Παγκόσμιο κύπελλο, νίκες για Ολλανδία, Αγγλία και η πρώτη ισοπαλία

Το γκολ του Κόντι Γκάκπο στο 84ο λεπτό, στο ντεμπούτο του σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου και η «εκτέλεση» του Ντάβι Κλάασεν στις καθυστερήσεις, λύτρωσαν την Ολλανδία και της χάρισαν την πολύτιμη νίκη επί της εξαιρετικής Σενεγάλης με 2-0, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 1ο όμιλο του Μουντιάλ 2022.

Στο «Al Thumama Stadium» της Ντόχα, οι «πληγωμένοι» και δίχως τον ηγέτη τους Σαντιό Μανέ, Σενεγαλέζοι ήταν πολύ καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έχασαν περισσότερες «καθαρές» ευκαιρίες, όμως στο φινάλε οι «οράνιε» πήραν το τρίποντο χάρις στην κεφαλιά του 23χρονου επιθετικού της Αϊντχόφεν -έπειτα από «μαγική» ασίστ του Φρένκι Ντε Γιόνγκ που ακινητοποίησε την άμυνα της ομάδας του Αλιού Σισέ- και το πλασέ του χαφ του Άγιαξ στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων.

«Μελανό» σημείο στον αγώνα, ο τραυματισμός του Σεϊκού Κουγιατέ της Σενεγάλης, ο οποίος στο 70’ πήδηξε για μία κεφαλιά, όμως τραυματίστηκε σοβαρά στο μηρό και αποχώρησε με φορείο.

Η Σενεγάλη άρχισε γρήγορα να ελέγχει το ματς και στο 9’ ο Σαρ υποδέχθηκε την μπάλα στην περιοχή, γυρίζοντας και σουτάροντας άμεσα πάνω απ’ τα δοκάρια. Στο 17’ η κεφαλιά του Μπλοντ πέρασε δίπλα από τα δοκάρια, ενώ στο 22’ ο Φρένκι Ντε Γιόνγκ έχασε τεράστια ευκαιρία για τους «οράνιε».

Αν και δεν κατέγραψε τελική προσπάθεια, ο μέσος της Μπαρτσελόνα πήρε την ασίστ από τον Μπερχβάιν, όμως καθυστέρησε χαρακτηριστικά στις δύο προσποιήσεις που έκανε κι ο Κουλιμπαλί απομάκρυνε σωτήρια για τους Σενεγαλέζους. Στο 40’ ένα πολύ καλό σουτ του Μπερχάους πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια, στην τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος η Ολλανδία έδειξε μπλοκαρισμένη από την εξαιρετική αμυντική τακτική της Σενεγάλης. Και οι Αφρικανοί ήταν εκείνοι που έχασαν τις πιο σημαντικές στιγμές. Στο 65’ οι Σενεγαλέζοι έκλεψαν την μπάλα και έφτασαν την περιοχή της Ολλανδίας, με τον Μπουλαγιέ Ντιά να σουτάρει δυνατά από διαγώνια θέση, όμως ο Νόπερτ έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά κι έδιωξε σε κόρνερ. Πολύ καλή αντίδραση έδειξε ο γκολκίπερ της Ολλανδίας και στο 73’ στο σουτ του Ιντρίσα Γκέιγ μέσα από την περιοχή, αποκρούοντας σε κόρνερ.

