Πέθανε ο Ray Liotta σε ηλικία 67 ετών

Ο γνωστός ηθοποιός του αμερικανικού σινεμά Ρέι Λιότα πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 67 ετών.

 Ο Λιότα έγινε ευρέως γνωστός από την συμμετοχή του από την κλασσική ταινία «The Good Felas» του Μάρτιν Σκορτσέζε αφού είχε συμπρωταγωνιστήσει στο «Field of Dreams».

 

Ποιος ήταν ο Ρέι Λιότα

Ο Ρέι Λιότα γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ήταν Αμερικανός πολυβραβευμένος ηθοποιός και παραγωγός κινηματογράφου.

Απόφοιτος της σχολής υποκριτικής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ο Λιότα διακρίθηκε αρχικά συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές σειρές, όπως στο σίριαλ «Στην Εντατική», λαμβάνοντας ένα βραβείο Emmy κι ένα Prism.

Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με το σινεμά αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για τη συμμετοχή του στην ταινία του Τζόναθαν Ντέμι με τίτλο «Άγριο Θηλυκό» (1986).

Το 2004 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο Μπρόντγουεϊ λαμβάνοντας μέρος στην παράσταση «Match», ενώ παράλληλα, τιμήθηκε με απονομή του 70ου ετήσιου βραβείου Drama League Ακόμη, ήταν υποψήφιος για τη διάκριση Screen Actors, μετά την ερμηνεία του ως Φρανκ Σινάτρα στην τηλεταινία «The Rat Pack» (1998).

Άλλοι αξιομνημόνευτοι ρόλοι του ήταν στις ταινίες οι «Hannibal», «Narc», «Blow» και «Copland».

Goodfellas: Το γκανγκστερικό δράμα που άλλαξε για πάντα το Χόλιγουντ

Video Url

Η ερμηνεία του, ωστόσο στο έργο του Μάρτιν Σκορτσέζε, «Goodfellas» («Τα Καλά Παιδιά») του 1990, όπου ενσάρκωσε τον Χένρι Χιλ, ήταν αυτή που τον έφερε στο προσκήνιο της παγκόσμιας προσοχής. Κατά τον κριτικό κινηματογράφου, Ρόμπερτ Έμπερτ, «καμία άλλη ταινία δεν έχει καταφέρει να αποτυπώσει τόσο καλά το οργανωμένο έγκλημα. Ούτε καν ο ”Νονός”».

Video Url

Ο Σκορσέζε έχτισε τον μύθο πάνω στον Ρέι Λιότα, που ως εκείνη τη στιγμή είχε στο ενεργητικό του μια εξαιρετική ερμηνεία στην ταινία του Tζόναθαν Ντέμι «Something Wild» (1986), για την οποία είχε αποσπάσει μια υποψηφιότητα στα Βραβεία Golden Globe. Στα «Καλά Παιδιά», όμως, θα ξεδιπλωθεί όλο το ταμπεραμέντο του υποδυόμενος τον Χένρι Χιλ, που μεγάλωσε σε μια ιταλοαμερικανική γειτονιά του Μπρούκλιν και από μικρός φανταζόταν τον εαυτό του να είναι σεπτό μέλος της οικογένειας των γκάνγκστερ και της Μαφίας. Ο Χένρυ Χιλ είναι «το καλό παιδί» της μαφίας που αργότερα έγινε πληροφοριοδότης του FBI και κατέδωσε 50 πρώην συνεργάτες του. 

Η ταινία υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία Όσκαρ μεταξύ αυτών: Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μεγαλύτερη επιτυχία είχε στα BAFTA, όπου κέρδισε σε έξι κατηγορίες. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ταινίες στο είδος των αστυνομικών ταινιών (crime film). To 2000 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και εισήλθε στο National Film Registry ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».