Παγκόσμιο κύπελλο, Ισπανία εξπρές, ήττα σοκ για Γερμανία

«Στόχος μας είναι να παίξουμε επτά ματς στο Κατάρ» είχε πει ο Λουίς Ενρίκε λίγο μετά την ανακοίνωση της αποστολής της Εθνικής Ισπανίας για την τελική φάση του Μουντιάλ 2022, όταν είχε επικριθεί από τον Τύπο της χώρας για τις επιλογές του.

Κι αν κρίνουμε από την εικόνα της «φούρια ρόχα» στην πρεμιέρα της στον 5ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 και την «επτάρα» (7-0) επί της Κόστα Ρίκα, δεν είναι καθόλου απίθανο να αποδειχθούν... προφητικά τα λόγια του! 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε εύρος νίκη των Ιβήρων σε τελική φάση Μουντιάλ και αντίστοιχα η πιο βαριά των Κοσταρικανών, στην 6η τους παρουσία στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη. 

Η «σεμνή τελετή» στο στάδιο «Αλ Τουμαμά» της Ντόχα είχε τελειώσει από το πρώτο ημίωρο, διάστημα στο οποίο οι Ίβηρες με μία άκρως πειστική εμφάνιση είχαν παραβιάσει την εστία του Κέιλορ Νάβας τρεις φορές, με τον έμπειρο γκολκίπερ σαφώς να ονειρευόταν ένα διαφορετικό ντεμπούτο μέσα στο 2022, τόσο σε επίπεδο εθνικής ή συλλόγου!

Η 6η παρουσία της Κόστα Ρίκα σε Παγκόσμιο Κύπελλο εξελίχθηκε σε... τραυματική εμπειρία, μιας και οι Ίβηρες φρόντισαν από πολύ νωρίς να δείξουν τις διαθέσεις τους. Αρχικά στο 11΄ από την προσπάθεια του Γκάβι (σ.σ. σε ηλικία 18 ετών και 110 ημερών ο άσος της Μπαρτσελόνα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που φόρεσε την φανέλα της Εθνικής σε τελική φάση Μουντιάλ, ξεπερνώντας τον Σεσκ Φάμπρεγας, ο οποίος κρατούσε το ρεκόρ αυτό από το 2006, όταν σε ηλικία 19 ετών και 41 ημερών, έλαβε μέρος στη διοργάνωση της Γερμανίας), ο οποίος έβγαλε ασίστ στον Όλμο, που δεν είχε κανένα πρόβλημα ν΄ ανοίξει το σκορ στο 11΄ (1-0), για το 100ό γκολ της Ισπανίας σε τελική φάση Μουντιάλ.  

Δέκα λεπτά μετά (21΄), από πάσα του Ζόρντι Άλμπα ο Ασένσιο με σουτ στην κίνηση «έγραψε» το 2-0, ενώ στο 31΄ ο αριστερός μπακ της «Μπαρτσα» κέρδισε πέναλτι (τον αντέτρεψε ο Ντουάρτε), το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Τόρες. Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα έγινε, έτσι, ο 51ος που σκοράρει για την «ρόχα» σε Μουντιάλ!

Το συγκρότημα του Λουίς Ενρίκε έκλεισε το πρώτο μέρος με το ευρύ 3-0, γεγονός που συνέβη για 2η φορά σε αγώνα παρόμοιας διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν απέναντι στη Βραζιλία το 1934, όπου είχε επικράτησε με 3-1 της «σελεσάο».

Η Ισπανία, όμως, δεν έμεινε εκεί. Πριν τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα (56΄) ο Φεράν Τόρες με το δεύτερο προσωπικό του γκολ και 15ο με την φανέλα της Εθνικής, ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0, ενώ στο 75΄ ο Γκάβι πέτυχε ίσως το πιο όμορφο γκολ του αγώνα (5-0), με απευθείας σουτ από ασίστ του Μοράτα κι αφού πρώτα η μπάλα βρήκε το δοκάρι του Νάβας.

Στην εκπνοή του αγώνα ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν, Κάρλος Σολέρ, με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής πέτυχε το 6-0, ενώ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μοράτα έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» της ονειρεμένης εμφάνισης της Ισπανίας στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση του Κατάρ.

