιο: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή για ένα μήνα.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η κ. Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από την φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες.

Αν η κ. Καϊλή δεν ασκήσει έφεση το αίτημά να βγει από την φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από 1 μήνα.

Το δελτίο τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η κ. Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate, για το οποίο έρχονται στο “φως” νέες λεπτομέρειες και στοιχεία από την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano που δημοσιεύει σημεία από την ανάκριση της Εύας Καϊλή στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, η κα. Καϊλή φαίνεται να δήλωσε πως τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα στο γνωστό πλέον τρόλεϊ που είχε εμπιστευθεί στον πατέρα της δεν ήταν δικά της, ούτε του συντρόφου της, αλλά “για τον Παντσέρι”, ο οποίος φαίνεται να έφερνε μετρητά στο σπίτι των Καϊλή και Τζιόρτζι.

Τα υπόλοιπα 150.000, όπως ισχυρίζεται η ίδια, ήταν χρήματα που είχε δανειστεί ο Τζιόρτζι ως συνεισφορά για τα έξοδα αγοράς του σπιτιού τους, αφού η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε ότι ο σύντροφός της δυσκολευόταν να καλύψει τα εν λόγω έξοδα.

Γιατί όμως τα χρήματα του Παντσέρι βρίσκονταν στο σπίτι της κας Καϊλή; Η Ελληνίδα πολιτικός απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά “νομίζω ότι οφείλεται στην ασυλία μου” και μάλιστα φαίνεται να υπογράμμισε στους ανακριτές πως ο Τζιόρτζι “κρατούσε κάτι για τον Παντσέρι” και “ίσως και για το σημερινό του αφεντικό του, τον Κοτσολίνο“. Μάλιστα η Il Fatto Quotidiano τονίζει πως ο Παντσέρι “ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Τζιόρτζι”, ο οποίος ενήργησε ως διερμηνέας του επειδή αισθανόταν “ηθική υποχρέωση” απέναντί του, όπως και απέναντι στον ευρωβουλευτή, Ανδρέα Κοτσολίνο.

Η εφημερίδα τονίζει πως η κα. Καϊλή δεν “εμπιστευόταν” τις δραστηριότητες που ο σύντροφός της πραγματοποιούσε με τους Παντσέρι και Κοτσολίνο, ενώ εκείνη “έδωσε” πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ξεκινώντας από εκείνους που κλήθηκαν από τις Αρχές αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρένα, ενώ στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους τρεις ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Κοτσολίνο, Μορέτι και Μπενιφέι και μάλιστα κατονόμασε πέντε επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών.