Μια θλιβερή είδηση, πέθανε ο Joel Whitburn, είχε κάνει το πάθος του για την μουσική έρευνα για χιλιάδες φίλους της

Ο Joel Whitburn, του οποίου τα βιβλία που συγκέντρωναν τα δεδομένα των τσαρτ του περιοδικού  Billboard  με τις θέσεις που έπαιρνε τοο κάθε τραγούδι και άλμπουμ και πληροφορίες γι' αυτά,  πέθανε. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον Paul Haney, υπάλληλο της Record Research, της εκδοτικής εταιρείας που διαχειρίζεται η Whitburn. Ο Whitburn ήταν 82 ετών. Η αιτία, ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία θανάτου δεν έχουν ακόμη αναφερθεί.

Τα παιδιά του συνεχίζουν το έργο του, αλλά το ενδιαφέρον πια για τα τσαρτς είναι περιορισμένο.

Τα βιβλία του Whitburn συγκέντρωσαν ένα κομμάτι της ιστορίας  της μουσικής στα charts στους τομείς της ποπ, της R&B, του ροκ  και της κάντρι, καθώς και άλλων. Εξέδωσε επίσης βιβλία με στενότερη εστίαση, όπως η μουσική μιας συγκεκριμένης χρονιάς ή οι δίσκοι των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, η εταιρεία του Whitburn έχει εκδώσει σχεδόν 300 βιβλία σε όλο το διάστημα πάνω από 50 χρόνια. Η εταιρεία του είχε έδρα στο Menomonee Falls του Ουισκόνσιν.

 

Εκτός από τη δημοσίευση των σχολαστικά ερευνημένων και συγκεντρωμένων βιβλίων του, ο Whitburn λέγεται ότι είχε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ηχογραφημένης μουσικής στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, ο Whitburn κατείχε ένα αντίγραφο για κάθε τραγούδι του τσαρτ στο  Billboard Hot 100 και ποπ σινγκλ (από το 1936), κάθε άλμπουμ ποπ στα charts (από το 1945) και συλλογές σχεδόν κάθε χώρας που έχει καταγραφεί, R&B, Bubbling Under The "Hot 100 » και Adult Contemporary records.

 

Μαζί με τον Πετρίδη έχουμε στην κατοχή μας τα περισσότερα από τα βιβλία του που αγοράζαμε από τις αρχές του '70 και ήταν ο οδηγός μέσω του οποίου ψάχναμε και αγοράζαμε δίσκους που είχαν γίνει πιο γνωστοί στην κάθε περίοδο της μουσικής.

 

Τα βιβλία του βοηθούσαν στο να μην αγνοήσεις κάτι που για κάποιο λόγο είχε ξεχωρίσει

 

Video Url