Διαιτητής: Μ. Μοχάμεντ (ΗΑΕ)
Κίτρινες: Κάλβο

Οι συνθέσεις:

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Ρόδρι, Λαπόρτ, Άλμπα (64΄ Μπάλντε), Γκάβι, Μπουσκέτς (64΄ Κόκε), Πέδρι (57΄ Σολέρ), Τόρες (57΄ Μοράτα), Ασένσιο (69΄ Νίκο Γουίλιαμς), Όλμο 

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Λουίς Σουάρες): Νάβας, Μαρτίνες (46΄ Γουάστον), Φούλερ, Ντουάρτε, Κάλβο, Οβιέδο, Κάμπελ, Μπόρχες (71΄ Αγκιλέρα), Τεχέδα, Μπένετ (61΄ Ρουίζ), Κοντρέρας (61΄ Σαμόρα)

 

Θέμης Τόγιας

 

Μετά τη Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία, και στη θέση της Αργεντινής, η Γερμανία. Το δεύτερο σοκ του Μουντιάλ του Κατάρ είχε ως «θύτη» άλλη μία ασιατική ομάδα και ως «θύμα» μία μεγάλη και παραδοσιακή δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το... σενάριο στο "Khalifa International Stadium" του Αλ Ραγιάν ήταν παρόμοιο με το χθεσινό (22/11) στο Λουσάιλ.

Το φαβορί, Γερμανία, προηγήθηκε με πέναλτι του Γκιντογάν στο 33΄, έχασε σωρεία ευκαιριών για να «τελειώσει» το ματς και το... πλήρωσε. Δύο παίκτες που αγωνίζονται στην Bundesliga και μπήκαν ως αλλαγή, ο Ντοάν της Φράιμπουργκ στο 75΄ και ο Ασάνο της Μπόχουμ στο 83΄, οδήγησαν τους «μπλε σαμουράι» στη μεγάλη ανατροπή και στη νίκη με 2-1, βάζοντας... φωτιά στον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η «μάνσαφτ» ξεκινά για δεύτερη σερί φορά με ήττα τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση και πλέον ελπίζει η προσπάθειά της να μην έχει την ίδια κατάληξη, καθώς το 2018, αφότου έχασε στην πρεμιέρα από το Μεξικό, ηττήθηκε και από τη Νότια Κορέα και αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

ΜVP αναδείχτηκε ο Γκόντα

 

Τα «πάντσερ» πήραν από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε-, όμως οι Ιάπωνες «προειδοποίησαν» στο 8ο λεπτό, όταν έκλεψαν την μπάλα στο χώρο του κέντρου, βγήκαν ταχύτατα στην αντεπίθεση και ο Τζούνια Ιτο «βρήκε» τον Μαέντα που «νίκησε» τον Νόιερ, έχοντας εκκινήσει όμως από θέση οφσάιντ. Η Γερμανία απείλησε στο 17΄ με κεφαλιά του Ρούντιγκερ που πέρασε άουτ, στο 20΄ με «κεραυνό» του Κίμιχ που απέκρουσε εντυπωσιακά ο Γκόντα και στο 29΄ με την προσπάθεια του Γκιντογάν μέσα από την περιοχή να σταματάει στα σώματα των αμυνομένων.

Το γκολ που έψαχναν οι παίκτες του Χάνσι Φλικ ήρθε τελικά στο 33ο λεπτό, με πέναλτι που κέρδισε ο Ράουμ από τον τερματοφύλακα Γκόντα και αξιοποίησε ο Γκιντογάν. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου η «μάνσαφτ» θα μπορούσε να «καθαρίσει» το ματς, όμως ο Γκόντα απέκρουσε αρχικά το σουτ του Κίμιχ, ο Γκνάμπρι έγινε κάτοχος της μπάλας και τη γύρισε στον Χάβερτς, ο οποίος από πολύ κοντά την έσπρωξε στα δίχτυα, όμως το VAR έδειξε ότι ο επιθετικός της Τσέλσι ήταν σε αντικανονική θέση και το γκολ δεν μέτρησε.

Ο... μονόλογος της Γερμανίας συνεχίστηκε στο β΄ ημίχρονο, με τις ευκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Γκνάμπρι στο 47΄ και ο Μουσιάλα στο 51΄ αστόχησαν από καλή θέση, ενώ στο 60΄ το πλασέ του Γκιντογάν σταμάτησε στο δοκάρι. Στο δίλεπτο 70΄-71΄, ο Γκόντα έκανε τέσσερις (!) διαδοχικές αποκρούσεις, αρχικά σε σουτ των Χόφμαν και Γκνάμπρι και εν συνεχεία σε κεφαλιά και κοντινό σουτ του άσου της Μπάγερν, και πλέον ήταν η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή ο «άγραφος νόμος» του ποδοσφαίρου...

