Πέθανε ο αρχιτέκτονας Νίκος Κτενάς – Δημιουργός της βραβευμένης πολυκατοικίας στο Ν. Ψυχικό

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός από το «Inside-Out», μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολυκατοικίες της Αθήνας.

Πέθανε σε ηλικία 62 ετών ο πολυβραβευμένος για το έργο του αρχιτέκτονας, Νίκος Κτενάς.

Πολλοί συνάδελφοι, αρχιτέκτονες και συνεργάτες αφήνουν συλλυπητήρια μηνύματα στην σελίδα του Νίκου Κτενά στο Facebook μιλώντας παράλληλα για το στίγμα των έργων του και της καριέρας του. 

Το πιο γνωστό έργο του
Ο κ. Κτενάς έγινε ιδιαίτερα γνωστός από το «Inside-Out», μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολυκατοικίες της Αθήνας, καθώς κατάφερε όχι μόνο αλλάξει το αστικό τοπίο στο Νέο Ψυχικό και να ξεχωρίσει ως καινοτόμος πρόταση, αλλά και να κερδίσει το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013-2017 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Ως πρότζεκτ, το «Inside-Out» πέτυχε να γίνει τοπόσημο καθώς εκπροσωπεί την επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας, εμπλουτίζοντας δημιουργικά και σύγχρονα τον κλασικό της χαρακτήρα με ορατό αποτέλεσμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

 

Το βιογραφικό του
Γεννημένος στον Πειραιά το 1960, ο Nίκος Κτενάς απέκτησε το πτυχίο της αρχιτεκτονικής από το Cornell University της Nέας Υόρκης μετά από σπουδές Μαθηματικών, Φυσικής, Μουσικής Θεωρίας και εισαγωγικών μαθημάτων στην Αρχιτεκτονική σε διάφορες σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων Columbia University, Syracuse University, και The Cooper Union.

Από το 1984 έως το 1992 δίδαξε στο EPFL_École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ελβετία στην έδρα του Luigi Snozzi. Ανοίγει το αρχιτεκτονικό του γραφείο στο Lugano το 1987 και στην Αθήνα το 1993. Από το 1992 έως σήμερα, είχε προσκληθεί να παρουσιάσει το έργο του σε διάφορες ελληνικές και ευρωπαϊκές σχολές αρχιτεκτονικής και από το 2005 διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Accademia di Architettura στην πόλη Mendrisio της Ελβετίας.

Στην διάρκεια της καριέρας του διηύθυνε διάφορα εργαστήρια αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη όπως, ‘Lid’A2’_Università degli Studi Mediterranea, Reggio Calabria, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ‘SE de Projet intensif ENSA-V’_École Nationale Supérieure d’architecture de Versailles, ‘SIA’_DA / Universidade Autónoma de Lisboa, κ.α. και έδωσε δημόσιες διαλέξεις σε διάφορες ευρωπαϊκές σχολές και πόλεις μεταξύ των οποίων, Palermo, Reggio Calabria, Vico Morcote, Paris, Versailles, Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Lisboα, Sevilla, Ischia – Napoli, κ.ά. 

Πάνω από 80 χρόνια
Έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην αρχιτεκτονική, τη δημιουργική του σφραγίδα φέρουν πάνω από 80 έργα. Μερικά από αυτά εκτέθηκαν στο ‘ΝΑΙ’ (Netherlands Institute of Architecture), Rotterdam, στο ‘Archivio Cesare Cattaneo’, Cernobio – Como, στην ‘Pavillon de l’Arsenal’ Paris, ενώ είχε προσκληθεί και στην ‘7η Biennale Αρχιτεκτονικής’ στη Βενετία. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ανάμεσά τους και την ‘Ειδική Διάκριση’ για τρία υλοποιημένα έργα του από το EIA_Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στον ανά τετραετία θεσμό ‘Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008’.

Το 2006, η επιθεώρηση Αρχιτεκτονικά Θέματα αφιέρωσε το τεύχος 37/2006 στην μονογραφία του και το ίδιο έτος εκδόθηκε το βιβλίο ‘Semplice e Complesso’, μια θεωρητική συζήτηση γύρο από την αρχιτεκτονική σκέψη και διδακτικές αρχές του Νίκου Κτενά, στα ιταλικά από την ομάδα XM+ – iiriti Editore. 

Στιγμή ορόσημο
Στιγμή ορόσημο θεωρείται όταν το 2017 έλαβε το ειδικό τιμητικό βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για το πολυσχιδές αρχιτεκτονικό του έργο και την προσφορά του στην τέχνη της Αρχιτεκτονικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.