Πέθανε ο Dan McCafferty τραγουδιστής των Nazareth

Ο Dan McCafferty, ένα αρχικό μέλος και μακροχρόνιος τραγουδιστής του σκωτσέζικου ροκ συγκροτήματος, Nazareth, πέθανε σήμερα (8 Νοεμβρίου 2022) σε ηλικία 76 ετών. Τα νέα κοινοποιήθηκαν από τον μπασίστα τους Pete Agnew, επίσης ιδρυτικό μέλος, στο Facebook του συγκροτήματος, αποκαλώντας την «την πιο θλιβερή ανακοίνωση που χρειάστηκε να κάνω ποτέ».

Οι Nazareth σχηματίστηκαν αρχικά στο Dumfermline της Σκωτίας το 1968, από τους McCafferty, Agnew, τον κιθαρίστα Manny Charlton και τον ντράμερ Darryl Sweet, όλοι μέλη ενός τοπικού συγκροτήματος Shadettes. Το νέο συγκρότημα πήρε το όνομά του από την πόλη της Πενσυλβάνια που αναφέρεται στο τραγούδι των The Band από νωρίτερα εκείνη τη χρονιά, «The Weight».

Αφού κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1971, το συγκρότημα τα κατάφερε όταν, αφού υποστήριξαν τους Deep Purple στην περιοδεία τους, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Razamanaz σε παραγωγή του Roger Glover στις αρχές του 1973 με την αναγνώριση των κριτικών και των θαυμαστών.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν μια σειρά από σινγκλ όπως τα "Broken Down Angel", "Hair of the Dog" και "Love Hurts". Η power ballad, που κυκλοφόρησε το 1975, έφτασε στο #8 στο Hot 100 στις αρχές του 1976 και έφτασε στο #1 σε πολλές περιοχές. Το συγκρότημα συνέχισε να κυκλοφορεί άλμπουμ και να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο από τότε.

Το 2014, ο μακροχρόνιος frontman τους έπρεπε να σταματήσει την περιοδεία με το συγκρότημα για λόγους υγείας, που αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ανακοινώνοντας τον θάνατο του μακροχρόνιου συμπαίκτη του στο συγκρότημα, ο Άγκνιου έγραψε: «Αυτή είναι η πιο θλιβερή ανακοίνωση που χρειάστηκε να κάνω ποτέ. Η Maryann και η οικογένεια έχασαν έναν υπέροχο στοργικό σύζυγο και πατέρα, έχασα τον καλύτερό μου φίλο και ο κόσμος έχασε έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές που έζησαν ποτέ.

«Πολύ στεναχωρημένος για να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή».

Ο τραγουδιστής, γεννημένος στις 14 Οκτωβρίου 1946, στο Dumfermline της Σκωτίας, είναι το δεύτερο ιδρυτικό μέλος που πέθανε το 2022. Ο Manny Charlton πέθανε στις 5 Ιουλίου.

Video Url