Ο Νόιερ στο 73΄ έσωσε την ομάδα του με τρομερή απόκρουση σε κοντινό πλασέ του Ασάνο, η μπάλα κατέληξε στον Σακάι, ο οποίος όμως έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ, με τον αντίπαλο τερματοφύλακα εξουδετερωμένο. Δύο λεπτά αργότερα (75΄), ο Νόιερ ήταν και πάλι «παρών» στο σουτ του νεοεισελθόντα Μιναμίνο από πολύ πλάγια θέση, αλλά οι Γερμανοί αμυντικοί «κοιμήθηκαν» για δεύτερη συνεχή φάση και ο Ντοάν -που επίσης είχε περάσει ως αλλαγή- δεν λάθεψε σε κενή εστία και ισοφάρισε.

Ο Φλικ, που είχε αποσύρει νωρίτερα τους Γκιντογάν και Μίλερ, προσπάθησε να αντιδράσει με την είσοδο κλασικού σέντερ φορ (Φίλκρουγκ αντί του Χάβερτς που έπαιζε ως «ψευτοεννιάρι») και του -ήρωα του 2014- Μάριο Γκέτσε, αλλά στο 83΄ ήρθε το δεύτερο σοκ. Μια βαθιά μπαλιά στην πλάτη της γερμανικής άμυνας βρήκε τον Ασάνο -ο οποίος από την ώρα που μπήκε στο ματς... ταλαιπώρησε αφάνταστα τη γερμανική άμυνα- να φεύγει από κανονική θέση, ο επιθετικός της Μπόχουμ έμεινε όρθιος παρά το μαρκάρισμα του Σλότερμπεκ και από πλάγια δεξιά «νίκησε» τον Νόιερ.

Στα λίγα λεπτά που απέμεναν, τα «πάντσερ» έψαξαν σπασμωδικά την ισοφάριση, αλλά δεν τη βρήκαν. Το δυνατό σουτ του Γκορέτσκα στο 95΄ ήταν άστοχο και στην τελευταία φάση του αγώνα, με τον Νόιερ να έχει προωθηθεί, ο Ζίλε από κοντά είδε τον Εντο να κάνει μία προβολή αυτοθυσίας και να τον αποτρέπει από το να σώσει το βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 90΄ πέρασε στον αγώνα ο Γιουσούφα Μουκόκο, ο οποίος, σε ηλικία 18 ετών και 3 ημερών, έγινε ο νεώτερος Γερμανός ποδοσφαιριστής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Διαιτητής: Ιβάν Μπάρτον (Ελ Σαλβαδόρ)

Κίτρινες: -

Οι συνθέσεις:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Ζίλε, Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ, Ράουμ, Κίμιχ, Γκιντογάν (67΄ Γκορέτσκα), Γκνάμπρι (90΄ Μουκόκο), Μίλερ (67΄ Χόφμαν), Μουσιάλα (79΄ Γκέτσε), Χάβερτς (79΄ Φίλκρουγκ)

ΙΑΠΩΝΙΑ (Χατζίμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Σακάι (75΄ Μιναμίνο), Γιοσίντα, Ιτακούρα, Ναγκατόμο (57΄ Μιτόμα), Εντο, Τανάκα (71΄ Ντοάν), Τζ. Ιτο, Καμάντα, Κούμπο (46΄ Τομιγιάσου), Μαέντα (57΄ Ασάνο)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

 

Χωρίς νικητή, έληξε ο πρώτος αγώνας για τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ 2022, καθώς Μαρόκο και Κροατία «έμειναν» στο... μηδέν. Η αναμέτρηση έγινε στην πόλη Αλ Κορ και στο επιβλητικό «Al Bayt Stadium», χωρητικότητας 69.895 θεατών, ενώ η πρεμιέρα του ομίλου, ολοκληρώνεται απόψε (23/11, 21:00), με την αναμέτρηση Βέλγιο-Καναδάς.

 

Το πρώτο 15λεπτο του αγώνα ήταν απολύτως «αναγνωριστικό», με τους Κροάτες να διατηρούν την κατοχή της μπάλας και τον Μόντριτς σε ελεύθερο ρόλο, αλλά χωρίς να γίνονται απειλητικοί.

Η πρώτη αξιόλογη στιγμή του ματς σημειώθηκε στο 17ο λεπτό, όταν ο Μαζραουϊ έκανε λανθασμένη πάσα κι έστειλε την μπάλα «συστημένη» στον Πέρισιτς, με τον έμπειρο άσο της Τότεναμ να «οδηγεί» για 3-4 μέτρα και να σουτάρει έξω από την μεγάλη περιοχή του Μαρόκου, στέλνοντας την μπάλα ψηλά πάνω από την εστία του Μπουνού.

Λίγο πριν συμπληρωθεί το 20ο λεπτό, ο Χακίμι κέρδισε φάουλ σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, ελάχιστα έξω από την περιοχή της Κροατίας, αλλά ο Ζίγιες έστειλε την μπάλα στο «τείχος» των Ευρωπαίων.
 
Στο 44ο λεπτό, ο Σόσα πλαγιοκόπησε την άμυνα του Μαρόκου από τα αριστερά κι έκανε την παράλληλη σέντρα, αλλά ο επερχόμενος Βλάσιτς πλάσαρε πάνω στον εξερχόμενο Μπουνού, ο οποίος κράτησε το «μηδέν». Δύο λεπτά αργότερα και στην τελευταία σημαντική φάση του πρώτου ημιχρόνου, μετά από σύγχυση στα καρέ του Μαρόκου, η μπάλα έφθασε έξω από την μεγάλη περιοχή στον Μόντριτς, ο οποίος σούταρε με το αριστερό, στέλνοντας την μπάλα απελπιστικά άουτ.

Κανένας από τους δύο προπονητές δεν θέλησε να διακινδυνεύσει, δίνοντας εντολή στους παίκτες του για μεγαλύτερη ένταση. Ο Ρεγκραγκί έδειχνε ικανοποιημένος από την διάταξη 4-5-1 με τον Εν Νεσίρι μοναδικό προωθημένο, ενώ ο Ντάλιτς προτίμησε το 4-3-3 και την μετατροπή του ανάλογα με την εξέλιξη σε 3-4-3, με τον Μόντριτς πλήρως απελευθερωμένο στα δύο τρίτα του γηπέδου.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με το Μαρόκο σε πιο επιθετικό ρυθμό και τον Μαζραουϊ, στο 51ο λεπτό, να κάνει καρφωτή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και από θέση πλάγια αριστερά, αλλά ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε την μπάλα.

Η πίεση των Αφρικανών συνεχίσθηκε και στο 65`, μετά από πάσα σε φάουλ του Ζίγιες, ο Χακίμι «εξαπέλυσε κεραυνό» από 25 μέτρα, υποχρεώνοντας τον Λιβάκοβιτς να απομακρύνει την μπάλα με τις γροθιές. Ακολούθησε ένα πιεστικό πεντάλεπτο για την Κροατία, με διαδοχικά, αλλά ανεκμετάλλευτα κόρνερ και τους Ευρωπαίους να διατηρούν «φλύαρη» υπεροχή, μέχρι το τέλος του αγώνα, που ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.

Διαιτητής: Φερνάντο Αντρές Ραπαλίνι (Αργεντινή)

Κίτρινες: Άμραμπατ

Κόκκινες: -

Συνθέσεις: 

ΜΑΡΟΚΟ (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπουνού, Χακίμι, Μαζραουϊ (60` λ.τρ. Ατιάτ), Αμραμπατ, Αγκέρντ, Σαϊς, Ζίγες, Ουναϊ (82` Σαμπίρι), Αμαλά, Μπουφάλ (66` Ελζαλζουλί), Εν Νεσίρι (82` Χαμνταλάν).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Πέρισιτς (90` Ορσιτς), Λόβρεν, Κόβατσιτς (80` Μαγερ), Κράμαριτς (71` Λιβάγια), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Βλάσιτς (46` Πάσαλιτς), Σόσα, Γκβαρντιόλ, Γιουράνοβιτς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Με γκολ του Μιτσί Μπατσουαγί στην εκπνοή του ημιχρόνου (44΄) το Βέλγιο επικράτησε 1-0 του Καναδά στην Αλ Ραγιάν, στο πρώτο ματς των δύο ομάδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Καλύτερος στο πρώτο μισό του παιχνιδιού ο Καναδάς, έχασε πέναλτι με τον Αλφόνσο Ντέιβις (11΄), που «νικήθηκε» από τον Τιμπό Κουρτουά.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το πρώτο ημίχρονο δεν αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αποτελεσματικότητα και η απόλυτη συγκέντρωση είναι αναπόσπστα και ίσως τα πλέον καθοριστικά κομμάτια του παιχνιδιού.

