Υπάρχει ζωή εκεί έξω; Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ίσως εντόπισε σήματα εξωγήινων πολιτισμών

Το τηλεσκόπιο Sky Eye © EPA
Το τηλεσκόπιο Sky Eye © EPA

Μια είδηση που έρχεται από την Κίνα σχετικά με τον εντοπισμό σημάτων εξωγήινων πολιτισμών έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων. Η εν λόγω είδηση λίγο μετά διεγράφη.

Σύμφωνα με το Bloomberg η είδηση δημοσιεύτηκε στο υποστηριζόμενο από το κράτος Μέσο Science and Technology Daily, αλλά αργότερα «φαίνεται να διέγραψε το δημοσίευμα και τις αναρτήσεις σχετικά με την ανακάλυψη».

Τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που εντοπίστηκαν από το Sky Eye - το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο - διαφέρουν από προηγούμενα που είχαν καταγραφεί και η ομάδα τα ερευνά, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον Zhang Tonjie, επικεφαλής επιστήμονα της ομάδας αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών που συγκροτήθηκε από το πανεπιστήμιο Beijing Normal , το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg δεν έχει γίνει γνωστό γιατί η είδηση αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της Science and Technology Daily, της επίσημης εφημερίδας του κινεζικού υπουργείου επιστήμης και τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω είδηση είχε ήδη αρχίσει να γίνεται viral στο κοινωνικό δίκτυο Weibo, ενώ αναρτήθηκε και από άλλα Μέσα Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Sky Eye, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική επαρχία Guizhou της Κίνας και έχει διάμετρο 500 μέτρα, ξεκίνησε επίσημα την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Η ομάδα εντόπισε δύο σειρές δυνητικά «ύποπτων» σημάτων το 2020, κατά την επεξεργασία δεδομένων που είχαν συγκεντρωθεί το 2019, και βρήκε άλλο ένα πιθανό σήμα το 2022 από δεδομένα παρατήρησης εξωπλανητικών στόχων, ανέφερε ο Zhang, σύμφωνα με την έκθεση.

 

«Το τηλεσκόπιο Sky Eye είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη ραδιοφωνική ζώνη χαμηλών συχνοτήτων και παίζει κρίσιμο ρόλο στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών», δήλωσε ο Zhang.

Μάλιστα δήλωσε ότι τα σήματα θα μπορούσαν να είναι και ραδιοπαρεμβολές, κάτι που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Οι αρθρογράφοι του Bloomberg προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας Science and Technology Daily χωρίς όμως επιτυχία.

Πηγή: Bloomberg