Πέθανε ο Nico Fidenco ερμηνευτής αγαπημένων Ιταλικών τραγουδιών στην δεκαετία του '60

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός και συνθέτης Nico Fidenco πέθανε χθες στη Ρώμη σε ηλικία 89 ετών. Την είδηση ​​επιβεβαίωσαν η σύζυγός του Annamaria και η κόρη του Guendalina.

"Μαθαίνω με πόνο τον θάνατο του Nico Fidenco - γράφει ο υπουργός Πολιτισμού, Gennaro Sangiuliano - ένας σημαντικός τραγουδοποιός και συνθέτης διάσημων soundtrack και αξέχαστων τραγουδιών όπως το   Legata Ad Un Granello Di Sabbia. Ο κόσμος του πολιτισμού σφίγγει από στοργή στην οικογένεια για να αποχαιρετήσουν έναν μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη».

Η καριέρα
Ο Fidenco, γεννημένος Domenico Colarossi, γεννήθηκε στη Ρώμη στις 24 Ιανουαρίου 1933 και σημείωσε επιτυχία στη δεκαετία του '60, με τραγούδια βγαλμένα από soundtracks, πρώτα απ' όλα "What a Sky", από το τραγούδι του Francesco Maselli. στην ταινία «I delfini», αλλά πάνω απ' όλα με το τραγούδι , Legata Ad Un Granello Di Sabbia που θεωρείται η μεγαλύτερη καλοκαιρινή επιτυχία στην ιστορία της ιταλικής μουσικής.

Το 1939, σε ηλικία έξι ετών, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ασμάρα, όπου παρέμεινε μέχρι το 1949. Το 1960 ο Φιντένκο βρισκόταν ήδη στους στάβλους της ιταλικής RCA στη Ρώμη, όπου εισήχθη από τον Φράνκο Μιγλιάτσι, κυρίως ως συνθέτης. Ενδιαφέρουσα όμως βρήκε τη φωνή του και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Enzo Micocci. Και μάλιστα, όταν ο Maselli έψαχνε για τραγούδι για την ταινία του «I Delfini», ο Micocci του πρόσφερε ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι, το What a Sky, σε σύνθεση του Maestro Giovanni Fusco.

Η δισκογραφική εταιρεία αρχικά δεν προέβλεψε τη κυκλοφορία του κομματιού στις 45 στροφές, αλλά η πίεση από καταστηματάρχες και χονδρεμπόρους, λόγω αιτημάτων του κοινού (η ταινία έτυχε πολύ ευνοϊκής υποδοχής στις αίθουσες), ώθησε την εταιρεία όχι μόνο να δημοσιεύσει την αγγλική έκδοση. , αλλά να βιαστεί ο Fidenco να επιστρέψει στο στούντιο ηχογράφησης για να ηχογραφήσει την ιταλική εκδοχή «Su nel cielo» στο ίδιο ορχηστρικό κομμάτι υποστήριξης που θα τοποθετηθεί στη Β πλευρά του σινγκλ των 45 στροφών το οποίο από τις 31 Δεκεμβρίου 1960 παρέμεινε το νούμερο ένα στα chart για τέσσερις εβδομάδες.

Μετά το "What a sky" ο Fidenco ηχογράφησε άλλα τραγούδια στα αγγλικά και ιταλικά βγαλμένα από soundtracks μεγάλων επιτυχημένων ταινιών όπως: "Just that same old line" από την ταινία Το κορίτσι με την βαλίτσα με την Claudia Cardinale, The world of Suzie Wong από την ομώνυμη ταινία με τον Γουίλιαμ Χόλντεν να φτάνει στο νούμερο ένα για πέντε εβδομάδες το 1961, «Έξοδος» από την ομώνυμη ταινία με τον Πωλ Νιούμαν, «Ποταμός φεγγαριού» από την ταινία «Πρωινό στο Τίφανι» με την Όντρεϊ Χέπμπορν. ,'L'uomo che non sapeva amare' από την ταινία με τον  George Peppard και 'Una donna nel mondo' από την ταινία 'La donna nel mondo'.        

Όμως οι επιτυχίες του δεν σταμάτησαν στα soundtrack. Στα μέσα της δεκαετίας του '60, ο Fidenco συγκέντρωσε πολλές μεγάλες επιτυχίες στα charts: "Con te sulla Spiaggia" (από το φεστιβάλ "Un disco per l'estate" του 1964), "Se mi persorai", "Come nasce un amore" , «A Casa Di Irene», «The wish to dance» (φιναλίστ στο «Un disco per l'estate» 1965), «Goccia di Mare», , «Tutta la gente», αλλά πάνω από όλα  'Legata a un  granello di sabbia' (1961), θεωρείται το πρώτο παράδειγμα ιταλικής καλοκαιρινής επιτυχίας στην ιστορία, καθώς παρέμεινε πρώτο στα charts για 14 εβδομάδες και ήταν το πρώτο 45 rpm που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα που πουλήθηκαν στην Ιταλία

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url