«Κεραυνός» στο Λουσάιλ. Η Σαουδική Αραβία προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, νικώντας 2-1 την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, χάρη σε μια συναρπαστική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, κάνοντας περίπλοκη τη συνέχεια του ταξιδιού της ομάδας του Λιονέλ Σκαλόνι στο Μουντιάλ του Κατάρ. MVP της αναμέτρησης αναδείχτηκε ο Αλ-Οβάις.
Στην πέμπτη και τελευταία του προσπάθεια για το μοναδικό σημαντικό τρόπαιο που του λείπει, ο 35χρονος Μέσι άνοιξε το σκορ με πέναλτι- έπειτα από υπόδειξη του VAR για τράβηγμα στον Παρέδες -στο 10ο λεπτό σε μια κυρίαρχη εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου, όπου ακυρώθηκαν επίσης τρία γκολ που πέτυχαν ο ίδιος (22΄) και ο Λαουτάρο Μαρτίνες (27΄, 35΄) ως οφσάιντ.
Όμως, η Σαουδική Αραβία, η δεύτερη ομάδα με τη χαμηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA στο τουρνουά (μετά την Γκάνα), μπήκε προσεκτικά στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, πιέζοντας την άμυνα της Αργεντινής μπροστά σε ένα ξέφρενο κοινό 88.012 φιλάθλων.
Ο Σαλέχ Αλ Σέχρι με ένα διαγώνιο χαμηλό σουτ ισοφάρισε γρήγορα, στο 48ο λεπτό, ενώ ο Σαλέμ Αλ Νταουσαρί πέντε λεπτά αργότερα, στο 53΄, με εξαιρετικό σουτ, έκανε την απρόσμενη ανατροπή, αφήνοντας την Αργεντινή και τον Μέσι να φαίνονται εντελώς σοκαρισμένοι στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου.
Στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Αλ Σαχράνι συγκρούστηκε άσχημα με τον τερματοφύλακά του και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το ματς, πριν ο Άλβαρες πρωταγωνιστήσει στην τελευταία ευκαιρία της Αργεντινής, όταν την κεφαλιά του απέκρουσε ο Αλ Οβάις.
Παρά την πολύ μεγάλη κατοχή μπάλας, η Αργεντινή δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγωνίζεται για έκτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά δεν είχε κερδίσει ποτέ στο παρελθόν ένα εναρκτήριο παιχνίδι.
Ο Σκαλόνι προσπάθησε με αλλαγές και μάλιστα έκανεε τρεις μαζί (Χουλιάν Αλβάρες, Εντσο Φερνάντες και Λισάντρο Μαρτίνες αντί των Παπού Γκόμες, Παρέδες και Ρομέρο), αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Η Αργεντινή έφτασε κοντά στην ισοφάριση, πρώτα με τον Ταλιαφίκο και στη συνέχεια με κεφαλιά του Μέσι, αλλά δεν απέφυγε την ήττα, την πρώτη σε πρεμιέρα της από το Μουντιάλ της Ιταλίας, το 1990.
Χωρίς φαντασία, όχι πολύ επικίνδυνη και πολύ συχνά εκτεθειμένη σε θέση οφσάιντ, η Αργεντινή γνώρισε την ήττα. Εκπληκτική, η ομάδα-κολεκτίβα του Ερβέ Ρενάρ κατάφερε να επαναφέρει την «αλμπισελέστε» στις αμφιβολίες της, βάζοντας μάλιστα τέλος σε ένα εκπληκτικό αήττητο σερί 36 ματς και επιτρέποντας στην -απούσα- Ιταλία να κρατήσει το ρεκόρ (37 ματς χωρίς ήττα).
Το παιχνίδι διεξήχθη σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα στο στάδιο "Lusail", με τους παραδοσιακά θορυβώδεις οπαδούς της Αργεντινής να... κοντράρονται με τους χιλιάδες Σαουδάραβες που είχαν περάσει τα σύνορα για να επευφημήσουν την ομάδα τους, που μέχρι σήμερα είχε νικήσει μόνο τρία από τα 16 παιχνίδια της σε Μουντιάλ (3-2-11).
Και οι δύο ομάδες έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν το Μεξικό και την Πολωνία, με την Αργεντινή να χρειάζεται μια άμεση αντίδραση εάν ο Μέσι θέλει να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, πηγαίνοντας στην πατρίδα του το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)
Κίτρινες: Αλ Μαλκί (67'), Αλ Μπουλαϊχί (75'), Σαλέμ (79'), Σαούντ (82'), Ναβάφ (92') Αλ Οβάις (92')
Οι συνθέσεις:
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο (59' Λισάντρο Μαρτίνες), Οταμέντι, Ταλιαφίκο (71' Ακούνια), Ντε Πολ, Παρέδες (59' έντσο Φερνάντες), Πάπου Γκόμες (59' Χουλιάν Αλβάρες), Λαουτάρο Μαρτίνες, Ντι Μαρία, Μέσι
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (Εβρέ Ρενάρ): Αλ Οβάις, Αλ- Μπουλαϊχί, Αμπντουλχαμίντ (99' Αλ-Μπουαράικ), Αλ-Σαρχάνι (90' Αλ Μπουραίκ) , Αλ-Ταμπάκτι, Αλ-Μάλκι, Αλ-Νταουσάρι, Αλ-Σεχρί (78' Αλ Γκανάμ), Κάνο, Αλ-Φαράχ (45' Αλ Αμπέμπ, 89' Αλ Αμρί) , Αλ-Μπουραικάν (89' Ασίρι).
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Βαζογιάννης
Στο 5ο του Παγκόσμιο Κύπελλο ο Γκιγέρμο Οτσόα εξελίχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή του δεύτερου αγώνα του 3ου ομίλου, ανάμεσα στο Μεξικό και στην Πολωνία, που τελείωσε ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0).
Αποτέλεσμα που σαφώς και «βόλεψε» την Αργεντινή, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα στην πρεμιέρα του γκρουπ είχε υποστεί οδυνηρή ήττα από τη Σαουδική Αραβία με 2-1!
Η αναμέτρηση στο στάδιο «974» της Ντόχα «σημαδεύτηκε» από την φάση του 57ου λεπτού, που είχε πρωταγωνιστές τα δύο μεγάλα «αστέρια» των ομάδων, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Γκιγέρμο Οτσόα.
Ο σέντερ φορ της Μπάγερν κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε ο ίδιος, αλλά ο 35χρονος πορτιέρε του Μεξικού απέδειξε την κλάση του, μη επιτρέποντας στον ηγέτη και αρχηγό της Πολωνίας να σκοράρει, κάτι που δεν έκανε ούτε στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018!
Στο... απόλυτο μηδέν έμειναν οι δύο ομάδες στο πρώτο 45λεπτο, το οποίο πολύ γρήγορα θα ξεχαστεί. Η διαμορφωθείσα κατάσταση, μετά τη νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής στον 3ο όμιλο, «φρέναρε» κάπως τους παίκτες που έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στο πώς θα διαφυλάξουν το μηδέν στην άμυνα κι όχι στο να παίξουν επιθετικά, με αποτέλεσμα να μην σημειωθεί ούτε μία «καθαρή» ευκαιρία για γκολ μπροστά από τις δύο εστίες.
Το Μεξικό είχε την κατοχή της μπάλας κι «έψαξε» περισσότερο το γκολ από τους Πολωνούς, που από την πλευρά τους δεν απείλησαν ούτε μία φορά την εστία του Οτσόα. Κι από τη στιγμή που οι μέσοι της Πολωνίας δεν δημιουργούσαν, ο Λεβαντόφσκι δεν τροφοδοτήθηκε και στο πρώτο ημίχρονο έμεινε... άφαντος.
Η ομάδα του Τάτα Μαρτίνο απείλησε στο 27΄, όταν μετά από προσπάθεια του Μορένο και σέντρα στην περιοχή, ο Βέγκα έπιασε τη δύσκολη κεφαλιά και η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Στσέζνι.
Στην εκπνοή του ημιχρόνου ο Λοσάνο προσπάθησε να συνδυαστεί με τον Βέγκα, η μπάλα κατέληξε στον Σάντσες, ο οποίος έπιασε το δυνατό σουτ κι ανάγκασε τον τερματοφύλακα των Πολωνών να μπλοκάρει δύσκολα στη κλειστή του γωνία.
Με μία τεράστια ευκαιρία για την Πολωνία ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο. Η ομάδα του Μίχνιεβιτς κέρδισε πέναλτι στο 55΄, σε τράβηγμα του Λεβαντόφσκι από τον Μορένο, πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής Μπιθ, αφού κλήθηκε από το VAR να εξετάσει την φάση. Ο στράικερ της Μπαρτσελόνα ανέλαβε να εκτελέσει, αλλά ο Οτσόα έπεσε σωστά στην αριστερή του γωνία κι έκανε μεγάλη απόκρουση.
Ακολούθησε η μεγάλη φάση για τους «Τρι» στο 64΄, με την κεφαλιά του Βέγκα μετά το σουτ του Μορένο, ν΄ αναγκάζει τον Στσέζνι σε σπουδαία επέμβαση. Ήταν και η τελευταία σημαντική στιγμή στο ματς, καθώς παρά την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων δεν βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα.
Το τελικό 0-0 ήρθε... βάλσαμο για την Αργεντινή, η οποία μετά την ήττα-σοκ που γνώρισε από τη Σαουδική Αραβία δεν ήθελε σε καμμία περίπτωση νίκη Μεξικού ή, Πολωνίας στο ματς που ακολουθούσε, καθώς σε τέτοια περίπτωη η υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο.
Διαιτητής: Κρις Μπιθ (Αυστραλία)
Κίτρινες: Σάντσες, Μορένο - Ζιελίνσκι
Οι συνθέσεις:
ΜΕΞΙΚΟ (Τάτα Μαρτίνο): Οτσόα, Μόντες, Μορένο, Σάντσες, Γκαγιάρδο, Άλβαρες, Ερέρα (71΄ Ροντρίγκες), Τσάβες, Βέγκα (84΄ Αντούνα Χιμένες), Μαρτίν (71΄ Ραούλ Χιμένες), Λοσάνο.
ΠΟΛΩΝΙΑ (Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς): Στσέζνι, Κας, Κίβιορ, Γκλικ, Μπερεζίνσκι, Ζαλέβσκι, Κριχόβιακ, Καμίνσκι, Σεμπαστιάν Σιμάνσκι (72΄ Φρανκόφσκι), Λεβαντόφσκι, Ζιελίνσκι (87΄ Μίλικ).
Θέμης Τόγιας
Ισόπαλο χωρίς τέρματα ολοκληρώθηκε το εναρκτήριο παιχνίδι του 4ου ομίλου του Μουντιάλ 2022, ανάμεσα στη Δανία και την Τυνησία, που έγινε στο "Education City Stadium" της Ντόχα. Οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο, με τους Αφρικανούς να είναι πιο επικίνδυνοι στο πρώτο και τους Ευρωπαίους καλύτερους στο δεύτερο μέρος, οπότε είχαν και δοκάρι με τον Κορνέλιους, ενώ οι δύο τερματοφύλακες πιστώνονται από μία μεγάλη επέμβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Λαϊντουνί MVP στο Δανία-Τυνησία
Οι δηλώσεις των προπονητών
Το ματς σε όλο το α΄ ημίχρονο είχε μία συγκεκριμένη μορφή. Οι Δανοί είχαν μία φλύαρη υπεροχή, χωρίς να μπορέσουν σε καμία περίπτωση να μπουν με αξιώσεις στην περιοχή του Νταχμέν, καθώς οι σέντρες στις οποίες συχνά κατέφευγαν ήταν εύκολη «λεία» για τους κεντρικούς αμυντικούς της Τυνησίας. Αντίθετα, οι Αφρικανοί ήταν σαφώς πιο επικίνδυνοι και θα μπορούσαν να είχαν πάει στα αποδυτήρια με προβάδισμα στο σκορ. Απείλησαν για πρώτη φορά στο 11΄ με μακρινό σουτ του Ντρέγκερ, που κόντραρε και κατέληξε ελάχιστα έξω από την εστία. Στο 23΄ ο Τζεμπαλί σκόραρε από θέση οφσάιντ και στο 39΄ το δυνατό διαγώνιο σουτ του Λαϊντουνί μέσα από την περιοχή δεν βρήκε στόχο.
