'Πνίγηκε' η Κρήτη, Μήνυμα του 112 στους κατοίκους Καρπάθου, Κάσου, Ρόδου, Χάλκης, Καστελόριζου

Συνεχίζουν να επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, καθώς και για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Κακοκαιρία-Ηράκλειο: Ένας νεκρός από πνιγμό, τον παρέσυρε χείμαρρος - Μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Λασιθίου
 
«Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν κυρίως στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων, και για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι μέχρι αυτή την στιγμή. Όπως είπε, σήμερα λίγο πριν από το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και υπογράμμισε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα. 

«Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή. Σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. 
                     
Επιπλέον, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι πυροσβέστες ανέσυραν έναν άντρα 50 ετών χωρίς τις αισθήσεις από ιδιωτικό αυτοκίνητο στην ακτή της Αγίας Πελαγίας, ενώ σώες απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς. Ακόμη, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας μεταξύ τους και 2 παιδιά. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και ήδη εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο. «Σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται όλες οι δυνάμεις μας σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο», υπογράμμισε. 

«Από την περασμένη Πέμπτη που εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και στην Κρήτη. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε από χθες, Παρασκευή, με τις Περιφέρειες και όλους τους δήμους των περιοχών αυτών, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας μετά από σχετική διαβούλευση με την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα φαράγγια στο νησί έκλεισαν προληπτικά από χθες. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων», κατέληξε. 

Video Url

 

«Μέσα σε 10 λεπτά έγιναν όλα στην Αγία Πελαγία. Όλη αυτή η καταστροφή, η στιγμιαία πλημμύρα, όπως την λέμε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος σήμερα έφτασε εκτάκτως στην Κρήτη.

Ο κ. Λέκκας αφού πραγματοποίησε μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία μίλησε για μία τεράστια καταστροφή λέγοντας πως «στην Αγία Πελαγία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής».

Διαβάστε επίσης: Αγωνιώδεις έρευνες για την αγνοούμενη στην Κρήτη: Οργή κατοίκων για τις φονικές κακοτεχνίες – Εικόνες καταστροφής
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα. Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη  θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».

«Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή»
Παράλληλα, ο καθηγητής διαχείρισης Καταστροφών τόνισε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή «εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού αλλά και κυρίως επειδή οι είσοδοι των έργων είχαν απομονωθεί από αντικείμενα, δέντρα, αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».

Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

 

Φονικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κρήτη, καθώς ήδη ένας 50χρονος πνίγηκε από τα ορμητικά νερά όταν εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για αγνοούμενους.

Κατά τη συνομιλία με τη σύζυγό του λίγο πριν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, όπως αναφέρει το cretαlive, φέρεται να της περιέγραφε πως το νερό έχει φτάσει ως τα παράθυρα του αυτοκινήτου, τα οποία είχε κλείσει, ενώ όταν πια το νερό κάλυψε το όχημα, το κινητό «νέκρωσε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγνοείται η συνεπιβάτιδα του 50χρονου, ενώ οι έρευνες σε όλα τα οχήματα που έχουν παρασυρθεί συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Απίστευτες εικόνες καταστροφής
Η κακοκαιρία άφησε πίσω της μεγάλα προβλήματα και στη Σητεία από την ισχυρή βροχόπτωση που μετέτρεψε σε ορμητικούς χειμάρρους τους δρόμους της πόλης. Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και αρκετά βρέθηκαν μέσα στο λιμάνι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που δέχθηκε δεκάδες κλήσεις προχώρησε στον απεγκλωβισμό 8 τουριστών κι ενός φύλακα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας, με όλους να είναι καλά στην υγεία τους. Τριάντα κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε μόνο στη Σητεία μέχρι αυτή την ώρα η πυροσβεστική υπηρεσία. 

SOS από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου
Αγνοούμενη παραμένει μία γυναίκα, η οποία φαίνεται να ήταν στο ίδιο ΙΧ με τον άνθρωπο που βρήκε τραγικό θάνατο από την κακοκαιρία στην Αγία Πελαγία Κρήτης, σύμφωνα με τα όσα είπε στο One ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.

Όπως ανέφερε στο One είναι κι άλλες περιοχές της Κρήτης έχουν προβλήματα.

 

«Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε γιατί ενδεχομένως να έχουμε ένταση των φαινομένων το μεσημέρι», ανέφερε.

Ο δήμαρχος επισήμανε επίσης πως ο δήμος δεν δέχτηκε σήμερα καμία προειδοποίηση από το 112 σήμερα, παρά μόνο χτες.

Μήνυμα του 112 στο Λασίθι
Εν τω μεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Ενεργοποίηση 112. Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην Π.Ε. Λασιθίου . Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Ακολουθείτε οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

«Εκτός ελέγχου»
«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην περιοχή. Αυτή την στιγμή έχουν πέσει πάνω από 350χιλιοστά νερό μέσα σε τρεις ώρες. Παντού είναι τα προβλήματα. Στα τοπικά διαμερίσματα και στο τοπικό δίκτυο και στους χώρους πάρκινγκ, όπου υπάρχουν αυτοκίνητα. Παντού.» επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  Σημειώνεται πως από την κακοκαιρία στο Ηράκλειο της Κρήτης ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του και δύο ακόμη αγνοούνται.

 

Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην ανατολική Κρήτη, όπου οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr καταγράφουν ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως.
Εντυπωσιακές εικόνες από τις φονικές πλημμύρες στην Κρήτη δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου το Ηράκλειο, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και μία γυναίκα ακόμη αγνοείται, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα νερά ορμητικών χειμάρρων κατά τη διάρκεια ξαφνικής πλημμύρας στην Αγία Πελαγία.

Διαβάστε επίσης: «Μέσα σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή» – Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας για την φονική κακοκαιρία

Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην ανατολική Κρήτη, όπου οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr καταγράφουν ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την πιθανότητα βροχόπτωσης, βάσει δορυφορικών παρατηρήσεων, και με κόκκινες κουκίδες παρουσιάζονται οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραφαν υετό (βροχοπτώσεις) στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 15/10, κατά τη μέγιστη ένταση των βροχοπτώσεων. 

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατανομή τού ύψους της βροχής στην Κρήτη και τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφονται στην Κρήτη μέχρι τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 15/10. 

Για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται η ανάγκη λειτουργίας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, η πύκνωση του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας και η περαιτέρω ανάπτυξη έξυπνων αλγορίθμων, που θα βασίζονται στις καταγραφές των μετρητικών συστημάτων και θα προειδοποιούν κατάλληλα για την ένταση των καιρικών φαινομένων.