Διαδικτυακή «πυραμίδα» με 10.000 θύματα στην Ελλάδα

Εταιρεία που υποσχόταν πολύ μεγάλες αποδόσεις με συνδρομή έως και 3.000 ευρώ σε κάποιο από τα «πακέτα» της είναι εκτός λειτουργίας και φέρεται να κατέρρευσε

Μια «πυραμίδα» που είχε στηθεί για να αυξήσει –επί πληρωμή– τον αριθμό των likes και των ακολούθων επιχειρήσεων και ιδιωτών στα social media κατέρρευσε πρόσφατα. Η πυραμίδα αποτελεί μία από τις πλέον διαχρονικές μεθόδους εξαπάτησης όσων αναζητούν εύκολες και γρήγορες αποδόσεις. 

Το θύματα αγόραζαν τα διάφορα πακέτα που υπάρχουν στις πλατφόρμες αυτές για τα ποσά των €100, €600 και €1,500. Στη συνέχεια, καλούνταν να κάνουν like σε διάφορες διαφημίσεις που εμφανίζονται στην εφαρμογή, ενώ όσα περισσότερα likes γίνονταν και όσους περισσότερους συνδρομητές θα προσέλκυαν τα θύματα στις πλατφόρμες τόσο περισσότερα ημερήσια κέρδη έχουν.

Οι επιτήδειοι υπόσχονταν στα θύματα καθημερινή απόδοση της τάξης του 5% μέχρι και 10%.

Για παράδειγμα, έναντι 600 ευρώ ο χρήστης έκανε 15 likes την ημέρα σε ισάριθμες διαφορετικές ιστοσελίδες ή βίντεο με αντάλλαγμα εξασφαλισμένο μηνιαίο εισόδημα 765 ευρώ ή εξασφαλισμένα ετήσια έσοδα 9.307,5 ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή των «πακέτων». Αντίστοιχα, έναντι 3.000 ευρώ τα μέλη της εταιρείας προσέβλεπαν σε εγγυημένο ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ

Με τις πληρωμές να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα (USDT) και την πλατφόρμα της εταιρείας να είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι εγκέφαλοι της πυραμίδας έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, των οποίων το ύψος δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Για την ώρα έχει κατατεθεί μόνο μικρός αριθμός καταγγελιών για την υπόθεση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.