Τη λύση για την Ολλανδία έδωσε εντέλει ο Γκάκπο στο 84’, καθώς με κίνηση στην πλάτη της άμυνας της Σενεγάλης και προλαβαίνοντας τον Μεντί στην έξοδό του κι έκανε με κεφαλιά το 1-0. Δύο λεπτά αργότερα, ο Νόπερτ είπε «όχι» και στο σουτ του Ιντρίσα Γκέιγ αποκρούοντας ξανά σε κόρνερ, ενώ στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κλάασεν εκμεταλλεύτηκε την ασθενή απόκρουση του Μεντί στο πλασέ του Ντεπάι και διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Διαιτητής: Βίλτον Σαμπάιο (Βραζιλία)
Κίτρινες: Ε. Μεντί, Ι. Γκέιγ - Ντε Λιχτ

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Αλιού Σισέ): Εντουάρ Μεντί, Κουλιμπαλί, Πάπε Αμπού Σισέ, Ιντρίσα Γκέιγ, Ναμπαλί Μεντί, Κουγιατέ (73’ λ.τρ. Πάπε Γκέιγ), Ντιά (69’ Ντιένγκ), Ντιατά (73’ Τζάκσον), Σαρ, Σαμπαλί, Ντιαλό (62’ Γιάκομπς).
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Άκε, Μπλιντ, Μπερχάους (79’ Κουπμάινερς), Φρένκι Ντε Γιόνγκ, Γκάκπο (90’+4 Ντε Ρουν), Μπέρχβαϊν (79’ Κλάασεν), Γιάνσεν (62’ Ντεπάι).

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

 

Η πρώτη ισοπαλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ καταγράφηκε στον τέταρτο αγώνα της διοργάνωσης και συγκεκριμένα στο παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Ουαλία, με το οποίο έκλεισε η αυλαία της πρώτης ημέρας στον 2ο όμιλο.

Στο στάδιο «Αχμέντ μπιν Αλί» (Αλ-Ραγιάν) οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 με τα γκολ των Γουεά και Μπέιλ, στην επιστροφή των ΗΠΑ στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την απουσία το 2018 και την πρώτη παρουσία των Ουαλών στην καταληκτική φάση του τουρνουά ύστερα από 64 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1958!

Το πρώτο ημίχρονο ανήκε στους Αμερικανούς, που με τη φρεσκάδα και την ενέργειά τους περιόρισαν σε παθητικό ρόλο τους Ουαλούς, τους υποχρέωσαν σε κατοχή μόλις 33% κι έφταναν εύκολα στην περιοχή τους.

Η ομάδα του Γκρεγκ Μπελχάτερ απείλησε άμεσα, εις διπλούν μάλιστα, με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών. Στο σημείο εκείνο ο Χένεσι επενέβη και αποσόβησε το αυτογκόλ από τον Ρόντον, ενώ στην εξέλιξη της φάσης η κεφαλιά του Σάρτζεντ σταμάτησε στο δοκάρι.

Στην επόμενη ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε οι Αμερικανοί άνοιξαν το σκορ. Ήταν το 36ο λεπτό όταν μετά από ωραία εναλλαγή ο Πούλισικ έβγαλε κάθετη-αριστούργημα στον Τίμοθι Γουεά και ο 22χρονος γιος του θρυλικού Τζορζ Γουεά, νυν Προέδρου της Λιβερίας (από το 2018), εκτέλεσε άψογα για το 1-0.

Την ίδια στιγμή ο Τιμ Γουεά σημείωνε γκολ και σε τρίτο ηλικιακά Μουντιάλ, αφού είχε σκοράρει τόσο στο Παγκόσμιο Κ17 (τρία γκολ) όσο και στο Κ20 (δύο γκολ). 

Η αλλαγή του Τζέιμς, που έδωσε τη θέση του στον Μουρ, συντέλεσε ώστε οι Ουαλοί να γίνουν πιο επιθετικοί στο δεύτερο ημίχρονο, να κρατούν περισσότερο την μπάλα και να αρχίσουν να πιέζουν, αφού ο 30χρονος παίκτης κρατούσε μπάλα και δημιουργούσε.

Προϊόντος του χρόνου και αφού δεν έκανε φάσεις, η ομάδα του Ρόμπερτ Πέιτζ προσπάθησε να μεταφέρει το παιχνίδι στον μοναδικό τομέα που μπορούσε να ανησυχήσει τους αντιπάλους της: να σηκώσει την μπάλα ψηλά.

