Ο Νότης Μαυρουδής στην εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου

Από εκείνη την πολύ όμορφη παρέα, οι περισσότεροι έχουν φύγει. Πρώτα-πρώτα ο αρχηγός, ο Αλέκος Πατσιφάς. Αλλά και ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Καίτη Χωματά, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Αρλέτα, ο Νίκος Χουλιαράς, ο Αλέξης Γεωργίου και οι στιχουργοί, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Κώστας Κινδύνης, ο Αλέξης Αλεξόπουλος. Τώρα έφυγε και ο Νότης Μαυρουδής με τον πιο άδικο και απρόσμενο τρόπο. Ο Νότης υπήρξε από τους πρωταγωνιστές τού Νέου Κύματος και των Πλακιώτικων μπουάτ. «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε» ήταν οι μπαλάντες του, που σφράγισαν το ξεκίνημά του.

Με τον Νότη, που ήταν από μένα τέσσερα χρόνια πιο μικρός, δεν συναντιόμασταν τότε μόνο στα γραφεία τής ΛΥΡΑ στην Κριεζώτου, αλλά υπηρετήσαμε μαζί και στο Στρατό το 1965, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων. Ωραία κι εκείνη η παρέα τών φαντάρων. Ο Γιώργος Μαρίνος, ο Γιώργος Πάντζας, ο Γιάννης Μόρτζος, ο Βασίλης Μπακόπουλος τών Forminx, ο Δημήτρης Βεάνος, ο Κώστας Βενετσάνος. Μόνο που ο Νότης δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του κοντά μας, γιατί λόγω φρονημάτων τον στείλανε με δυσμενή μετάθεση στα σύνορα. Μόλις είχε κερδίσει το Α’ βραβείο στο Φεστβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Ήταν μεγάλη η νύχτα».

Σε μια βάρδια μας μια μέρα, ο Νότης μού ζήτησε να γράψω και για εκείνον κάποιους στίχους κι έτσι γεννήθηκε το «Παιδί χαμένο στο λιμάνι» που τραγούδησε η Σούλα Μπιρμπίλη στο δίσκο της με Σπανό και Μαυρουδή. Τότε, σε ένα πάρτυ τού Νότη στο σπίτι του στην Καλλιθέα, είχα συναντήσει για πρώτη φορά την Μαρία Φαραντούρη. Μαθητής τού Δημήτρη Φάμπα στην κιθάρα, ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε κι ο ίδιος σπουδαίος δάσκαλος κι εξαιρετικός σολίστ εκτός από συνθέτης. Και βέβαια είναι πάρα πολλά τα υπέροχα τραγούδια του που νίκησαν το χρόνο.

Εμείς ωστόσο τώρα θα σταθούμε στον κιθαριστή Νότη Μαυρουδή, όπως τον κινηματογραφήσαμε το φθινόπωρο τού 1976 στις «Εσπερίδες» τού Γιάννη Αργύρη, για την Μουσική βραδιά που είχαμε αφιερώσει με σκηνοθέτη τον Σταμάτη Χονδρογιάννη στο Νέο Κύμα και τις μπουάτ τής Πλάκας, που είχαν γίνει κιόλας λίγο μακρινή, νοσταλγική ανάμνηση.

Το 1976 είχαν περάσει μόνο 12 χρόνια από τότε που ο Αλέκος Πατσιφάς ξεκίνησε το περίφημο Νέο Κύμα. Ακόμα οι μπουάτ ανθούσανε στην Πλάκα. Και όσοι είχαμε ζήσει απ’ την αρχή αυτή την εποχή, είχαμε μεγαλώσει αρκετά. Τότε σκέφθηκα να αφιερώσω σ’ αυτό το ωραίο κομμάτι τής ζωής μας μια ολόκληρη Μουσική βραδιά.

Ο Γιάννης Αργύρης μάς διέθεσε το χώρο του, τις «Εσπερίδες» και εκεί συναντηθήκαμε ο Γιάννης Σπανός και ο Νότης Μαυρουδής, ο Λάκης Παππάς, η Ντόρα Γιαννακοπούλου και η Αρλέτα, μόνο τον Αλέξη Γεωργίου κινηματογραφήσαμε χωριστά στο ραδιομέγαρο τής Αγίας Παρασκευής. Σκηνοθέτης ήταν ο Σταμάτης Χονδρογιάννης, οπερατέρ ο Λάκης Καλύβας, ηχολήπτης ο Βαγγέλης Πατέλης, στην οργάνωση τής παραγωγής η Κατερίνα Κατωτάκη. Ο Νότης Μαυρουδής (1945-2023) που υπήρξε από τους πρωτεργάτες τού Νέου Κύματος, μορφή των Πλακιώτικων μπουάτ, συνθέτης πλήθους ωραίων τραγουδιών και σπουδαίος σολίστ και δάσκαλος στην κιθάρα, στην εκπομπή μας συνόδευσε σε δικά του τραγούδια τον Αλέξη Γεωργίου, επίσης την Ντόρα Γιαννακοπούλου σε Μίκη Θεοδωράκη και απαγγελία Καβάφη κι ακόμη, έπαιξε κι ένα ωραίο σόλο στην κιθάρα. Αυτό το απόσπασμα θα δούμε ξανά τώρα, αποχαιρετώντας τον αγαπημένο φίλο που έφυγε τόσο άδικα και τόσο ξαφνικά στις 3 τού φετινού Γενάρη.

 

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου