Κυρά Ζωή-Δημήτρης Μητροπάνος, μια γενικότερη γλυκόπικρη θεώρηση της ζωής

Κυρά Ζωή-Δημήτρης Μητροπάνος, μια γενικότερη γλυκόπικρη θεώρηση της ζωής

2 Απριλίου 1948, είχε έλθει στην ζωή στην πόλη των Τρικάλων ο μέγιστος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων, αφού μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του- τον οποίο γνώρισε μόλις στα 29 του χρόνια- νομίζοντας πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο (μέσω ενός γράμματος ενημερώθηκε πως ζει στην Ρουμανία). Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό "βλαχάκι" λόγω της εκφοράς του λόγου του και της καταγωγής του από την Θεσσαλία.

Με μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική χροιά φωνής, που έκρυβε μπέσα και καλώς εννοούμενο "αντριλίκι", κατά την πρώτη περίοδο της καριέρας του (την δεκαετία από το 1967-1977) -που προσωπικά θεωρώ ότι υπήρξε και η καλύτερη του- τραγούδησε με ψυχή και καρδιά τραγούδια που σήμερα θεωρούνται κλασσικά λαϊκά.

Από τον δεύτερο προσωπικό δίσκο του (αφού συμμετείχε στο μεταξύ σε αρκετούς δίσκους μαζί με άλλους τραγουδιστές της εποχής) με τίτλο "ΚΥΡΑ ΖΩΗ" (1974) σε συνθέσεις των Σπύρου Παπαβασιλείου, Τάκη Μουσαφίρη και Γιώργου Κατσαρού, το ομώνυμο ζεϊμπέκικο (Στίχοι: Τάσος Οικονόμου-Μουσική: Σπύρος Παπαβασιλείου) ήταν από αυτά που ξεχώρισαν. Οι στίχοι "Πήρα σαν ένα χωρατό κυρά ζωή τα βάσανα, γιατί αλλιώς από νωρίς θα μ' είχε φάει η μαύρη γης" είναι ενδεικτικοί τόσο του κλίματος της εποχής αλλά φέροντες και μια γενικότερη γλυκόπικρη θεώρηση της ζωής. Άλλωστε κρύβουν μια μεγάλη αλήθεια, πως η ζωή δεν είναι παρά ένα "χωρατό" !

Evangeliou Nikos