Πέθανε ο Danny Kalb, κιθαρίστας των επιδραστικών Blues Project

Ο Danny Kalb, του οποίου το καινοτόμο και έμψυχο έργο στην κιθάρα ήταν ζωτικής σημασίας για τον ήχο του πρωτοποριακού συγκροτήματος της δεκαετίας του '60, The Blues Project, με έδρα τη Νέα Υόρκη, πέθανε χθες 19 Νοεμβρίου 2022. Η αιτία και ο τόπος θανάτου δεν έχουν ακόμη αναφερθεί . Ο θάνατος του Kalb, σε ηλικία 80 ετών, ακολουθεί μια μακρά ασθένεια και επιβεβαιώθηκε στο Facebook από τον Steve Katz, μέλος των Blues Project.

Μαζί με τον Michael Bloomfield των Paul Butterfield Blues Band, ο Kalb αναδείχθηκε ως ένας πρώιμος Αμερικανός ήρωας της κιθάρας καθώς το υβριδικό είδος blues-rock εντυπωσίασε στα μέσα της δεκαετίας του '60. Έμαθε την τέχνη του από τους κορυφαίους μπλουζμέν της εποχής και την εφάρμοσε στη νέα γενιά που έπαιζε τότε το είδος της μπλουζ μουσικής που διεισδύει στο ροκ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η δουλειά του είχε μεγάλη επιρροή και τον θαύμαζαν πολλοί κιθαρίστες που αναδείχθηκαν στην συνέχεια περισσότερο μετά από αυτόν.

 

Ο Kalb τραγούδησε επίσης, και ενώ η φωνή του δεν ήταν το πιο δυνατό του ατού, έβαλε τόση δύναμη στη φωνητική του δουλειά όσο και στην κιθάρα του. Το βασικό του τραγούδι στο "You Can't Catch Me" του Chuck Berry και το "Two Trains Running" του Muddy Waters στο ξεχωριστό άλμπουμ των Blues Project, το 1966's Projections, ήταν τα κυριότερα σημεία αυτής της σημαντικής κυκλοφορίας.

Ο Danny Kalb γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1942 στο όρος Vernon της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης και κιθαρίστας session, δουλεύοντας με τους Judy Collins, Phil Ochs και Bob Dylan σε ηχογραφήσεις και σε ζωντανές συναυλίες. Το 1963, εντάχθηκαν στο συγκρότημα του μεγάλου της folk του Greenwich Village, Dave Van Ronk, 

Το 1965, καθώς η συγχώνευση ηλεκτρικής ροκ μουσικής και μπλουζ άρχισε να αυξάνεται σε δημοτικότητα, ο Kalb σχημάτισε τους Blues Project - δανειζόμενο το όνομα από ένα άλμπουμ συλλογής στο οποίο εμφανίστηκε ο Kalb - με τον επίσης κιθαρίστα / τραγουδιστή Katz, τον μπασίστα / φλαουτίστα Andy Kulberg, ντράμερ. Ο Roy Blumenfeld και ο τραγουδιστής Tommy Flanders. Ο τελευταίος εναλλάσσει τα βασικά φωνητικά με τον Kalb στο ντεμπούτο άλμπουμ του γκρουπ για την Verve/Folkways, Live at the Café Au Go Go και ο πληκτρίστας Al Kooper, ο οποίος εντάχθηκε στο συγκρότημα εγκαίρως για να φτάσει σε αυτό το άλμπουμ,  Το άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης όπου έπαιζε συχνά το συγκρότημα Blues Project, και παρουσίαζε την ποικιλομορφία του γκρουπ, με τραγούδια από τους folk τραγουδιστές Donovan και Eric Andersen καθώς και από τον Willie Dixon και τον Bo Diddley.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url