Άρα από τη στιγμή που ο Καναδάς απέτυχε να αξιοποιήσει την υπεροχή του -καθολική σε ορισμένα διαστήματα- και παράλληλα αιφνιδιάστηκε σε μία φαση, τότε το Βέλγιο δίκαια πήγε με προβάδισμα στα αποδυτήρια. 

Στο 44΄ ο Αλντερβάιρελντ «γέμισε» από την άμυνα, ο Μπατσουαγί έφυγε ταχύτατα στο χώρο και σούταρε δυνατά για το 1-0, συλλαμβάνοντας... κοιμώμενους τους Καναδούς σέντερ μπακ. 

Μέχρι τότε, όμως, η αμερικανική ομάδα ήταν κυρίαρχη. Στο 11΄ κέρδισε πέναλτι σε χέρι του Καράσκο από σουτ του Μπιουκάναν. Ο Αλφόνσο Ντέιβις ανέλαβε την εκτέλεση, ήταν όμως κακή και ο Κουρτουά απέκρουσε. 

Ακόμα και μετά το γκολ των Βέλγων, λίγο έλειψε να έλθει η ισοφάριση με τον Μπιουκάναν να αστοχεί απελπιστικά από το ύψος της μικρής περιοχής. Ο παίκτης αυτός μαζί με τον Ντέιβις, τον Τζόναθαν Ντέιβιντ και τον Γιουστάκιο δημιούργησαν φοβερά προβλήματα στη βελγική άμυνα και ο Μαρτίνεθ θα έπρεπε να αλλάξει πολλά πράγματα στην ανάπαυλα αλλιώς το γκολ ήταν θέμα χρόνου για τους πρωταθλητές CONCACAF. 

Έτσι, ο Ισπανός προπονητής πραγματοποίησε δύο αλλαγές στο ημίχρονο (Μενιέ, Ονανά) για να αποκτήσει περισσότερη ενέργεια η ομάδα του που «υπέφερε» από το συνεχές pressing των αντιπάλων της. 

Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν σε τέτοιο ρυθμό οι Καναδοί και έτσι το Βέλγιο άρχισε να ανακτά τον έλεγχο του παιχνιδιού. Κάτι στο οποίο βοήθησε και η είσοδος του νεαρού Τροσάρ μετά τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα. 

Μια κεφαλιά του Λάριν που εξουδετέρωσε ο Κουρτουά στο 79΄ ήταν η καλύτερη στιγμή των Καναδών που έμειναν με τις... αναμνήσεις από την εξαιρετική τους εμφάνιση στο α΄ ημίχρονο. Η εμπειρία του Βελγίου στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων αποδείχθηκε καταλυτική κι έτσι οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν ποδαρικό με νίκη στο Κατάρ. 

Διαιτητής: Τζάνι Σικάζουε (Ζάμπια)
Κίτρινες: Καράσκο, Μενιέ, Ονανά - Ντέιβις, Τζόνστον

Οι συνθέσεις

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Νεντόνκερ, Βίτσελ, Καράσκο (46΄ Μενιέ), Καστάνιε, Ντε Μπρόινε, Τίλεμανς (46΄ Ονάνα), Εντέν Αζάρ (62΄ Τροσάρ), Μπατσουαγί (78΄ Οπεντά) 

ΚΑΝΑΔΑΣ (Τζον Χέρντμαν): Μπόργιαν, Τζόνστον, Μίλερ, Βιτόρια, Γιουστάκιο (81΄ Μίλαρ), Χόιλετ (58΄ Λάριν), Χάτσινσον (58΄ Κονέ), Λαριέα (74΄ Αντεκούγκμπε), Μπιουκάναν (81΄ Οσόριο), Ντέιβις, Ντέιβιντ

 

Γιώργος Μανταίος

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