Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Άννα Βίσση

Ήδη ήταν πολύ γνωστή στην Κύπρο, αλλά δεν άργησε με το τραγούδι «Σ’αγαπώ» του Σταύρου Κουγιουμτζή να κλέψει  και τις δικές μας τις καρδιές. Τότε, παράλληλα με το ραδιόφωνο,  εγώ είχα  αρχίσει να κάνω δικές μου εκπομπές και στην τηλεόραση.

Στις «Χρυσές φωνές» που 1974 λοιπόν, που έκανα για την ΥΕΝΕΔ με παραγωγό τον Δημήτρη Ποντίκα, είχα καλέσει και την δεκαεπτάχρονη Άννα Βίσση. Αυτή θα ήταν και η πρώτη τηλεοπτική  εμφάνισή της στην  Ελλάδα, γιατί στην Κύπρο είχε ήδη δουλέψει με την Δάφνη Τζαφέρη και την Φρύνη Παπαδοπούλου σε εκπομπές τού ΡΙΚ. Από την πρώτη στιγμή, εκτός από την ομορφιά και τη φωνή της, μού είχαν κάνει εντύπωση η δροσιά, η σπιρτάδα, η σιγουριά και η άνεση που είχε καθώς μού απαντούσε σε ό,τι την ρωτούσα.

Φέτος η Αννούλα γιόρτασε 50 χρόνια στο τραγούδι. Και τα γενέθλια αυτά την έφεραν και στο Ηρώδειο. Σ’ αυτό το θέατρο, από έφηβος πάνω στα βραχάκια, και τί δεν είχα δει, και τί δεν είχα ακούσει. Πόσες μεγάλες, μαγικές στιγμές δεν έζησα, πόσα απογεύματα και βράδια που με κάνανε να λέω  «σ’ ευχαριστώ ζωή».

Είναι όμως καιρός που δεν πηγαίνω πια στο Ηρώδειο. Άλλωστε και το αυστηρό άβατο που υπήρχε όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αθηνών, έχει κι αυτό από καιρό καταργηθεί. Και η σκηνή του έπαψε να φιλοξενεί  όπως γινόταν στην αρχή, μόνο αρχαίες τραγωδίες και  κωμωδίες αττικές και κλασική μουσική, όπερες και μπαλέτα. Και τώρα,  μέσα και από το πανταχού παρόν πια διαδίκτυο μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε ένα απόσπασμα από τη γιορτινή συναυλία που έδωσε στο θέατρο κάτω απ’την Ακρόπολη η Άννα Βίσση στις 3 Οκτωβρίου τού 2023..

Το τραγούδι είναι το πανέμορφο παραδοσιακό τής Κύπρου «Γιασεμί» που έχει τραγουδήσει στα κυπριακά μέχρι και ο Placido Domingo.

Γιώργος Παπαστεφάνου

 

Video Url