Πέθανε ο Μr. «Red Bull» Ντίτριχ Μάτεσιτς

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο συνιδιοκτήτης της Red Bull, Νίτριχ Μάτεσιτς, μια σημαντική παγκόσμια επιχειρηματική προσωπικότητα λόγω της αυτοκρατορίας του στα ενεργειακά ποτά και της ενεργής εμπλοκής του στη Formula 1.

Ο Αυστριακός επιχειρηματίας ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη δημιουργία της μάρκας που έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ενεργειακών ποτών.

Ο Κρίστιαν Χόρνερ, διευθυντής της Red Bull Racing, τόνισε: «Είναι πολύ, πολύ λυπηρό. Τι σπουδαίος άνθρωπος, πολύ σπάνιος. Ό,τι πέτυχε, και ό,τι έχει κάνει για τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε διαφορετικά σπορ, δεν έχει προηγούμενο. Τόσοι πολλοί από εμάς πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες για τις ευκαιρίες που μας έδωσε και για το όραμά του, για το ότι ποτέ δεν φοβήθηκε να κυνηγήσει το όνειρο. Αυτό έκανε και εδώ στην F1, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Του χρωστάμε τόσα πολλά».

Ο Mάτεσιτς γεννήθηκε στη Στυρία τον Μάιο του 1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γιος δύο δασκάλων δημοτικού σχολείου. Αφού απέκτησε πτυχίο μάρκετινγκ σε ηλικία 28 ετών το 1972 εντάχθηκε στην Unilever, προωθώντας αρχικά απορρυπαντικά. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στην εταιρεία καλλυντικών Blendax, όπου στα προϊόντα του περιλαμβάνονταν και οδοντόκρεμες.

Η έμπνευση για το ενεργειακό ποτό ήρθε στον Μάτεσιτς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ταϊλάνδη ως διευθυντής μάρκετινγκ της Blendax που ανήκει πλέον στην Procter & Gamble. Ενώ ταξίδευε για δουλειές στην Ασία, ανακάλυψε τυχαία το τονωτικό ποτό που τελικά θα λανσάριζε στην Ευρώπη ως Red Bull, αφού ίδρυσε την εταιρεία με αυτό το όνομα το 1984 σε συνεργασία με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία και συνεργάτη της Blendax Chaleo Yoovidhya. Η αρχική του επένδυση ήταν 500.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα ο Μάτεσιτς και ο Ταϊλανδός επενδυτής Chaleo Yoovidhya ίδρυσαν την Red Bull το 1984, αφού είδε ότι μπορούσε να εμπορευτεί το Krating Daeng - ένα άλλο ενεργειακό ποτό που δημιούργησε ο Chaleo - στη Δύση.