Πίκρα, πέθανε ο Terry Hall των Specials, ήταν 63 ετών

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 63 χρόνων ο μπροστάρης του συγκροτήματος «The Specials» Τέρι Χολ.

Ο Τέρι Χολ είχε και προσωπική καριέρα ενώ είχε δημιουργήσει και τους Fun Boy Three.

Γνωστός για τη θλιβερή εικόνα και την ευφυΐα του, ο τραγουδιστής έγινε διάσημος στις δεκαετίες του 1970 και του 80 με επιτυχίες όπως το Ghost Town, το Gangsters και το Too Much Too Young.

Έφυγε από τους The Specials το 1981 για να σχηματίσουν τους Fun Boy Three με τους συμπαίκτες του συγκροτήματος Neville Staple και Lynval Golding, σημειώνοντας άλλη μια σειρά επιτυχιών.

 

 

Ο Χολ, που περιγράφεται ως «ένας από τους πιο λαμπρούς τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και στιχουργούς που έχει βγάλει ποτέ η χώρα αυτή», πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε το συγκρότημα στο Twitter.

 

Video Url

Γράφοντας στο Twitter, το συγκρότημα ανέφερε: «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο, μετά από σύντομη ασθένεια, του Terry, του όμορφου φίλου, αδελφού μας και ενός από τους πιο λαμπρούς τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και στιχουργούς που έχει βγάλει ποτέ αυτή η χώρα.

Ο Terry ήταν ένας υπέροχος σύζυγος και πατέρας και μια από τις πιο ευγενικές, αστείες και γνήσιες ψυχές.

Η μουσική του και οι ερμηνείες του συμπύκνωναν την ίδια την ουσία της ζωής, τη χαρά, τον πόνο, το χιούμορ, τον αγώνα για δικαιοσύνη, αλλά κυρίως την αγάπη.

Video Url

 

Θα λείψει βαθύτατα σε όλους όσους τον γνώρισαν και τον αγάπησαν και αφήνει πίσω του το δώρο της αξιοσημείωτης μουσικής του και της βαθιάς ανθρωπιάς του».

Η ανακοίνωση καλούσε επίσης όλους να «σεβαστούν την ιδιωτική ζωή της οικογένειας σε αυτές τις πολύ θλιβερές στιγμές».

Ο μουσικός γεννήθηκε το 1959 και μεγάλωσε στο Κόβεντρι, όπου το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του εργαζόταν στην τότε ακμάζουσα αυτοκινητοβιομηχανία της πόλης.

Όμως η ζωή του πήρε μια σκοτεινή τροπή όταν, σε ηλικία 12 ετών, τον απήγαγε ένας δάσκαλος.

«Με απήγαγαν, με πήγαν στη Γαλλία και με κακοποίησαν σεξουαλικά για τέσσερις ημέρες», είπε στο The Spectator το 2019. «Και μετά με γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο και με άφησαν στην άκρη του δρόμου».

Ο Χολ είπε ότι το περιστατικό τον άφησε με ισόβια κατάθλιψη και τον έκανε να εγκαταλείψει την εκπαίδευση σε ηλικία 14 ετών, αφού εθίστηκε στο Valium που του είχε συνταγογραφηθεί.

Video Url

 

"Δεν πήγα σχολείο, δεν έκανα τίποτα. Απλώς κάθισα στο κρεβάτι μου λικνιζόμενος για οκτώ μήνες".

Η μουσική ήταν κάποια μορφή παρηγοριάς. και ο Hall εντάχθηκαν σε ένα τοπικό πανκ συγκρότημα που ονομάζεται Squad, και ήταν συνθέτης στο σινγκλ τους Red Alert.

Τον εντόπισε ο Jerry Dammers των The Specials, ο οποίος τον στρατολόγησε ως frontman αναπτύσσοντας ένα τρομερό λογοπαίγνιο.

Video Url

 

«Δούλευε σε ένα κατάστημα γραμματοσήμων» είπε ο μουσικός στο περιοδικό Mojo. «Του είπα, ο Φιλοτελισμός δεν θα σε βγάλει πουθενά»».

Αφού απέκτησε τρομερή φήμη στο Κόβεντρυ, το συγκρότημα αναδείχθηκε σε εθνικό επίπεδο αφού ο John Peel του Radio 1 έπαιξε το ντεμπούτο τους single, Gangsters, στην εκπομπή του.

Το τραγούδι - ένας φόρος τιμής στο κλασικό ska Al Capone του Prince Buster - καθιέρωσε το συγκρότημα και τη δισκογραφική τους εταιρεία 2-Tone ως σημαντική δύναμη στη βρετανική μουσική.

Ήταν ένα πολυφυλετικό συγκρότημα, που κατέγραφε τα ταραχώδη χρόνια της Θάτσερ παίζοντας τραγούδια που χρωστούσαν άμεσα στην Τζαμάικα ska - ένα στυλ pre-reggae που παρέμεινε δημοφιλές στις κοινότητες της Δυτικής Ινδίας της Βρετανίας.

 

Άλλα μουσικά εγχειρήματα του Hall περιελάμβαναν τα συγκροτήματα των μέσων της δεκαετίας του '80 The Colourfield και Vegas, ένα βραχύβιο έργο που δημιούργησε με τον Dave Stewart των Eurythmics το 1992. Κυκλοφόρησε επίσης δύο σόλο άλμπουμ: το 1994's Home και το 1997's Laugh.

Στη δεκαετία του 2000, ο Hall συνεργάστηκε με τους Gorillaz στο «911». Συμμετείχε στο βραβευμένο με Grammy άλμπουμ των Toots και των Maytals True Love. και έδωσε φωνητικά για πολλά από τα κομμάτια του άλμπουμ Speakers and Tweeters των Dub Pistols.

 

O Elvis Costello είπε ότι η φωνή του ήταν σαν ένα τέλειο όργανο.

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5