Ο Μπιλ Γκέιτς πήγε στην Ακρόπολη, θέλει να αγοράσει τους Πεταλιούς που είναι οι Ελληνικές Μαλβίδες;

Την Ακρόπολη επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για ιδιωτική επίσκεψη, ενώ μέσω φημών ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει αγοράσει τις «Ελληνικές Μαλδίβες», δηλαδή τους Πεταλιούς.
Όπως αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας στον Alpha και στην εκπομπή «Super Κατερίνα» στόχους ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είναι για να αγοράσει ένα νησί και εδώ και μέρες έχει βάλει στο «μάτι»

 Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Μαρή Εμπειρίκου και του Σπύρου Καρνέση κρατά εδώ και δεκαετίες και απασχολεί τη Δικαιοσύνη σχετικά με την ιδιοκτησιακή ταυτότητα του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών ή των «Ελληνικών Μαλδιβών», όπως αποκαλούνται τα δέκα νησάκια με τα γαλαζοπράσινα νερά και την τροπική ομορφιά που βρίσκονται απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας. Ηδη κατά την τελευταία δεκαετία η «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», που είναι ιδιοκτήτης της συστάδας των δέκα νησιών (Μεγαλόνησος, Χερσονήσι ή Ξερονήσι, Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος ή Τραγονήσι και Φούντι) συνολικής έκτασης 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λειτουργούσε για μεγάλο διάστημα με διοίκηση διορισμένη από τα δικαστήρια.

Από το 1916 η οικογένεια Εμπειρίκου διαθέτει ακίνητο στο Ξερονήσι, ενώ στο Τραγονήσι έχει κατοικία ο Σπύρος Καρνέσης. Ωστόσο, η ιστορία της πολύκροτης υπόθεσης ξεκινά από το 1976, όταν ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικολάου Παπαλιού το 50%, η οποία το 1986 πούλησε το μερίδιό της από την «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» στη λιβεριανή εταιρία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγµένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση. Αρχές της δεκαετίας του 1990 και ενώ οι σχέσεις των μετόχων ήταν αρκετά καλές, συμφωνούν να πουλήσουν 200 στρέμματα στο Μεγανήσι στον γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ, ο οποίος έφτιαξε μια βίλα.

Το ακίνητο του Πικάσο πουλήθηκε αργότερα σε εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ, που ελέγχει την Coca-Cola HBC. Οι σχέσεις των μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», Εμπειρίκου και Καρνέση, άρχισαν να περνούν κρίση από το 2007 και μετά, όταν η πλευρά Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής του Εμπειρίκου. Μάλιστα, στην αγωγή που είχε καταθέσει ο Εμπειρίκος υποστηρίζει πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεµηθεί το νησιωτικό σύµπλεγµα µεταξύ των δύο µετόχων της «Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε.», η οποία όµως δεν απέδωσε.