Η μεγάλη ευκαιρία της Τυνησίας, όμως, χάθηκε στο 43΄. Ο Τζεμπαλί (ξεκινώντας από οριακή θέση, ίσως και να ήταν ελάχιστα εκτεθειμένος) βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Σμάιχελ και επιχείρησε να «σκάψει» τη μπάλα από πάνω του, όμως ο τερματοφύλακας της Νις κατάφερε πέφτοντας να σηκώσει ψηλά το χέρι του και να διώξει σε κόρνερ.
Η Δανία εμφανίστηκε βελτιωμένη στο β΄ ημίχρονο και, αφού στο 54΄ το γκολ του Σκοβ Ολσεν ακυρώθηκε για -οφθαλμοφανές- οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης, απείλησε στο 56΄, με τον Ντόλμπεργκ να μην καταφέρει να πιάσει σωστά την κεφαλιά, μετά τη σέντρα του Ντάμσγκααρντ. Στο 69΄, ο Ερικσεν δοκίμασε ένα σουτ έξω από την περιοχή, αλλά ο Νταχμέν απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ και, στην εξέλιξη της φάσης, ο Κορνέλιους έπιασε από κοντά την κεφαλιά, αλλά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.
Να σημειωθεί ότι και οι δύο ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για μία περίπτωση πέναλτι. Η Τυνησία στο 71΄ για χέρι του Αντερσεν και η Δανία στις καθυστερήσεις για χέρι του Μεριά. Στη δεύτερη φάση, ο διαιτητής ειδοποιήθηκε από τον VAR να δει τη φάση στο βίντεο, αλλά καταλόγισε επιθετικό φάουλ που είχε γίνει νωρίτερα.
Διαιτητής: Σέζαρ Αρτούρο Ράμος Παλασουέλος (Μεξικό)
Κίτρινες: Κενισί - Ρ. Κρίστενσεν, Γένσεν
Οι συνθέσεις:
ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Αντερσεν, Κιάερ (65΄ Γένσεν), Α. Κρίστενσεν, Μάελε, Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (45΄+ Ντάμσγκααρντ), Ερικσεν, Σκοβ Ολσεν (65΄ Λίντσρεμ), Ντόλμπεργκ (65΄ Κορνέλιους), Ρ. Κρίστενσεν
ΤΥΝΗΣΙΑ (Τζαλέλ Καντρί): Νταχμέν, Αμπντί, Ταλμπί, Μεριά, Μπρον, Ντρέγκερ (88΄ Κεσχρίντα), Λαϊντουνί (88΄ Σασί), Σκίρι, Μπεν Σλιμάν (67΄ Σλίτι), Μσακνί (80΄ Μεζμπρί), Τζεμπαλί (80΄ Κενισί)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018, Γαλλία, ξεπέρασε με ψυχραιμία τη «ψυχρολουσία» απ’ το γρήγορο γκολ των Αυστραλών και με πρώτα... βιολιά στην επίθεση τους Μπαπέ, Ζιρού και Ραμπιό, έφτασε σε μία εύκολη ανατροπή και σε μία εμφατική νίκη με 4-1 στην πρεμιέρα της στον 4ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στο «Al Janoub Stadium» της πόλης Αλ Ουάκρα, το τέρμα του Γκούντγουιν στο 9’ «απαντήθηκε τέσσερις φορές από τους «τρικολόρ», με τα δύο γκολ του Ζιρού (32’, 71’) και τις εκτελέσεις των Ραμπιό (27’) και Μπαπέ (68’), οδηγώντας τους Γάλλους με μία εντυπωσιακή εκκίνηση στα γήπεδα του Κατάρ.
