Πέθανε ο Manuel Göttsching των Ash Ra Tempel

Ο Manuel Göttsching, ο Γερμανός κιθαρίστας και πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής που κυκλοφόρησε έργα  με τους Ash Ra Tempel και ως σόλο καλλιτέχνης, πέθανε σε ηλικία 70 ετών. Ένα σημείωμα στον ιστότοπο του Göttsching δείχνει ότι "έφυγε ειρηνικά" την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου:

Περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, ο Manuel Göttsching πέθανε ειρηνικά στις 4 Δεκεμβρίου 2022.

Το κενό που αφήνει πίσω του θέλουμε να γεμίσουμε με τη μουσική και τις αγαπημένες του αναμνήσεις.

«Όταν τα δάχτυλά σου άγγιξαν τις χορδές μιας κιθάρας, ο κόσμος έμεινε ακίνητος. Μακάρι να μείνει ακίνητο και να σε φέρνει ξανά κοντά μας όποτε σε ακούμε να παίζεις».

 

Ο Göttsching γεννήθηκε το 1952 στο Βερολίνο. Ίδρυσε τους Ash Ra Tempel το 1970, καθώς αυτός και οι συνεργάτες του πέρασαν από την εστίαση στο rock ‘n’ roll βασισμένο σε τραγούδια σε ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Στο συγκρότημα συμμετείχε επίσης ο Klaus Schulze, παλαιότερα των Tangerine Dream. Οι Ash Ra Tempel κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ από το 1971-1973, βοηθώντας στον καθορισμό του ήχου της αναδυόμενης σκηνής του Krautrock. Κυκλοφόρησε το σόλο ντεμπούτο του Inventions For Electric Guitar το 1975. Από τότε ο Göttsching ηχογράφησε σόλο ή ως Ashra, μια συντομογραφία του προηγούμενου ονόματος του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένου του New Age Of Earth του 1976. Έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς στο post-Eno ambient κίνημα.

Το σόλο άλμπουμ E2-E4 του Göttsching του 1984,  αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιδραστικό. Το άλμπουμ, το οποίο αποτελούνταν από ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κομμάτι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της house και της techno μουσικής. Συγκεκριμένα, έγινε επιτυχία στο Paradise Garage.

 

Video Url

 

Video Url