Ξέρετε κάποιον φτωχό φούρναρη;

Είπα σήμερα μετά από 1 μήνα περίπου να φάω μία πίττα από τον φούρνο της γειτονιάς μου που είναι μάλλον franchise ή ιδιοκτησία της αλυσίδας Θωμόπουλος.

 

Μέ έκπληξη άκουσα ότι ακρίβυνε πάλι την πρασόπιτα και την πήγε 2,60, δηλαδή το 1/10 σχεδόν του μεροκάματου ενός ανειδίκευτου εργάτη.

 

Πριν από μερικούς μήνες την είχε 1,60, δηλαδή έβαλε 1 ευρώ πάνω μέσα σε 6 μήνες.

 

Αυτός ο φούρνος με τυρόπιτες, σπανακόπιτες και άλλες πίτες πουλάει περίπου καμιά 200 κομμάτια την ημέρα, το λιγότερο, είναι έτοιμες, αγορασμένες ίσως και από το σούπερ μάρκετ κατεψυγμένες το πολύ με 4-5 ευρώ το ταψί και βγάζει 1000%.

 

Μόνο από τις πίτες το επί πλέον κέρδος του κάθε μέρα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 ευρώ, πόσο ρεύμα πληρώνει πια ή φυσικό αέριο; 50,000;

 

Άσε που όλοι οι φούρνοι έχουν ακριβύνει τα πάντα, μιλάμε για ληστεία.

 

Ο άλλος ο Σκλαβενίτης φέρνει κάτι μπισκότα από την Ισπανία και τα ακρίβυνε 50%, μας έχουν βρει κορόιδα και μας τα παίρνουν και μας λένε ότι κλείνουν οι φούρνοι.

 

Παρακαλώ τον σύλλογο τους και τον ΣΥΡΙΖ να μας στείλει 10 φούρνους στην Αττική που έκλεισαν όχι τις εκατοντάδες που λένε, σιγά μην κλείσουν, είναι δύσκολη δουλειά, αλλά πραγματικό χρυσάφι.

 

Θυμάμαι όταν υπήρχε μόνο ο γνωστός φούρνος της   Τατοϊου στην Κηφισιά ΠΟΤΕ δεν έκοβε απόδειξη,  και ο κόσμος ήταν ουρές στον πρώτο συνήθως απ' έξω, έτσι γίνονται τα λεφτά και τα δεκάδες καταστήματα Franchise, τώρα κόβει βέβαια, αλλά κάποτε δεν ήξερε τι ήταν η απόδειξη.

 

Και τώρα τους κάνει συμπαράσταση ο Κύριος Τσίπρας και όλα τα ΜΜΕ που δήθεν πονάνε τους αδικημένους και μας λένε για τα θύματα του Ελβετικού Φράγκου, δηλαδή αν πήγαινε το φράγκο 1 ευρώ θα επέστρεφαν χρήματα στην τράπεζα;

 

Οι άλλοι κλαίγονται που θα χάσουν τα σπίτια τους γιατί με μισθούς 800 ευρώ έπαιρναν δάνεια 300.000 και τώρα θέλουν να τους τα χαρίσουν, όλα αυτά που τους έχουν ήδη χαρίσει τα πληρώνουν άλλοι πολίτες με έμμεσο τρόπο, αυτοί που μένουν στο νοίκι.

 

Κλαίγονται επίσης όσοι δεν κόλλαγαν ποτέ ένσημα που παίρνουν μικρή σύνταξη, αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ, το κράτος μάλιστα, ειδικά τώρα η ΝΔ μοιράζει επιδόματα σε δήθεν ανέργους οι οποίοι δουλεύουν παράλληλα με μαύρη αμοιβή και όταν θα έλθει η ώρα θα ζητάν και σύνταξη.

Την άλλη φορά που είχα γράψει για τους φούρνους γκρινιάζανε, 2,60 η πρασόπιτα και 10 ευρώ τα κουλουράκια, ούτε στην Γερμανία δεν έχουν τόσο ή την Αμερική με δεκαπλάσιους μισθούς, αυτοί έχουν δώσει αύξηση στο προσωπικό τους;

Κώστας Ζουγρής

 

 

Δείτε τι λέει ο Κύριος Τσίπρας για τα φτωχαδάκια τους φουρναρέους που όλοι δε έχουν να φάνε και μένουν στο νοίκι.

 

«Οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και ιδίως για τον κλάδο των αρτοποιών, όπου έχουν δει ακόμα και μετά τις αλλαγές που έγιναν στα τιμολόγια τον Αύγουστο, αύξηση στους λογαριασμούς τους και όχι μείωση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά το τέλος της συνάντησης και πρόσθεσε:

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής έφυγε, οι αυξήσεις δεν έφυγαν. Και σήμερα, Σεπτέμβρη-Οκτώβρη οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν στα τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν για τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου, τιμές στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τιμές που κάνουν απαγορευτική τη λειτουργία τους.

Δεκάδες, εκατοντάδες αρτοποιεία κλείνουν σε όλη τη χώρα, ενώ και θέσεις εργασίας χάνονται διότι οι αυξήσεις για ένα μέσο αρτοποιείο αντιστοιχούν σε δύο και τρεις μισθούς εργαζόμενου».