Γιώργος Οικονομίδης ήταν ένας star άλλης εποχής

Ο Γιώργος Οικονομίδης (22 Μαΐου 1916 - 22 Απριλίου 1985) ήταν Έλληνας κονφερασιέ, τραγουδιστής,

Ταλαντούχος, εύστροφος, μορφωμένος και δραστήριος, ο Γιώργος Οικονομίδης, έγραψε στίχους που άφησαν εποχή, ερμήνευσε τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, έγραψε σενάρια και θεατρικά έργα, απέδειξε το υποκριτικό ταλέντο του, ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες, μα πάνω απ’ όλα κατέκτησε το πανελλήνιο σαν πρωτοπόρος κονφερασιέ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά, αλλά ως λάτρης του Αττίκ, εκπαιδεύτηκε σαν κονφερασιέ στην περίφημη «Μάντρα του Αττίκ» και δεν άργησε να κατακτήσει το κοινό. Πολύ σύντομα, ξεκίνησε τις παρουσιάσεις του σε θέατρα, κέντρα διασκέδασης και αναψυκτήρια, βρίσκοντας μεγάλη απήχηση. Κατά τον πόλεμο του ΄40 διασκεύασε το ιταλικό τραγούδι του ΄Ελντο ντι Λάτζιο «Ρεγγινέλλα Καμπανιόλα», με τους δικούς του στίχους, «Κορόιδο Μουσολίνι», που έγινε διάσημο καθώς αναπτέρωνε το ηθικό των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και διώχτηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 είχαν ήδη ανέβει σε πολλά θέατρα επιτυχημένες επιθεωρήσεις, τις οποίες είχε γράψει μαζί με τον Κώστα Πρετεντέρη, και ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός στο πανελλήνιο. Αποκορύφωμα ωστόσο της δημοτικότητάς του, αποτέλεσε η οργάνωση και παρουσίαση της διάσημης ραδιοφωνικής εκπομπής «Χαρούμενα Ταλέντα». Από τη ζωντανή αυτή Κυριακάτικη εκπομπή, την οποία παρουσίαζε με αξιαγάπητο τρόπο και μοναδικές ατάκες, αναδείχτηκαν πολλοί σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως: Νάνα Μούσχουρη, Χάρρυ Κλυνν, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής, Καίτη Χωματά κ.α. Παράλληλα, έγραψε στίχους σε εκατοντάδες τραγούδια, συνεργαζόμενος με του καλύτερους συνθέτες (Σουγιούλ, Μωράκης, Μουζάκης, Πλέσσας, Κπνίσης, Κατσαρός κ.α.) σε επιτυχίες που ερμηνεύτηκαν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της εποχής. Ως ηθοποιός, συμμετείχε σε κάποιες ταινίες, μία εκ των οποίων το «Χαρούμενο Ξεκίνημα» της Φίνος Φιλμ, η οποία ωστόσο αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια του ελληνικού κινηματογράφου για μουσική κωμωδία. Έγραψε επίσης σενάρια που γυρίστηκαν σε ταινίες, όπως: «Έξω φτώχεια και καλή καρδιά» (1964), και «Κάλιο πέντε και στο χέρι» (1965). Ήταν λάτρης του Παναθηναϊκού και το 1958 έγραψε τους στίχους για τον Ύμνο της ομάδας του, σε μουσική Γώργου Μουζάκη.

Ένα τραγούδι που έγραψε για την γυναίκα του Λιάνα

 

Video Url

 

Με την ίδρυση της τηλεόρασης στην Ελλάδα παρουσίαζε εκπομπές όπως:  «Βαριετέ της Αθήνας» (ΤΕΔ, 1969), «Νέα ταλέντα» (ΥΕΝΕΔ, 1969), «Ο ένας στους δυο κερδίζει» (ΥΕΝΕΔ, 1970), οι οποίες κατέκτησαν το τηλεοπτικό κοινό.

Video Url

 

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Γιώργος Οικονομίδης έκανε πολλές δωρεές, βοήθησε παιδιά προς υιοθεσία και συναδέλφους του, και οργάνωσε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, χωρίς κανένα οικονομικό κέρδος. Ήταν παντρεμένος με την Λιάνα Βιτσώρη, στιχουργό και ηθοποιό – κόρη των ηθοποιών, Νίτσας Τσαγανέα και Γ. Βιτσώρη.  Η κόρη τους Μαριλένα, είναι επίσης συνθέτρια και τραγουδίστρια, και η εγγονή τους Λιάνα Καρρίερε Οικονομίδου, τραγουδίστρια και ηθοποιός.

Video Url

 

Ο Γιώργος Οικονομίδης έγραψε ιστορία στο είδος του με εντυπωσιακή  και αμείωτη διάρκεια. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πάντα με νοσταλγία τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό στο κοινό του: «Φίλοι μου αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας», αλλά και τις μοναδικές ατάκες του!

Video Url

 

Κατηγορήθηκε ότι συνεργαζόταν με το καθεστώς της Χούντας στην επταετία, ενώ έγραψε τους στίχους για τον Ύμνο της 21ης Απριλίου, σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, αυτή η κίνηση τον έβαλε στο περιθώριο και για πολλούς ακύρωσε το ταλέντο του..

Video Url

 

Σαν αντιστάθμισμα μπορούμε να πούμε ότι έχει στο ενεργητικό του τους στίχους αυτού του τραγουδιού που έδινε θάρρος στους Ελληνες στρατιώτες στον πόλεμο του '40

Video Url

 

Video Url