Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ray-Ban

 Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο ιδιοκτήτης της Ray-Ban καιμια από τις πλουσιότερες επιχειρηματικές προσωπικότητες της Ιταλίας, Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μεχρι την1η Ιουνίου η καθαρή περιουσία του Ντελ Βέκιο υπολογιζόταν στα 25,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το τον δείκτη του Bloomberg. 

 Ο Ιταλός επιχειρηματίας ξεκίνησε από ένα μικροσκοπικό εργαστήριο οπτικών στα περιοχή των Δολομιτών και κατέληξε ως ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στα γυαλιά, πέθανε. 

 Μεγαλωμένος σε ένα ορφανοτροφείο του Μιλάνου, ο Ντελ Βέκιο έφυγε από την πόλη για να ανκοίξει κατάστημα στην πόλη Αγκόρντο, στις Άλπεις, στα βόρεια της Βενετίας. Ξεκίνησε ως μικρός προμηθευτής εξαρτημάτων σκελετού σε τοπικούς κατασκευαστές γυαλιών. 

 Η εταιρεία του, EssilorLuxottica, κατέληκε να γίνει τελικά ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο. Παγκοσμίως αναγνωρισμένες μπράντες, όπως Ray-Ban και Oakley, ήταν μεταξύ των δεκάδων επωνυμιών γυαλιών που αγόρασε ο Ντελ Βέκιο στο δρόμο του προς την κορυφή. 

 Κατείχε μερίδιο 32% στην EssilorLuxottica, τον γαλλο-ιταλικό γίγαντα γυαλιών που προέκυψε από τη συγχώνευση της Luxottica το 2018 με τον γαλλικό γίγαντα φακών Essilor. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει σκελετούς για πολυτελείς οίκους όπως η Armani και η Prada, εκτός από την κατοχή επωνυμιών όπως η Ray-Ban, έχει περισσότερους από 180.000 υπαλλήλους και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. 

 Η EssilorLuxottica είναι η κορυφαία εταιρεία λιανικής πώλησης γυαλιών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός διορθωτικών φακών. 

 

 Επίσης, η εταιρεία συμμετοχών του, Delfin, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ιταλικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mediobanca και έχει μερίδιο λίγο κάτω από το 10% στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας Generali.