Υπερτερώντας σε ύψη, οι Ουαλοί απείλησαν δις σε ένα λεπτό με ισάριθμες κεφαλιές. Στην πρώτη περίπτωση ο Τέρνερ πέταξε την μπάλα κόρνερ στην προσπάθεια του Ντέιβις και στην εκτέλεσή του ο Μουρ έστειλε την μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Τελικώς, η ισοφάριση προήλθε και πάλι από στημένη μπάλα: στο 80ό η εμπειρία του Γκάρεθ Μπέιλ οδήγησε τον άπειρο Ζίμερμαν σε πολύ απρόσεκτο μαρκάρισμα εντός περιοχής, με τον αρχηγό των Ουαλών να νικά τον Τέρνερ από τα 11 βήματα και να διαμορφώνει το τελικό σκορ στο 82ο λεπτό.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αμπντουλραχμάν Αλ-Γιασίμ (Κατάρ)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ντεστ, ΜακΚένι, Ριμ, Ακόστα - Μπέιλ, Μέφαμ

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπελχάτερ): Τέρνερ, Ντεστ (74΄ Γέντλιν), Ζίμερμαν, Άνταμς, Ρόμπινσον, Μούσα (74΄ Ακόστα), ΜακΚένι (66΄ Άρονσον), Πούλισικ, Ριμ, Γουεά (88΄ Μόρις), Σάρτζεντ (74΄ Ράιτ).

ΟΥΑΛΙΑ (Ρόμπερτ Πέιτζ): Χένεσι, Ν. Γουίλιαμς (79΄ Τζόνσον), Ντέιβις, Μέφαμ, Ρόντον, Γουίλσον (90΄ Τόμας), Ράμσεϊ, Μπέιλ, Ρόμπερτς, Αμπάντου (90΄ Μορέλ), Τζέιμς (46΄ Μουρ).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

Video Url

 

Το 6-2 επί του Ιράν στην Αλ Ραγιάν του Κατάρ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη νίκη της εθνικής Αγγλίας σε αγώνα τελικής φάσης παγκοσμίου κυπέλλου. Τα "Τρία Λιοντάρια" «άγγιξαν» το απόλυτο ρεκόρ τους, το οποίο είχε σημειωθεί στην προηγούμενη διοργάνωση, καθώς το 2018 στη Ρωσία είχαν νικήσει 6-1 τον Παναμά.

Πριν από αυτόν τον αγώνα, όμως, η μοναδική φορά που είχαν καταφέρει να σημειώσουν τουλάχιστον τέσσερα γκολ ήταν στον τελικό του 1966 και μάλιστα στην παράταση, όταν επικράτησαν 4-2 της Δυτικής Γερμανίας.
Στην παράταση είχε κριθεί κι άλλο ένα ματς, στο οποίο η Αγγλία σκόραρε τέσσερις φορές, με αντίπαλο το Βέλγιο το 1954 και σκορ ισόπαλο 4-4.

Εκείνο που καθιστά ιδιαίτερη τη νίκη επί του Ιράν στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του Κατάρ είναι ότι για πρώτη φορά η Αγγλία έχει πέντε διαφορετικούς σκόρερ σε ένα ματς: Σακά (2), Μπέλιγχαμ, Στέρλινγκ, Ράσφορντ και Γκρίλις.

Το 2018 στο Νόβγκοροντ τα γκολ εναντίον του Παναμά είχαν πετύχει τρεις: Χάρι Κέιν (3), Στόουνς (2) και Λίνγκαρντ. Στον τελικό του 1966 χατ τρικ είχε πετύχει ο Τζεφ Χαρστ και ένα γκολ ο Πίτερς, ενώ το 1962 εναντίον του Βελγίου δύο γκολ είχε σημειώσει ο θρυλικός Νατ Λόφτχαους και άλλα δύο ο Άιβορ Μπρόουντις.

Video Url

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