Η Γαλλία μπήκε με διάθεση να πιέσει ψηλά στο πρώτο πεντάλεπτο προσεγγίζοντας τρεις φορές την αντίπαλη περιοχή, όμως οι Αυστραλοί ήταν εκείνοι που πήραν προβάδισμα στο σκορ στο 9ο λεπτό. Από πολύ ωραία εναλλαγή της μπάλας ο Λέκι «άδειασε» τον Λούκας Ερναντές (τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο κατά την πτώση του) και την κατάλληλη στιγμή «σέρβιρε» χαμηλά την μπάλα προς τον Γκούντγουιν ο οποίος «εκτέλεσε» τον Γιορίς από τα αριστερά, κάνοντας το 1-0 για τα «καγκουρώ».
Στο 22’ ο Ντιούκ έκανε ένα εξαιρετικό σουτ που έφυγε... εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Γιορίς, ενώ στο 27’ η Γαλλία έφερε το ματς στα ίσα. Από φάση διαρκείας στα καρέ της Αυστραλίας, ο Τεό Ερναντές έβγαλε τη σέντρα στην καρδιά της άμυνας και ο Ραμπιό με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-1.
Το γκολ της ισοφάρισης έδωσε... φτερά στους Γάλλους, οι οποίοι πίεσαν ασφυκτικά το build-up των Αυστραλών στο 32’, με τον Ραμπιό να κλέβει την μπάλα και να «σερβίρει» έτοιμο γκολ προς τον Ζιρού, ο οποίος δεν λάθεψε, κάνοντας το 2-1 για τους «τρικολόρ» στο 50ό τέρμα του με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας.
Οι Γάλλοι άρχισαν πλέον να κυριαρχούν και στο 45’ έφτασαν μία... ανάσα από το 3-1, όταν από γύρισμα πάρε-βάλε του Γκριεζμάν, ο Μπαπέ... κατάφερε να στείλει την μπάλα πάνω από τα δοκάρια από τα πέντε μέτρα.
Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου οι Αυστραλοί «άγγιξαν» την ισοφάριση, όμως η κεφαλιά του Ιρβάιν χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Γιορίς κι έφυγε άουτ.
Από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η Γαλλία συνέχισε να είναι καταιγιστική, χάνοντας τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη. Στο 50’ από σέντρα του Τεό Ερναντές, ο Ζιρού επιχείρησε ένα καταπληκτικό γυριστό που πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 66’ το σουτ του Γκριεζμάν που είχε πορεία προς το τέρμα, κόπηκε πάνω στη γραμμή από τον Σούταρ.
Η πίεση της Γαλλίας απέδωσε καρπούς στο 68’ με τον Ντεμπελέ να «σερβίρει» εξαιρετικά προς τον Μπαπέ, ο οποίος έκανε με υποδειγματική κεφαλιά το 3-1. Τρία λεπτά αργότερα (71’), ο Μπαπέ ανέλαβε ρόλο... δημιουργού, βγάζοντας εξαιρετική ασίστ προς τον Ζιρού που σημείωσε το δεύτερο προσωπικό τέρμα του και φτάνοντας τα 51 γκολ με τη φανέλα των «τρικολόρ», έπιασε τον Τιερί Ανρί στην κορυφή των σκόρερ στην Ιστορία της Εθνικής Γαλλίας.
Διαιτητής: Βίκτορ Γκόμες (Ν. Αφρική)
Κίτρινες: Ντιούκ, Ιρβάιν, Μόουι
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ (89’ Κουντέ), Κονατέ, Ουπαμεκανό, Λούκας Ερναντές (13’ λ. τρ. Τεό Ερναντές), Τσουαμενί (77’ Φοφανά), Ραμπιό, Ντεμπελέ (77’ Κομάν), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (89’ Τουράμ).
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Γκράχαμ Άρνολντ): Ράιαν, Άτκινσον (85’ Ντέγκενεκ), Σούταρ, Ρόουλς, Μπέχιτς, Μόουι, Ιρβάιν (85’ Μπάκους), ΜακΓκρι (73’ Μέιμπιλ), Γκούντγουιν (74’ Κουόλ), Λέκι, Ντιούκ (56’ Κάμινγκς)
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