Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση για αποικιακή αλαζονεία και για προσπάθεια να συντρίψει τη χώρα του με «ανόητες» κυρώσεις που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή».
Με μια επιθετική ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες», υποστηρίζοντας πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη αλλά αναγκαία» την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του στο φόρουμ που διεξάγεται φέτος χωρίς σχεδόν καμία δυτική συμμετοχή, απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, είπε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Όπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».
Ο Πούτιν απέσπασε χειροκροτήματα από την αίθουσα όταν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που προκάλεσε, όπως είπε, ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο κύριος στόχος της εισβολής ήταν η υπεράσπιση του λαού «μας» στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας - μια δικαιολογία που το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε κατοχή τμήματα της νότιας Ουκρανίας πολύ πέρα από το Ντονμπάς.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς μάχονται επίσης για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα της Ρωσίας για διασφάλιση της ανάπτυξης».
«Η Δύση έχει ουσιαστικά αρνηθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς αδύνατο να συνάψουμε νέες συμφωνίες μαζί της», είπε ο Πούτιν.
«Στην τρέχουσα κατάσταση, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων για εμάς και απειλών, η απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν επιβεβλημένη - δύσκολη, φυσικά, αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία».
Ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους «απεσταλμένους του Θεού στη Γη» και ότι οι δυτικές κυρώσεις βασίστηκαν σε μια λανθασμένη βάση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία οικονομική κυριαρχία.
Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούσαν να «αλλάξουν τον ρου της ιστορίας», είπε, για να αποδυναμώσουν μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία.
«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή» δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.
Δυτικοί σύμμαχοι με επικεφαλής την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν επιβάλει τις πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχει αντιμετωπίσει οποιοδήποτε έθνος στη σύγχρονη ιστορία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε αυτούς που τις επέβαλαν.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η ΕΕ απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία» έχοντας μπει σε μια πορεία που θα οδηγήσει στον ριζοσπαστισμό και σε αλλαγή των ελίτ, επικρίνοντας τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η «εκτύπωση χρήματος» για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και της ανισότητας.
Επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή τον κατηγορεί προσωπικά για τα οικονομικά της προβλήματα και τόνισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- δεν έχουν καμία σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες χώρες.
Αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν σημείωσε πως η απόφαση της Μόσχας να εξαπολύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία.
Συνέχισε λέγοντας πως η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας.
Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Επιπροσθέτως τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία» παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης και θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία «με όσους το θέλουν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι η χώρα του αναμένει ότι οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν αφότου ολοκληρωθεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε αυτήν τη χώρα.
Πούτιν: Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, ο Πούτιν είπε: «αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα».
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (...) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε.
Η Ρωσία, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως «σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή», είπε ο Πούτιν.
«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», εξήγησε.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μισο-αποικία» των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή είναι η δική μου άποψη», πρόσθεσε.