Ποια είναι αυτή η Νάνα Μούσχουρη;

Σαν άνθρωποι δεν έχουμε βέβαια την δυνατότητα να ακούμε τους αγγέλους να τραγουδούν, όμως υπάρχουν οι αγγελικές φωνές που είναι πια τόσο μακριά μας ώστε μοιραία δεν φτάνουν ποτέ στον σύγχρονο Έλληνα ακροατή.

 

Τα χρόνια περνάνε και είναι λογικό να μην μαθαίνουν οι νεότεροι αυτούς που είχαν μονοπωλήσει κάποτε τα μουσικά ενδιαφέροντα του κοινού και ήταν οι αγαπημένες φωνές συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις.

 

Η Νάνα Μούσχουρη βέβαια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, είναι μια γυναίκα που η αίγλη της είναι ισάξια ή μπορεί και μεγαλύτερη αυτής του Βαγγέλη Παπαθανασίου όσον αφορά το μέγεθος της απήχησης που έχει στο εξωτερικό.

 

Εδώ πριν από 60 χρόνια ήταν η αγαπημένη τραγουδίστρια του Χατζιδάκι και ηχογράφησε μαζί της μερικά από τα πιο όμορφα του τραγούδια, η Νάνα όμως στην συνέχεια έγινε διεθνές αστέρι, εγκατέλειψε με μία έννοια τον Μάνο ο οποίος ουσιαστικά την έβγαλε από το περιβάλλον του.

 

Στην Ελλάδα η Νάνα έχει βέβαια πολλούς φίλους, όλους σχεδόν που έζησαν ή παρακολουθούν την πορεία της δίπλα σε κορυφαία αστέρια της παγκόσμιας μουσικής και όσους δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά, γιατί το να πολιτευτεί η Νάνα με την ΝΔ την έβαλε σε περιορισμό για τους σύγχρονους πολίτες που εκπροσωπούν μία μοντέρνα εκδοχή της αριστεράς και ενοχλούνται για οτιδήποτε έχει κάποια σχέση με τον αντίπαλο τους, κάτι χειρότερο και από θρησκευτική αντιπαράθεση.

 

Οι νεότεροι πιστεύουν ότι η Φλέρυ Νταντωνάκη είναι η φωνή του Μάνου Χατζιδάκι, άλλοι όπως ο Παπαστεφάνου χωρίζουν τον χρόνο σε δύο μέρη, όσον αφορά τον Μάνο, στον χρόνο της Νάνας και στον χρόνο της Νάνας, για μένα δεν υπάρχει τέτοια σύγκριση, εξαιρετική η Φλέρυ, αλλά είναι υπερβολικό το να την συγκρίνουμε με την Μούσχουρη, βέβαια όπως συμβαίνει στην χώρα μας, πάντα υπάρχουν αυτοί που έχουν τις δικές τους προτιμήσεις.

 

Ο χρόνος περνάει όμως και  δεν έχει σημασία το τι πιστεύω εγώ, ο Πετρίδης ή ο υπόλοιπος πλανήτης, εδώ έχουμε συγκεκριμένες απόψεις, εδώ είναι Ελλάδα, όπως πολύ εύστοχα το είχε οριοθετήσει ο Κώστας Σημίτης.

 

Η Μούσχουρη λοιπόν είναι μία Ελληνίδα τραγουδίστρια, που αγγίζει τα 90, είναι 89 και είναι από τις πιο πετυχημένες στον πλανήτη, εδώ και χρόνια ζει στο εξωτερικό.

Δυστυχώς το Ελληνικό ραδιόφωνο, ακόμα και το κρατικό, δεν ασχολείται ιδιαίτερα μαζί της, αυτό βέβαια δεν αλλάζει το μέγεθος της, και δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης της με άλλες φωνές, ο κάθε συνθέτης συνήθως δεν λέει και τα καλύτερα για όσους δεν είναι στην αυλή του, η Μελίνα, η Αλίκη και η Νάνα για διάφορους λόγους δεν ήταν δήθεν μόνιμες συμπάθειες του Μάνου, απλά άλλοι ήταν οι λόγοι τους οποίους τους ξέρουν όσοι έζησαν στην εποχή, αλλά δεν θέλουν να μιλήσουν. 

 

Video Url