Βαγγέλης Παπαθανασίου, μέγιστος σαν καλλιτέχνης, απλός σαν άνθρωπος

Ο ανθρώπινος απλός χαρακτήρας του Βαγγέλη, εμφανής σε όσους τον είχαν γνωρίσει, αλλά και ευδιάκριτος σε όσους είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν να μιλά σε συνεντεύξεις είναι ένα προσόν που έχουν οι πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες οι οποίοι δεν διστάζουν να δείξουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα τους.

Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό από ανθρώπους που ναι μεν έχουν σχέση με τον Ελληνικό τύπο σαν δημοσιογράφοι ή απλοί περιστασιακοί συνεργάτες, αλλά είναι 'κολλημένοι' στην στενή συχνά μίζερη κατάσταση που μας ακολουθεί σαν ανθρώπους αν δεν καταφέρουμε ποτέ να κάνουμε την διαφορά.

Είναι χυδαίο να ασχολούνται με άτομα που δεν είναι πια στην ζωή γράφοντας πράγματα που πηγάζουν κυρίως από την κομματική θέση τους και τα οποία αυτοί δεν μπορούν βέβαια να διαψεύσουν οι νεκροί, συχνά βέβαια, ειδικά στην περίπτωση του Βαγγέλη γράφουν με υπονοούμενα γιατί φοβούνται την κατακραυγή του κόσμου, δεν είναι βλάκες, απλά νομίζουν ότι η πολιτική είναι τα πάντα, κάτι σαν εισαγγελείς που ερευνούν τα πάντα ψάχνοντας όμως να κάνουν κακό, όχι για να απονέμουν δικαιοσύνη.

Τι ήταν ο Βαγγέλης και ο Ντέμης, δύο απλά παιδιά που αγάπησαν την μουσική, δούλεψαν σκληρά γι' αυτήν και με το ταλέντο τους κατάφεραν να γίνουν κορυφαίοι.

Δεν ασχολήθηκαν όμως με την πολιτική και μάλιστα ίσως έχουν δείξει την αδιαφορία τους γι' αυτήν, αυτό ενοχλεί τους παρατρεχάμενους των κομμάτων που νομίζουν ότι ο μουσικός μπορεί να έχει οντότητα μόνο αν είναι κολλημένος σε κάποιο κόμμα, για ρωτήστε τα παιδιά σας, αν έχετε, τα ενδιαφέρει η πολιτική; τι πρέπει να πούμε, ότι είναι φασίστες, αν σας πούνε όχι ή ότι είναι αντίθετοι με το κόμμα που υποστηρίζετε.

Απαραίτητη η πολιτική, αλλά πάνω απ' όλα είναι ο άνθρωπος και η ανθρωπιά, δείτε την απλότητα με την οποία μιλούσε ο Βαγγέλης και θα καταλάβετε, ότι η φήμη, η δόξα, τα πλούτη συνάδουν με την ανθρωπιά αν υπάρχει στον χαρακτήρα του ανθρώπου και δεν υπάρχει κανείς που να είναι ανώτερος επειδή είναι δημοσιογράφος, δικηγόρος, γιατρός ή δεν ξέρω τι.

Τον συνθέτη και μουσικό Βασίλη Μπακόπουλο, κιθαρίστα και μέλος μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου του «θρυλικού» συγκροτήματος των αρχών της δεκαετίας του 1960, Forminx, συναντά ο Κώστας Μπλιάτκας «Εκ του Πλησίον» στην ΕΡΤ3 Ο Βασίλης Μπακόπουλος θυμάται τη Φωκίωνος Νέγρη και την ατμόσφαιρα στα κλαμπ της νεολαίας της εποχής, τη γνωριμία του το 1963 με τον άσημο τότε Έρικ Κλάπτον, αλλά και τις αξέχαστες συναυλίες των Forminx στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Για τον συνθέτη και μουσικό μιλούν ο φίλος του, πολυβραβευμένος και διεθνούς αναγνώρισης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Video Url