Πτώση στις τιμές σιτηρών, ελαίων στην αγορά

Οι τιμές βασικών αγροτικών εμπορευμάτων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλη πτώση, εν μέσω βελτίωσης των προοπτικών για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Όπως εξηγούν οι αναλυτές η τεράστια σοδειά σιτηρών της Ρωσίας κατά την τρέχουσα σεζόν, η αύξηση των εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία, αλλά και οι προσδοκίες ότι θα δοθεί λύση στο ζήτημα των σιτηρών της Ουκρανίας θέτουν τις τιμές αγροτικών εμπορευμάτων στα χρηματιστήρια σε τροχιά πτώσης.  

Το φοινικέλαιο έχει μάλιστα βυθιστεί σε bear market. Μετά τη βουτιά της τιμής του κατά 9% τη Δευτέρα, σήμερα υποχωρεί επιπλέον 1,8%, καθώς η Ινδονησία - ο κορυφαίος παραγωγός - αυξάνει τις πωλήσεις της. Πρόκειται για πλήρη αλλαγή του σκηνικού σε σχέση με τα τέλη Απριλίου, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα - ρεκόρ.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, οι τιμές σίτου και αραβοσίτου υποχώρησαν χθες περίπου 2% και αναλυτές προβλέπουν σήμερα νέα πτώση. 

Οι εξελίξεις αυτές προσφέρουν μία μικρή ανάσα ανακούφισης σε μία περίοδο εκρηκτικού πληθωρισμού και εντεινόμενης ανασφάλειας για την επισιτιστική επάρκεια. Ο δείκτης τροφίμων του ΟΗΕ εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υποχώρησε ελαφρά, παραμένοντας όμως κοντά σε ρεκόρ.

Για να περάσει η πτώση από την χρηματιστηριακή αγορά στους καταναλωτές θα πρέπει ουσιαστικά να έχει διάρκεια. Να αποδειχθεί δηλαδή ότι δεν πρόκειται για προσωρινό μόνο φαινόμενο. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς  και από την ταχύτητα και έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις εξαγωγές από την Ουκρανία. Η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως και η σοδειά της λείπει από την αγορά. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021 στους 777.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας. Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν 689.000 τόνους καλαμποκιού, 63.000 τόνους σίτου και 21.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα στοιχεία.