Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η Γιώτα Γιάννα

Στον «Ίκαρο» τής οδού Βουλής, όρθιος ανάμεσα σε δίσκους και βιβλία, μελετούσα σε ένα μικρό κατάλογο τις νέες κυκλοφορίες τής Fıdelıty, τής εταιρίας που με αφεντικό τον Αλέκο Πατσιφά, είχε ταράξει την γαλήνη τής ελαφρώς  νυσταγμένης ελληνικής δισκογραφίας.

Το μάτι μου έπεσε ευθύς σε ένα μικρό δισκάκι με δύο άγνωστες καινούριες τραγουδίστριες. Γιώτα Γιάννα-Τούλα Μοντέζ. «Άκου όνομα! Τούλα Μοντέζ» είπα γελώντας στην πωλήτρια. Εκνευρίστηκε και με επανέφερε στην τάξη. «Γιατί γελάτε;» «Σώπα, αυτός ξέρει» παρενέβη η Τόνια Καράλη που στεκόταν λίγο πιο κει. Ηταν 1959 και ήμουν 18 ετών.

Πολλά χρόνια αργότερα ρώτησα την Γιώτα Γιάννα, εκείνη η Τούλα Μοντέζ τί να απόγινε; «Πού την θυμήθηκες! Καλό κορίτσι και καλή φωνή, αλλά έχω να την ακούσω από τότε. Χάθηκε». Έτσι θα είχε χαθεί και η Γιώτα Γιάννα αν δεν υπήρχαν οι μπουάτ. Γιατί στους δίσκους η παρουσία της ήταν μικρή. Δεν έκανε πολλά πράγματα εκεί. Αλλά έφτιαξε το στέκι της στην Πλάκα και από κει περάσαμε όλοι. Με τον Σπανό και τον Κωτούλα, με τον Σπύρο και τον Μπάμπη, με την Σμάντυ και την Τζελίνα, πόσα Σαββατόβραδα δεν ξημερωθήκαμε τραγουδώντας με την Γιώτα.

Επειδή η ίδια δεν είχε προσωπικό, δικό της ρεπερτόριο, έβαζε όλη της την ψυχή στα τραγούδια τών άλλων. Και γινόμασταν μαζί της μια παρέα και έτσι μάς έβρισκε το χάραμα. Αλλά δεν φεύγαμε αν δεν την ακούγαμε να παίζει στη φυσαρμόνικα το «Μινόρε τής αυγής». Τότε έκανα εγώ τα πρώτα μου βήματα στην τηλεόραση και με πολύ ενθουσιασμό κάλεσα στο στούντιο την Γιώτα για να κάνουμε εκπομπή. Ματαίως την περίμενα, δεν ήρθε. «Κοιμήθηκα» μού είπε στο τηλέφωνο «και το ξέχασα». Μείναμε ωστόσο φίλοι, και στη ζωή και στο fb, και χαιρόμουν πάντα όταν την έβλεπα να τραγουδάει φορώντας την μπαντάνα και να παίζει με τον τρόπο που εκείνη ήξερε την ωραία της φυσαρμόνικα.

Με ένα αγαπημένο τραγούδι τού Σταμάτη Κραουνάκη τώρα, θα ήθελα να την αποχαιρετήσουμε κι εμείς, έτσι όπως το τραγούδησε στην εκπομπή τού Κώστα Χαρδαβέλλα στο κανάλι Ε «Όλοι οι καλοί χωράνε», που παιζόταν στο διάστημα 2014-2015. Νωρίτερα, το 2012 η Οδός Πανός και ο Γιώργος Χρονάς είχαν κυκλοφορήσει ένα CD με 11 τραγούδια και τίτλο «Με τα μάτια τής Γιώτας Γιάννα».

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου