Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, που ξεκινά σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται τις ρωσικές περιοχές και ισχυριζόμενος ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι “ να απελευθερώσει” το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον “ ζυγό” της Ουκρανίας.

 

Η Δύση επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της Μόσχας, κατήγγειλε ο Πούτιν - Η Ρωσία διαθέτει "πολλά όπλα για να απαντήσει"

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στη διάρκεια του οποίου κήρυξε μερική επιστράτευση προκειμένου να στηριχθεί η στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει “ πολλά όπλα για να απαντήσει” στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι “ δεν μπλοφάρει”.

Εξάλλου ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

 

Ο Πούτιν προχώρησε στο διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση ότι θα γίνουν δημοψηφίσματα ένταξης στη Ρωσία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Μετά την ανακοίνωση ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τη Δύση.

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Έντονη ήταν η αντίδραση και των ΗΠΑ στη σκιά της ανακοίνωσης της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Η Ρωσία θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς οι φιλορωσικές αρχές σε τέσσερις περιφέρειες ετοιμάζονται να οργανώσουν εσπευσμένα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης.

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (…) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αντίδραση και από τον Σολτς
Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του, οι οποίες εγείρουν κίνδυνο καταστροφής τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, εάν αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

«Γι’ αυτό δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε ο κ. Σολτς κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Θα παραμείνουμε άπρακτοι θεατές καθώς κάποιοι θα μας στέλνουν πίσω σε μια παγκόσμια τάξη όπου ο πόλεμος είναι κοινό μέσο άσκησης πολιτικής, όπου ανεξάρτητα κράτη αναγκάζονται να γίνουν μέρος ισχυρότερων γειτόνων τους ή αποικιοκρατών επικυρίαρχων, όπου η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προνόμιο για λίγους και τυχερούς;», διερωτήθηκε ο κ. Σολτς.